Racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżoweRacuchy drożdżowe to mój smak z dzieciństwa. Nie jadłam ich wieki – dlatego korzystam z przepisu babci, aby powrócić do tego smaku. W niektórych domach jadano je na deser lub słodkie śniadanie/kolację. U mnie raz na jakiś czas był obiad na słodko – wtedy królowały pampuchy (tak je nazywałam, choć tradycyjne pampuchy są chyba na parze?). Pamiętam, że jak byłam mała, gdy w jednym mieszkaniu zebrało się dużo dzieciaków (mieszkałam w bloku – rotacja była spora) to mamy zmieniały plany obiadowe i spontanicznie smażyły racuchy, aby wyżywić całą sąsiedzką gromadkę w niezbyt drogi sposób. Idealne z cukrem pudrem, powidłami lub z owocami.

Racuchy drożdżowe (ok. 30 sztuk):

  • 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej (500 g)
  • 2 szklanki mleka (500 ml)
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 duże ekologiczne jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (nie było w oryginale)
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Mąkę przesiewamy do miski. W drugim naczyniu drożdże rozkruszamy, dodajemy cukier i dwie łyżki ciepłego mleka. Za ok. 10-15 minut – gdy zaczną rosnąć i zwiększą swoją objętość, dodajemy je do mąki wraz z pozostałym mlekiem. Dodajemy do ciasta żółtka, szczyptę soli, cukier wanilinowy, ekstrakt i mieszamy łyżką do połączenia się składników. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy. Po 20 minutach ubijamy i delikatnie dodajemy pianę z białek. Ponownie odstawiamy i po okołu 20-25 minutach rozgrzewamy na dużej patelni 3-4 łyżki oleju. Nakładamy łyżką maczaną w tłuszczu porcje ciasta i smażymy racuchy na rumiano z obu stron. Usmażone układamy na ręczniku papierowym rzędami, opierając jeden o drugi. Racuchy drożdżowe podajemy posypane cukrem pudrem, owocami, konfiturami lub z powidłami śliwkowymi.

Racuchy drożdżowe

 


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

32 Odpowiedzi na Racuchy drożdżowe

  1. Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Mmm, zdecydowanie smak dzieciństwa. U mnie najczęściej robił je dziadek, z dodatkiem jabłek. Uwielbiałam.

  2. Salvador Dali napisał/a:

    u mnie znane były te na maślance, czy mleku.. pychota! :)
    Dopiero potem, ja wiem, może ze 4 lata temu odkryliśmy drożdżowe.. są przepyszne!

  3. Kuchnia u Krysi napisał/a:

    Oczywiście, że ja też jadłam racuszki smażone przez moja mamę. Pyszne. Dobrze, że przypomniałaś ten przepis. Chętnie zrobię. Mój mąż będzie zachwycony :) I ja też :)

  4. Kulinarna Fuzja napisał/a:

    Piekne zdjęcia i piękne racuszki :)

  5. Poproszę dokładkę napisał/a:

    uwielbiam, po prostu uwielabim! u mnie koniecznie z kawałkiem jabłka w środku :-) )

  6. filizanka-smakow napisał/a:

    Racuchów też już dawno nie jadłam. Jutro zrobię ! :)

  7. Ervisha napisał/a:

    Smak dzieciństwa :)

  8. skoraq cooks napisał/a:

    Ale mi narobiłaś ochoty na takie racuszki :-)

  9. Michał napisał/a:

    Racuchy rządzą. Ciekawe skąd wiedziałaś, że ostatnio pojawiły się na moim stole? :D Uwielbiam racuchy, bo to smak dzieciństwa.

  10. Magda C. napisał/a:

    Tradycyjne, jak u babci :)

  11. Megly napisał/a:

    Wersji drożdżowej nie znam, ale z chęcią bym zrobiła. Nie wydaje się trudny. A racuchy to moja miłość. Zawsze kojarzą mi się z moją ciocią, bo często je przyrządza :)
    Pozdrawiam :)

  12. Patyska napisał/a:

    Cudowne, uwielbiam… A wiesz, że moja mama nie robiła mi takich, jak byłam mała? Ale za to teraz robi, szkoda tylko, że tak rzadko. Chyba się zaraz do Ciebie na wyżerkę wybiorę ;)

  13. ELA.M napisał/a:

    PYCHOTKA racuszki:)

  14. iza napisał/a:

    piekne zdjęcie i pyszne racuchy

  15. Mniam, wspomnienie dzieciństwa, uwielbiam! :)

  16. marcela napisał/a:

    mniam! uwielbiam racuchy drożdżowe!

  17. Ania napisał/a:

    to również mój smak dzieciństwa :)

  18. ladylaura. napisał/a:

    Mój też ,ja ,babcia i racuchy ,ach…

  19. Amber napisał/a:

    Ja też wieki nie robiłam drożdżowych racuchów…
    Twoje przypomniały mi ten smak i zapaliła się lampka;mam wielką ochotę!
    Wyglądają przepysznie!

  20. Królowa Karo napisał/a:

    O, to i mój smak dzieciństwa. A tak dawno nie robiłam…

  21. Marzena napisał/a:

    Pyszności. Bardzo lubię racuchy i takie zawsze serwuje mi moja teściowa :-) :-):-) super się prezentują :-)

  22. Pati napisał/a:

    Wspomnienie mojego dzieciństwa…

  23. Sosna napisał/a:

    Babcia robiła takie pyszne racuchy… ach :)

  24. Racuchy chyba każdy lubi, zawsze smakują domowo i pysznie :)

  25. Twój Raj napisał/a:

    Jakież to pyszne i proste zarazem danie właśnie przypominające dzieciństwo, ja również dawno już takich racuchów nie jadłem !!!!

  26. Łucja napisał/a:

    Wyglądają tak pysznie że muszę je zrobić i to jak najszybciej :D

  27. Rosemary napisał/a:

    Dzięki!
    Robię je teraz raz na tydzień. Z jabłkami, posypane cukrem pudrem.
    :)

  28. Dorota napisał/a:

    Moja Babcia ś.p. robiła najlepsze racuchy drożdżowe na świecie. Kiedy je robiła dla dziadka (wielkiego fana) zawsze kręciłyśmy się z siostrą na podwórku obok okna przez, które dolatywał zapach a Dziadek machał ręką i zapraszał na jeszcze gorące. Od kilku lat szukałam właśnie takiego przepisu (mama zawsze robiła na zsiadłym mleku a te zdecydowanie inaczej smakują). Teraz przygotowuje je z wielkim sentymentem dla moich pociech, tylko trochę mniejsze w sam raz do rączki. Tak te racuchy przywołują wspomnienia beztroskiego dzieciństwa.

  29. Neblina napisał/a:

    Racuchy uprzyjemniły mój dzisiejszy poranek, jeszcze zostanie dla Rodziców, którzy dzisiaj przyjeżdżają. Zdjęcie zrobione w totalnym chaosie, bo tyle jeszcze musze zrobić…ale te racuchy ….pychooooota!

  30. Neblina napisał/a:

    Dodam, że zegrek na zdjęciu oczywiście stoi w miejscu…jak większość moich zegarów w domu:-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)