Był już przepis na curry tajskie, a dziś pora na tikka masala, czyli czerwone curry z kurczakiem pochodzące z Indii. Czym się różnią? Curry tajskie jest orzeźwiające i świeże – pachnące trawą cytrynową i imbirem. Curry indyjskie pachnie lekko gorzkim kminem rzymskim (inaczej kuminem) oraz ma niesamowity korzenny aromat (m.in. cynamonu, gorczycy i kardamonu) mieszający się ze słodyczą pomidorów. Chili dodaje pikanterii, a łagodności jogurt i mleczko kokosowe. O curry mogłabym opowiadać długo bo je uwielbiam w każdej wersji.
Składniki:
- ok. 400 g mięsa z kurczaka (ja używam całej piersi)
- 150 ml jogurtu typu greckiego (bałkańskiego) lub naturalnego
- 400 g krojonych pomidorów w kartonie lub przecieru pomidorowego (passaty)
- 3 łyżeczki czerwonej pasty curry w słoiczku
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml mleka kokosowego lub słodkiej śmietanki (najlepiej 36%) – ja ostatnio lubię najbardziej ze śmietanką
- 2 łyżki zmielonych nasion kolendry
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- 1 łyżka kminu rzymskiego (produkuje go m.in. Kamis)
- 1 łyżeczka mieszanki garam masala (lub tikka masala) – jeśli nie mamy dodajmy pół łyżeczki cynamonu i więcej kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- czerwona papryczka chili (lub 1/2 łyżeczki chili w proszku)
- ok. 2 łyżki sosu sojowego lub 1 płaska łyżeczka soli
- kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka
- 2 łyżki płatków migdałowych
- świeża kolendra lub pietruszka do posypania
Mięso z kurczaka kroimy w kostkę. Zalewamy jogurtem wymieszanym ze słodką papryką i garam masala (ewentualnie cynamonem). Mięso musi pozostać w marynacie co najmniej 20 minut. W tym czasie kroimy cebulę w piórka lub kostkę. Rozgrzewamy na patelni klarowane masło lub olej i smażymy cebulę wraz z wyciśniętym czosnkiem. Potem wylewamy na patelnię kurczaka wraz z marynatą. Dodajemy pastę curry i smażymy do czasu, aż kurczak nie będzie surowy. Później wlewamy na patelnię pomidory, a po 3 minutach mleczko kokosowe lub śmietankę. Dusimy ok. 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodajemy przyprawy: kolendrę, kmin rzymski, curry, kurkumę, pokrojone drobno chili i utarty imbir (suche przyprawy najlepiej podprażyć na patelni, rozetrzeć w moździerzu i dopiero dodać do dania). Dusimy następne 10 minut i jeśli istnieje potrzeba to dosalamy potrawę sosem sojowym lub solą. Curry z kurczaka podajemy z ryżem (ja gotuję ryż z łyżeczką kurkumy), posypane uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi i/lub świeżą kolendrą.
Curry tikka masala to potrawa bardzo uniwersalna – możemy kurczaka zastąpić rybą lub jagnięciną, możemy dodać też ulubione warzywa – kalafior, paprykę, fasolkę szparagową czy groszek. Niech nie przerażają was składniki – przyprawy te trzeba nabyć przy okazji wizyty w większym supermarkecie, potem będą nam służyły przez dłuższy czas.
Uwielbiam curry z kurczakiem w każdej postaci! Czerwona propozycja wygląda niezwykle smakowicie.
tikka masala widzę rządzi na durszlaku 🙂 i dobrze, bo to pyszne danie!
Uwielbiam to anglo-indyjskie curry! I tak mi sie go zachcialo – teraz, zaraz – ze brak slow 🙂
hehe super danie:) moje ulubione:)
Jakbym poczuła zapach Indii, oryginalny, świetny przepis 🙂
Pyyyyycha, zauroczyło mnie to danie. Muszę wypróbować 🙂
I znowu nie skończyło się na jednej porcji 😉 Przepyszne danie. Curry rządzi!
Kiedyś jadłam kurczaka Tikka Masala w restauracji. Chciałam odtworzyć w domu z przepisu znalezionego w Internecie. Nie udało się za pierwszym razem. Koleżanka poleciła mi Twój przepis, bo sama go wypróbowała i bardzo mi posmakował.Zrobiłam i potwierdzam – rewelacja!!! Smakuje jak w tej indyjskiej restauracji, zapisałam w ulubionych, będę robić częściej! Świetny przepis, polecam wszystkim!
