Rolada z kaszy manny bez pieczenia

Rolada z kaszy manny bez pieczeniaRolada z kaszy manny bez pieczenia. Ciasto szybkie do przygotowania, bardzo popularne w latach ’90-tych. Moja babcia bardzo często przygotowywała ciasto zwijane w waflu i do dziś mam sentyment do takich deserów. Jeśli nie macie piekarnika i lubicie smak kaszy manny to ciasto powinno Wam posmakować. Najlepiej wzbogacić je o domową, kandyzowaną skórkę pomarańczową (dzięki niej ciasto wspaniale pachnie!) i chrupiące bakalie, dzięki którym ciasto zyskuje strukturę. Ja raczyłam się roladą z kaszy na śniadanie.

Rolada z kaszy manny bez pieczenia:

  • 4 szklanki mleka (1 litr)
  • 2 prostokątne wafle tortowe
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 kostka masła (200 g)
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru z wanilią (lub wanilinowego)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • opcjonalnie: rodzynki, skórka pomarańczowa lub inne bakalie
  • opcjonalnie: rum lub amaretto

Dwa wafle tortowe układamy na papierze do pieczenia. Zaparzamy gorzką herbatę (można do niej dodać łyżkę rumu lub amaretto dla smaku) i za pomocą pędzelka nasączamy oba wafle. Zostawiamy, aż namokną. Do rondelka wlewamy mleko. Dodajemy masło, cukier i cukier waniliowy. Gdy mleko się zagotuje, zdejmujemy z ognia, wsypujemy powoli kaszę i intensywnie mieszamy. Wstawiamy z powrotem na ogień i gotujemy ok. dwie minuty. Gdyby utworzyły się grudki, można krótko zmiksować. Dodajemy przesiane kakao i cynamon. Warto dodać także domową skórkę pomarańczową, rodzynki czy posiekane orzechy. Mieszamy i jeszcze gorącą masę układamy na waflach zostawiając niewielkie brzegi. Pomagając sobie papierem do pieczenia zwijamy roladę. Gdy będzie zimna, zawijamy ją w folię aluminiową i chowamy na co najmniej 3 godziny do lodówki.

Rolada z kaszy manny bez pieczenia

Rolada z kaszy manny bez pieczenia


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

16 Odpowiedzi na Rolada z kaszy manny bez pieczenia

  1. Magda C. napisał/a:

    Bardzo ciekawa rolada, nigdy takiej nie jadłam. Piękna ci wyszła!

    • Ania napisał/a:

      Ciasto bardzo smaczne, pamiętam z dzieciństwa ale znam w wersji z herbatnikami ( w brytfance kwadratowej) jednak rolada bardziej efektownie wygląda 🙂

  2. No i powrót do dzieciństwa 😉 wpadam choć na mały kawałek 😉

  3. Marzena napisał/a:

    Bardzo fajna propozycja na deser 🙂

  4. Cukry Proste napisał/a:

    Widzę taką pierwszy raz, ale mi się już podoba:)

  5. Pati napisał/a:

    Oryginalna rolada, palce lizać!

  6. ladylaura. napisał/a:

    Zaciekawił mnie jej smak,ale kojarzę tę masę z zamierzchłej przeszłości…

  7. Ewa napisał/a:

    Super ,właśnie zrobiłam ,za trzy godz.degustacja!!!!!!

  8. Łucja napisał/a:

    Aż muszę zapytać mamy, ponieważ chyba nigdy takiej rolady ani nie widziałam, a tym bardziej nie jadłam! Bardzo mi się podoba!

  9. Ania napisał/a:

    samą roladę widziałam już na wielu blogach, ale sama jeszcze nie robiłam.

  10. A ja chyba takiej nie jadła, ale kusząco się prezentuje 🙂

  11. iza napisał/a:

    ale super pomysł

  12. Loreta napisał/a:

    Super! Lubię tak efektowne ciacha bez pieczenia 🙂

  13. ksenia56 napisał/a:

    Ja robiłam tylko na spód herbatniki a takiej rolady nie robiłam..Wygląda apetycznie,warto wiec wypróbować.Dziekuje za przepis .

  14. Pati napisał/a:

    Doskonała rolada!

  15. Mariola napisał/a:

    Witam, robiłam tak też ala pierogi ruskie. Nadzienie jak do ruskich i tak samo zawijane, mega fajny pomysł z tymi waflami.
    Nadzienie musi trochę poleżeć na waflach, to zmiękną. Na ruskie nie potrzeba smarowania wafla.
    Pozdrawiam
    Mariola

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)