Potrawka z kurczaka, pęczaku i warzyw (czy jak ktoś woli pęczotto) to pyszne danie jednogarnkowe, które można przygotować z bardzo prostych składników. Miałam resztkę domowego rosołu oraz pęczek włoszczyzny i postanowiłam je wykorzystać w nietypowy sposób. Wyszło danie idealne na jesień i zimę. Pęczak to kasza, która oprócz swoich walorów zdrowotnych doskonale syci, dlatego gdy przemarznięci wracamy do domu, talerz takiej potrawki będzie zbawienny.
Potrawka z kurczaka, pęczaku i warzyw (pęczotto):
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 szklanka kaszy pęczak (200 g)
- 1 duża cebula
- 1 duża pietruszka
- 1 łodyga selera naciowego
- 2 duże marchewki
- 2 szklanki bulionu z kurczaka
- 1-2 łyżki mąki (do obtoczenia)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- mały pęczek natki pietruszki
- sól morska
- oliwa z oliwek lub olej do smażenia
Marchew oraz pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę (ok. 1 cm). Por kroimy w plasterki, łodygę selera w paseczki, a cebulę w drobną kostkę. Pierś z kurczaka oczyszczamy i kroimy na ok. 2 cm kawałki. Mięso posypujemy solą i papryką, mieszamy, a następnie posypujemy mąką i ponownie mieszamy, aż wszystkie kawałki się obtoczą.
Pęczak płuczemy na sitku. Wsypujemy go do garnka, solimy i zalewamy wrzątkiem z czajnika. Gotujemy na dużym ogniu przez 10 minut. W tym samym czasie w głębokiej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy lub oleju. Wsypujemy na patelnię pokrojone marchewki, pietruszkę, pora, seler i cebulę. Solimy i podsmażamy, co jakiś czas mieszając przez ok. 5-10 minut. Kaszę odlewamy, a z patelni zdejmujemy warzywa. Na tej samej patelni rozgrzewamy dwie łyżki dodatkowej oliwy/oleju i na dużym ogniu podsmażamy kawałki kurczaka po 30-60 sekund z dwóch stron. Najlepiej zrobić to w dwóch partiach.
Podsmażone kawałki kurczaka odkładamy na usmażone warzywa, a na patelnię wlewamy bulion. Zeskrobujemy drewnianą łopatką resztki, które przywarły do dna (w nich jest cały smak!). Gdy płyn się zagotuje, zmniejszamy ogień i wsypujemy pęczak, odłożone kawałki kurczaka oraz warzywa. Dodajemy zioła prowansalskie. Przykrywamy pokrywką, zostawiając szczelinę i dusimy przez 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy nadmiar płynu (u mnie to zajęło ok. 5-10 minut). Na końcu dodajemy posiekaną pietruszkę i próbujemy czy danie jest odpowiednio słone. Podajemy bardzo gorące.
Super przepis! Musze sprobowac, a czy moge zamienic kasze peczak na jeczmienna albo ryz? Pozdrawiam
Każda kasza gruboziarnista powinna być dobra 🙂
wspaniałe danie 🙂 lubię takie lekkie posiłki z wykorzystaniem kaszy i warzyw 🙂
jesienią i zimą jednogarnkowe dania są najlepsze
Super danie. Bardzo takie lubimy 🙂
Bardzo apetyczne danie. Lubię takie 🙂
Pozdrawiam Cię serdecznie.
Już wiem, co zrobię dzisiaj na obiad 🙂
Pysznie,u mnie też pęczak.
Świetna potrawka, lubię takie zdrowie i smaczne dania 🙂
Robiłam podobną z wieprzowiną!
Pyszne dziękuję