Sonatina bardzo się cieszę 🙂
a ja mieszkałem rok czasu z hindusami i ludźmi z Mauritius to co się objadłem nie zapomnę do końca życia ta kuchnia jest boska a moja ulubioną potrawą jest biryani
Biryani jeszcze nie jadłam, ale zazdroszczę możliwości poznania prawdziwego smaku tych rarytasów 🙂
świetny przepis, nawet mamie smakowało 🙂 pozdrawiam
powiedz, jaką jeszcze przyprawę PRODUKUJE kamis?? co to fabryka przypraw? Po drugie co to za curry ze słoika??
Produkuje = pakuje – nie mów że nie wiesz o co chodzi 🙂 ze słoika jest PASTA curry
znasz hindusa robiącego curry ze słoika? zmielona cebula na oliwę,zmielony czosnek i świeży(nie z torebki) imbir,
chili w proszku(pieprz cayenne), kumin(kmin rzymski mielony), kurkuma,sól- podsmażamy – to podstawowa baza sosu curry. Można dodać przyprawy: cynamon cały, kardamon zielony cały, goździki,liście pandanu(zamiennie laurowe), uzupełnić wodą i gotowy sos. Żadnych słoików z konserwantem. Dodać pierś z kurczaka pod koniec łyżka masła klarowanego,łyżka keczupu,można opcjonalnie dodać mleczko kokosowe.Ja daję całą puszkę. Zredukować sos -niczym nie zagęszczać. Mogę podać przepis na vindaloo wieprzowe innym razem-prawdziwy hit.
Pozdrawiam zwolenników świeżych produktów(oprócz pomidorów)-żadnych słoików.
Jak zauważyłeś te przyprawy są także w przepisie. Przepis powstał wg mojego smaku i moim zdaniem dzięki paście curry dużo zyskuje (to nie jest gotowa curry w słoiku!). Ja używam pasty – ty keczupu. Jeśli jej nie uznajesz przecież nie musisz jej dodawać, nikt Cię nie zmusi. Proste.
Ze sprowadzanych przypraw nie uzyskamy curry takiego jak jedzą Hindusi, więc bez aluzji.
DOBRA Pasta curyy to nic innego jak mieszanka trawy cytrynowej, wody, czerwonego chilii, czosnku, galangali, cebuli, soli, limonki kaffar i kolendry. Żadnych wzmacniaczy, konsewantów i żadnych sztucznych barwników. Ja również uważam, że taka pasta to kwintesensja smaku, a nie doprawianie jedzenia KECZUPEM!
Natalia – tak się objadłam z mężem tym kurczakiem curry, że o mało nie pękliśmy. BYŁO PRZEPYSZNIE!!
Marta, bardzo mi miło, cieszę się że Wam smakowało 🙂
aha, mięso kurczaka ma być świeże, nie leży w żadnej marynacie.
Co to znaczy „ma być”? Bo ty tak uważasz?
do curry z rybą idą zupełnie inne przyprawy. Baza ta sama ale idzie hinduska mieszanka pięć przypraw: koper włoski(fenkuł),kozieradka,czarnuszka,kumin,gorczyca czarna.Nie do końca zatem jest to potrawa uniwersalna.
Do curry z kurczakiem pasuje chleb naan.
Jest setki przepisów na curry z rybą Marcel, zapewniam Cię że do tego również pasuje ryba
Keczup to nie mój pomysł-pewnie obyłbym się bez niego.Keczupu używają opcjonalnie hinduscy kucharze, ( Rick Stein na Dalekim Wschodzie) podają keczup w przepisie,ale niewiele. Większa satysfakcja zrobić curry samodzielnie podobnie jak pesto.
Podobnie jak marynowanie mięsa w jogurcie wywodzi się z Indii. A to jak zauważyłeś nie jest przepis Ricka Steina, ja używam pasty curry (przyprawy a nie gotowego), a nie keczupu (ten także można robić samodzielnie). Pozdrawiam
nom, z doświadczenia. Nie ma potrzeby marynować kurczaka bo nabiera smaku gotując się w sosie.”Ma być” nie było dobrym stwierdzeniem=tu masz rację. To jest kwestia upodobań-dobrze więc zostawiać furtkę czytelnikom używając słowa „można”. Bez urazy-nie chcę się przekomarzać. Pozdrawiam:) Lubię kuchnię hinduską.
Nie chodzi o nabywanie smaku – kurczak pod wpływem jogurtu kruszeje i staje się bardzo miękki. Polecam spróbować.
