Truskawkowy torcik z ganache z białej czekolady i setny wpis

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (1 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...Loading...

Torcik z ganache z białej czekoladyTo dokładnie setny wpis na moim blogu. Odwiedza go codziennie ponad 500 indywidualnych osób, a miesięczne odsłony dochodzą do prawie 30 tysięcy! Biorąc pod uwagę, że blog istnieje od marca – to chyba dość dobry wynik. W każdym bądź razie -  wszystkie wejścia sprawiają mi nieopisaną ogromną radość, a na Wasze komentarze zawsze czekam z utęsknieniem. Jeszcze bardziej cieszy mnie, jak dowiaduję się pocztą pantoflową kto i co z mojego bloga ugotował. Za to wszystko chciałam powiedzieć: dziękuję :)

Z tej okazji setnego wpisu coś wyjątkowego – torcik z ganache z białej czekolady. Brzmi niezwykle elegancko, a jest bajecznie prosty i pyszny. Sezon na truskawki trwa w najlepsze, dlatego warto to wykorzystać. Inspiracją był przepis z Angory, ale został przeze mnie zmodyfikowany.

Składniki:

  • biszkopt – proponuję upieczony z tego przepisu, ale w większej formie ok. 26cm
  • 300 g białej czekolady
  • sok z półtorej cytryny
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 1/2 kg truskawek
  • ok. 1-2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru pudru

Przygotowanie torciku trzeba rozpocząć wcześniej od upieczenia biszkoptu i zagotowania masy. Proponuję biszkopt rzucany, ponieważ jest idealnie równy i niezwykle puszysty (do tego nie robi zakalca). Jako, że ten torcik kroimy tylko na dwa, a nie trzy blaty, zróbmy go w tortownicy ok. 26 cm z normalnej porcji (nie zwiększajmy ilości składników). Gdy biszkopt wstawimy do piekarnika zabieramy się za ganache. Do rondelka wlewamy 200 ml śmietanki kremówki. Czekolady łamiemy na kawałki i dodajemy do śmietany. Włączamy mały ogień i ciągle mieszając, czekamy aż czekolada całkowicie się rozpuści. Cytrynę rolujemy w dłoniach, przekrajamy na pół i wyciskamy z niej sok do powstałego ganache – mieszamy, aż składniki się połączą i zdejmujemy z ognia, do całkowitego ostudzenia. Gdy masa się przestudzi wstawiamy ją na co najmniej godzinę do lodówki. Po tym czasie masę ubijamy mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 3 minuty – powinna znacznie zwiększyć swoją objętość. W drugim naczyniu ubijamy pozostałe 300 ml śmietanki wraz z łyżką cukru pudru. Przygotowujemy poncz do nasączania tortu: do wysokiej szklanki z lekko ciepłą, przegotowaną wodą wsypujemy cukier i wyciskamy sok z niecałej połówki cytryny. Mieszamy, aż cukier się rozpuści i czekamy, aż poncz będzie całkowicie zimny.

Biszkopt przekrajamy na dwa blaty. Nasączamy pierwszy i smarujemy połową ganache z białej czekolady. Na nim układamy ściśle ułożone całe truskawki (wyrwanymi szypułkami do dołu). Na truskawki kładziemy ubitą bitą śmietanę i wyrównujemy. Przykrywamy drugim blatem i nasączamy go pozostałym ponczem. Wierzch tortu (jeśli starczy to boki) smarujemy cienko pozostałym ganache. Dekorujemy truskawkami.

Torcik z ganache z białej czekolady

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

16 Odpowiedzi na Truskawkowy torcik z ganache z białej czekolady i setny wpis

  1. Iza napisał/a:

    ale cudnie wygląda ;) )

  2. wiosenka27 napisał/a:

    Prawdziwa poezja smaku:)

  3. Dzikowiec napisał/a:

    Świetny tort! Idealny na uczczenie takiej okazji – statystyka godna podziwu! Blog jest świetny, zatem wcale nie dziwi mnie fakt, że masz tylu wiernych fanów (oczywiście jestem wśród nich). Gratuluję i życzę stale rosnącej liczby odwiedzin, mnóstwa ciepłych komentarzy, a przede wszystkim ciągłego zatracania się w swojej pasji (czego Ci nie brakuje, oczywiście!). Pozdrawiam :) ))

  4. Ania napisał/a:

    Torcik wygląda baaaardzo apetycznie. Na pewno skorzystam z przepisu.
    Gratuluję statystyk, które wcale mnie nie dziwią, bo to co prezentujesz na blogu, smakuje fantastycznie (o czym miałam okazję przekonać się ostatnio u Ciebie:) mniam, mniam).
    Pozdrawiam i życzę kolejnych sukcesów :-)

    • Natalia napisał/a:

      Dziękuję bardzo Aniu :* Tarta, którą próbowałaś już wkrótce znajdzie się na blogu

  5. Patyska napisał/a:

    Dzizas, jakie cudo! ;)

  6. Samantha napisał/a:

    Natalio jestem pod wrażeniem, prześliczny, smakowity i doskonały torcik, poproszę duży kawałek :)

  7. Ewa Biedr_ona napisał/a:

    Już wiem jak wykorzystam swoją kremówkę ;-DD

    Zapraszam do mnie: http://www.przysmakiewy.pl ;-)

  8. renata_targosz napisał/a:

    Torcik prezentuje się wspaniale :-)

  9. Majana napisał/a:

    Jaki śliczny ten torcik :-) Pyszności!

  10. Łasuch w kuchni napisał/a:

    Torcik wygląda bosko!!!

  11. Agabi napisał/a:

    tort wygląda świetnie, zapraszam do wystawienia go w konkursie, który trwa na moim blogu. na zwycięzcę czeka świetna nagroda
    zapraszam
    http://wmojejmalutkiejkuchni.blogspot.co.uk/2012/06/sodki-konkurs-pometek.html

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)