Rolada z kaszy manny bez pieczenia

Rolada z kaszy manny bez pieczeniaRolada z kaszy manny bez pieczenia. Ciasto szybkie do przygotowania, bardzo popularne w latach ’90-tych. Moja babcia bardzo często przygotowywała ciasto zwijane w waflu i do dziś mam sentyment do takich deserów. Jeśli nie macie piekarnika i lubicie smak kaszy manny to ciasto powinno Wam posmakować. Najlepiej wzbogacić je o domową, kandyzowaną skórkę pomarańczową (dzięki niej ciasto wspaniale pachnie!) i chrupiące bakalie, dzięki którym ciasto zyskuje strukturę. Ja raczyłam się roladą z kaszy na śniadanie.

Rolada z kaszy manny bez pieczenia:

  • 4 szklanki mleka (1 litr)
  • 2 prostokątne wafle tortowe
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 kostka masła (200 g)
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru z wanilią (lub wanilinowego)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • opcjonalnie: rodzynki, skórka pomarańczowa lub inne bakalie
  • opcjonalnie: rum lub amaretto

Dwa wafle tortowe układamy na papierze do pieczenia. Zaparzamy gorzką herbatę (można do niej dodać łyżkę rumu lub amaretto dla smaku) i za pomocą pędzelka nasączamy oba wafle. Zostawiamy, aż namokną. Do rondelka wlewamy mleko. Dodajemy masło, cukier i cukier waniliowy. Gdy mleko się zagotuje, zdejmujemy z ognia, wsypujemy powoli kaszę i intensywnie mieszamy. Wstawiamy z powrotem na ogień i gotujemy ok. dwie minuty. Gdyby utworzyły się grudki, można krótko zmiksować. Dodajemy przesiane kakao i cynamon. Warto dodać także domową skórkę pomarańczową, rodzynki czy posiekane orzechy. Mieszamy i jeszcze gorącą masę układamy na waflach zostawiając niewielkie brzegi. Pomagając sobie papierem do pieczenia zwijamy roladę. Gdy będzie zimna, zawijamy ją w folię aluminiową i chowamy na co najmniej 3 godziny do lodówki.

Rolada z kaszy manny bez pieczenia

Rolada z kaszy manny bez pieczenia


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

16 Odpowiedzi na Rolada z kaszy manny bez pieczenia

  1. Magda C. napisał/a:

    Bardzo ciekawa rolada, nigdy takiej nie jadłam. Piękna ci wyszła!

    • Ania napisał/a:

      Ciasto bardzo smaczne, pamiętam z dzieciństwa ale znam w wersji z herbatnikami ( w brytfance kwadratowej) jednak rolada bardziej efektownie wygląda :-)

  2. No i powrót do dzieciństwa ;-) wpadam choć na mały kawałek ;-)

  3. Marzena napisał/a:

    Bardzo fajna propozycja na deser :-)

  4. Cukry Proste napisał/a:

    Widzę taką pierwszy raz, ale mi się już podoba:)

  5. Pati napisał/a:

    Oryginalna rolada, palce lizać!

  6. ladylaura. napisał/a:

    Zaciekawił mnie jej smak,ale kojarzę tę masę z zamierzchłej przeszłości…

  7. Ewa napisał/a:

    Super ,właśnie zrobiłam ,za trzy godz.degustacja!!!!!!

  8. Łucja napisał/a:

    Aż muszę zapytać mamy, ponieważ chyba nigdy takiej rolady ani nie widziałam, a tym bardziej nie jadłam! Bardzo mi się podoba!

  9. Ania napisał/a:

    samą roladę widziałam już na wielu blogach, ale sama jeszcze nie robiłam.

  10. A ja chyba takiej nie jadła, ale kusząco się prezentuje :)

  11. iza napisał/a:

    ale super pomysł

  12. Loreta napisał/a:

    Super! Lubię tak efektowne ciacha bez pieczenia :)

  13. ksenia56 napisał/a:

    Ja robiłam tylko na spód herbatniki a takiej rolady nie robiłam..Wygląda apetycznie,warto wiec wypróbować.Dziekuje za przepis .

  14. Pati napisał/a:

    Doskonała rolada!

  15. Mariola napisał/a:

    Witam, robiłam tak też ala pierogi ruskie. Nadzienie jak do ruskich i tak samo zawijane, mega fajny pomysł z tymi waflami.
    Nadzienie musi trochę poleżeć na waflach, to zmiękną. Na ruskie nie potrzeba smarowania wafla.
    Pozdrawiam
    Mariola

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)