Zupa z suszonych borowikówZupa z suszonych borowików – niezwykle aromatyczna i treściwa. Idealnie nadaje się na wigilijny stół, ponieważ jest wyjątkowo dobra. Nigdy nie przepadałam za grzybową – zawsze wolałam barszcz. Jednak tę zjadam z dokładką. Przyprawiona nietypowo – octem winnym, sosem sojowym i majerankiem to mój sposób na jej wyjątkowy smak. Tak naprawdę można użyć do niej dowolnych grzybów leśnych, jednak najszlachetniejsza jest na suszonych borowikach, dlatego w Wigilię warto użyć akurat ich.

Zupa z suszonych grzybów (ok. 6-8 osób):

  • ok. 70 g suszonych borowików
  • 500 g ziemniaków
  • 5 ziarnek ziela angielskiego
  • 2 suszone liście laurowe
  • 2 duże lub 3 mniejsze marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • kawałek pora
  • kawałek selera
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka mąki z lekkim czubem
  • 125 ml śmietanki kremówki 30% (pół szklanki)
  • sól morska, świeżo mielony pieprz

Grzyby zalewamy na noc trzema szklankami letniej wody (750 ml). Na drugi dzień gotujemy do miękkości w tej samej wodzie. Następnie grzyby wyławiamy z wody (nie wylewamy jej!) i kroimy w paseczki. W garnku gotujemy (pod przykryciem) 1 litr świeżej wody wraz z obranymi marchewkami, pietruszką, porem, selerem, zielem i listkami laurowymi. Po godzinie – półtorej, wyławiamy warzywa (jeśli lubimy – marchewkę można zachować i pokroić ją w plasterki do gotowej zupy). Na wrzącą wodę wlewamy zalewę z moczenia grzybów i po chwili (gdy się zagotuje) wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojone na paseczki grzyby oraz łyżeczkę soli. Gotujemy ok. 15 minut.  Przyprawiamy octem, sosem sojowym, majerankiem oraz pieprzem i solą (jeśli jeszcze potrzeba). Do mąki powoli dodajemy po trochu śmietanki i jednocześnie energicznie mieszamy (można też zmiksować). Dodajemy parę łyżek gorącej zupy, mieszamy, wlewamy miksturę  do garnka i podgrzewamy. Gdy tylko się zagotuje wyłączamy ogień.

Zupa z suszonych borowików

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych