Ryba po japońsku – uwielbiam jeść, zaś nie cierpię nazwy. Niestety taka się przyjęła i pewnie dużo osób będzie jej szukać właśnie pod tymi słowami. A o czym mowa? O smażonej rybie w zalewie pomidorowo-octowej w towarzystwie cebuli, ogórków i konserwowej papryki. Tytułowa ryba z Japonią ma tyle samo wspólnego, co jej koleżanka – ryba po grecku – z Grecją. Mniejsza o nazwę. Ryba jest idealna na Wigilię – można ją przygotować wcześniej, ponieważ podaje się ją na zimno, a gdy „smaki się przegryzą” jest jeszcze lepsza. To hit stołu – proste składniki, proste smaki, smakowita całość. Do jej przygotowania można użyć mięsa dorsza, mintaja, pstrąga czy dowolnej, ulubionej białej ryby.
Ryba po japońsku:
- 1 kg filetów z białej ryby
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- ok. 1 szklanka wody (może być gazowana)
- 1 duży słoik ogórków konserwowych (ok. 300 g bez zalewy)
- 1 duży słoik papryki konserwowej (ok. 300 g bez zalewy)
- 2 cebule
- sól, świeżo mielony pieprz
Zalewa:
- 2 szklanki wody
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 4 łyżki octu 10%
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki dobrej jakości pikantnego keczupu
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka soli
Cebulę kroimy w drobną kostkę, zaś ogórki konserwowe i paprykę w drobne, cienkie paseczki. Wszystkie składniki zalewy wlewamy do rondelka i zagotowujemy. Gotujemy przez 2-3 minuty, a następnie wrzucamy cebulę, paprykę i ogórki. Gotujemy przez chwilę i wyłączamy ogień. Rybę układamy w półmisku, a wierzch zalewamy gorącą zalewą z warzywami. Wstawiamy do lodówki na całą noc. Podajemy na zimno jako przystawkę. Danie można udekorować np. pietruszką. Ryba najlepsza jest po 24 h od przygotowania. Przechowujemy ją do 4 dni w lodówce.
Na zdjęciu ryba z połowy porcji.
Ależ pięknie się prezentuje. Musi bosko smakować a szczególnie w Wigilię! Pozdrawiam Świątecznie!
Znam tą rybę. Jest pyszna 🙂
Bardzo kolorowa i smaczna ryba!
Wygląda pysznie:) Kusi kolorami! 🙂
ta rybka wspaniale smakuje 🙂
U mnie w domu taka ryba jest co roku zamiast po grecku, tylko bez ogórka. To z ulubionych dań wszystkich domowników bez wyjątku 😉
pysznie wyglada
Wygląda smakowicie 🙂
A u mnie troszkę inaczej. Robie ryby w panierce normalnie obtaczam podobnie jak kotlety. Wszystko jest w kostke pokrojone. Jeżeli dobrze pamiętam to nie 4 łyżki daje ale 6. Wiec ten przepis i moj dość wygladowo jest inny. Bo wszystko jest pod kołderką sosu. Jak przychodzą goście i wzbraniaja się że ryby nie jedzą to sa w błędzie. Nie znam osoby co by nie zjadła 😉 mój wciąga nosem.
Pysznie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Idealna to mało powiedziane! Zrobiłam na imprezę urodzinową i… to był hit. Zeszła w moment i każdy pytał o przepis. Dzięki!