Ja też lubię kuchnię hinduską 🙂 Mam nadzieję, że przepis zarazi także osoby które jej nie znają – bardziej wprawieni entuzjaści mogą zmieniać przyprawy i sposób przyrządzania, ale jak ktoś pierwszy raz gotuje „indyjskie” i nie ma pojęcia jak ma smakować curry – potrzebuje dokładnej instrukcji.
to znowu ja:) Dostałem sporo przypraw hinduskich także firmy TRS. Jedna z nich to kamarkus -nie mam pojęcia co to jest. Brzydko pachnie. Znalazłem jedynie to: http://www.viivoan.fi/kamarkus_100g_trs_pr_5017689492076.html
Nie znam takiego specyfiku 🙂
To chyba wyrzucę:( Dziś przygotowuję kurczaka tandoori i mango lassi. Oczywiście kurczak marynuje się w jogurcie:))
Też niedawno robiłam – https://www.poezja-smaku.pl/kurczak-tandoori/
Pozdrawiam 😉
aha, do curry polecam ryż basmati stąd: http://www.wielkiezarcie.com/recipe49934.html
fajny, ja dodałem przyprawy tandoori masala i jest czerwony:)
Dzisiaj ja sprawdzam przepis , napaliłem sie już na niego od dwóch dni 😛
Pozdrawiam
No i po wszystkim, bardzo dobre 😉
a jak już mnie fantazja ponosi , jutro , udka z kaczki , w marynacie, z odrobiną soku z dzikiej róży.
Ciekawe co to wyjdzie 😉
Cieszę się, że smakowało 🙂 Bardzo ciekawe menu na jutro 🙂
swoją drogą widzę, że bardzo dużo „orientu” jadasz 😉
wiec polecam urządzenie zwane RiseCooker, kiedyś nawet kupiłem za 50 zl w carrefour, niż gotować ryż 😉
hejka Natalia, mam dwie duże piersi z kurczaka-masz jakiś pomysł? Bo mi brakuje weny… mam jakieś mix masala-mocno ostre no i oczywiście z przypraw wszystko co hinduskie. Ale może coś z octem balsamicznym?
Witaj, https://www.poezja-smaku.pl/przepisy-kurczak/ – może znajdziesz coś dla siebie, ja w tej chwili żyję świątecznymi wypiekami 🙂 aczkolwiek dziś byłam na obiedzie indyjskim i jadłam pyszne kofty wegetariańskie w curry 😉
Lubię takie klimaty.
Zapraszam do siebie, do otrębowa:)
Pyszne to było. 🙂 dałam trochę mniej przypraw i nie zamiast pasty curry, z racji tego, że nie miałam, czerwone pesto, ale i tak było genialne. Bardzo polecam!
Dzisiaj zrobiłem to jedzonko n-ty raz dla rodzinki.Mój zięć Bengalczyk prowadzi restaurację „Masala House” w Katowicach przy ul.Mickiewicza32. Więc kto lubi te klimaty hinduskie na talerzu, a nie chce lub nie może przygotować tego sam serdecznie zapraszamy.
Już dawno nie jadłam czegoś tak dobrego. To danie właśnie na stałe weszło do mojego domowego menu 🙂 Bardzo dziękuję za przepis!!!
Po prostu pycha! 🙂
Ale mam smaka, chodzi za mną kolejny raz. Jutro będzie na pewno, wszystko już kupione, kurczak zamacerowany. Czy mogę dodać liści kolendry i jak to zmieni smak?
Można dodać suszone liście lub posypać wierzch świeżą kolendrą – na pewno odświeży smak, ale przede wszystkim takie dania posypane zieleniną po prostu ładniej się prezentują
Mam tylko suszone więc dodam
Zrobiłam dziś na obiad. Coś pysznego, rewelacyjny smak 🙂 było to moje pierwsze curry ale po dzisiejszych doznaniach wiem że nie ostatnie. Pycha
Skuszona wieloma pozytywnymi opiniami postanowilam zrobic podwójną porcje i cóż… wyszło dosc kwasne i smak zupełnie mi nie pasował, dopiero po dodaniu cukru zaczelo byc smaczniejsze. Moze to wina pasty curry? A moze jogurtu nie wiem, ale ostatecznie wyszlo zjadliwie 🙂
Prawdopodobnie pomidory miały w składzie kwasek cytrynowy, to niestety częsta praktyka
Takie sobie… za dużo przypraw- nie smakowało mi….nie wiem czym się inni zachwycają
Pisze Pani, że zamiast masali przyprawy cynamon i kumin ale wówczas danie będzie bez goździków a podobno one muszą w nim być.
To w końcu Pani robi pastę curry czy kupuje gotową? 🙂 Jak Pani robi to poproszę o przepis 🙂 I drugie pytanie czy mleko kokosowe to tylko to geste czy razem z woda? Bo nigdy nie wiem.
Używam gotowej pasty – oczywiście tych z dobrym składem. Mleko wstrząsam wcześniej, aby się połączyło
Pyszna propozycja, dla takich przepisów warto gotować samemu w domu