Ryba po japońsku

Ryba po japońsku – uwielbiam jeść, zaś nie cierpię nazwy. Niestety taka się przyjęła i pewnie dużo osób będzie jej szukać właśnie pod tymi słowami. A o czym mowa? O smażonej rybie w zalewie pomidorowo-octowej w towarzystwie cebuli, ogórków i konserwowej papryki. Tytułowa ryba z Japonią ma tyle samo wspólnego, co jej koleżanka – ryba po grecku – z Grecją. Mniejsza o nazwę. Ryba po japońskuRyba jest idealna na Wigilię – można ją przygotować wcześniej, ponieważ podaje się ją na zimno, a gdy „smaki się przegryzą” jest jeszcze lepsza. To hit stołu – proste składniki, proste smaki, smakowita całość. Do jej przygotowania można użyć mięsa dorsza, mintaja, pstrąga czy dowolnej, ulubionej białej ryby.

Ryba po japońsku:

  • 1 kg filetów z białej ryby
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • ok. 1 szklanka wody (może być gazowana)
  • 1 duży słoik ogórków konserwowych (ok. 300 g bez zalewy)
  • 1 duży słoik papryki konserwowej (ok. 300 g bez zalewy)
  • 2 cebule
  • sól, świeżo mielony pieprz

Zalewa:

  • 2 szklanki wody
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 4 łyżki octu 10%
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki dobrej jakości pikantnego keczupu
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka soli
Z mąki, jajek, wody i dużej szczypty soli miksujemy bardzo gęste ciasto naleśnikowe (gdyby było za gęste – dodajemy więcej wody, a gdy za rzadkie – więcej mąki). Rybę osuszamy papierowym ręcznikiem, jeśli jest potrzeba – tniemy na mniejsze kawałki, posypujemy solą i pieprzem, obtaczamy w cieście i od razu kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy z dwóch stron, aż panierka stanie się złoto brązowa, a ryba się usmaży. Odkładamy na papierowy ręcznik.

Cebulę kroimy w drobną kostkę, zaś ogórki konserwowe i paprykę w drobne, cienkie paseczki. Wszystkie składniki zalewy wlewamy do rondelka i zagotowujemy. Gotujemy przez 2-3 minuty, a następnie wrzucamy cebulę, paprykę i ogórki. Gotujemy przez chwilę i wyłączamy ogień. Rybę układamy w półmisku, a wierzch zalewamy gorącą zalewą z warzywami. Wstawiamy do lodówki na całą noc. Podajemy na zimno jako przystawkę. Danie można udekorować np. pietruszką. Ryba najlepsza jest po 24 h od przygotowania. Przechowujemy ją do 4 dni w lodówce.

Ryba po japońsku

Na zdjęciu ryba z połowy porcji.


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

9 Odpowiedzi na Ryba po japońsku

  1. Ewa napisał/a:

    Ależ pięknie się prezentuje. Musi bosko smakować a szczególnie w Wigilię! Pozdrawiam Świątecznie!

  2. Marzena napisał/a:

    Znam tą rybę. Jest pyszna :-)

  3. Pati napisał/a:

    Bardzo kolorowa i smaczna ryba!

  4. Wygląda pysznie:) Kusi kolorami! :)

  5. Ania napisał/a:

    ta rybka wspaniale smakuje :)

  6. studentka na diecie napisał/a:

    U mnie w domu taka ryba jest co roku zamiast po grecku, tylko bez ogórka. To z ulubionych dań wszystkich domowników bez wyjątku ;)

  7. iza napisał/a:

    pysznie wyglada

  8. Magda C. napisał/a:

    Wygląda smakowicie :)

  9. Frogsia napisał/a:

    A u mnie troszkę inaczej. Robie ryby w panierce normalnie obtaczam podobnie jak kotlety. Wszystko jest w kostke pokrojone. Jeżeli dobrze pamiętam to nie 4 łyżki daje ale 6. Wiec ten przepis i moj dość wygladowo jest inny. Bo wszystko jest pod kołderką sosu. Jak przychodzą goście i wzbraniaja się że ryby nie jedzą to sa w błędzie. Nie znam osoby co by nie zjadła ;) mój wciąga nosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)