Zapiekanka ze szpinakiemZapiekankę ze szpinakiem znam od niedawna. W zasadzie nigdy nie przepadałam za szpinakiem, ale teraz już się do niego przekonałam. W tej potrawie od razu się można zakochać, wszystkie smaki niesamowicie współgrają. A całość, mimo obecności ciasta francuskiego i sera jest niesamowicie lekka. Danie jest doskonałe na elegancką przystawkę jeśli pokroimy ją na mniejsze porcje, oraz może być sycącym obiadem jeśli zjemy więcej. A robi się ją bardzo prosto. Zachwycimy każdego.

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego (najlepiej jak ciasto jest w jednym kawałku, a nie w częściach)
  • opakowanie mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
  • 2 duże kulki mozzarelli
  • 2-3 pomidory (można zastąpić pomidorami z puszki)
  • plastry boczku lub szynki parmeńskiej (lub jedno i drugie)

Zaczynamy od szpinaku. Należy go wrzucić na patelnię i czekać, aż odparuje się z niego woda (stanie się gęsty). Jeśli wrzuciliśmy go prosto z zamrażarki to ma na pewno dużo wody, i czas odparowywania to nawet ok. 40-50 minut. Jeśli go rozmrozimy wcześniej to krócej. Ale to nic uciążliwego, wystarczy włączyć mały ogień i raz na jakiś czas pomieszać go. Na końcu szpinak możemy odrobinę posolić i pozostawić do przestygnięcia. Pomidory kroimy w kostkę. Jeśli mamy pomidory z puszki to odlewamy sos pomidorowy – nie będzie nam potrzebny. Teraz kroimy w paski mozzarellę i boczek. I to wszystko. Teraz wystarczy ułożyć z tego zapiekankę. Natłuszczamy podłużną blachę i wykładamy połową ciasta francuskiego tak, żebyśmy drugą połową mogli przykryć farsz. Na cieście rozkładamy przestudzony szpinak. Następnie rozkładamy pokrojone pomidory. Później przykrywamy to pokrojonym boczkiem, a następnie kładziemy plastry mozzarelli i przykrywamy całość ciastem (na zdjęciu na dole proces tworzenia zapiekanki). Pieczemy w 180°C ok. 25 minut. Zapiekanka ze szpinakiem może być przygotowana wcześniej, a upieczona przed podaniem.

Zapiekanka ze szpinakiem

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych