Cukinia faszerowana mięsem mielonym to już chyba klasyk w wielu domach. Bardzo prosta i smaczna. Cukinia jest wyjątkowo lekka i nie wymaga dodatków – choć można podać ją z ryżem na większy głód. Bardzo lubię robić to danie na obiad. Zajmuje niewiele czasu, do tego cukinię i sos można przygotować wcześniej, a zapiec przed samym podaniem – idealne, jeśli nie wiem o której godzinie zjawią się domownicy.
Cukinia faszerowana mięsem mielonym:
- 2 duże cukinie
- 1 duża cebula
- 500 g mielonego mięsa (wieprzowego lub lepiej: wieprzowo-wołowego)
- 1 szklanka przecieru pomidorowego (passaty)
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki świeżego koperku
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 kula mozzarelli
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
Na dwóch łyżkach oleju lub oliwy podsmażamy obraną cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy będzie szklista dodajemy mięso. Smażymy, mieszając, aż zmieni kolor. Lekko solimy i pieprzymy. Wlewamy przecier pomidorowy. Wyciskamy czosnek, dodajemy zioła prowansalskie, chili i gałkę. Dusimy przez 10 minut. Ponownie doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy posiekany drobno koperek, a następnie zostawiamy sos do przestudzenia. Gdy nie będzie już gorący, ścieramy na tarce pół kuli mozzarelli i mieszamy.
Cukinie obieramy i odcinamy końcówki. Kroimy na grube plastry (ok. 3 cm). Za pomocą łyżeczki wydrążamy środki plastrów – ale nie do samego końca, zostawiamy „dno”. Tak przygotowane cukinie napełniamy farszem. Ścieramy na wierzch pozostałą mozzarellę. Zapiekamy ok. 20-25 minut w 180°C z termoobiegiem (190°C bez). Dekorujemy koperkiem.
Fajna przekąska, a i na obiad też pasuje 🙂
Przepis łatwy. Potrawa, którą zrobiłaś jest smaczna. Ale to jak pokazujesz na zdjęciu jest niesamowite. Genialnie. Zjadłabym te cukinię w każdej chwili 🙂
Tak gigantycznych cukinii jeszcze nie widziałam ,ale danie w nich prezentuje się wyśmienicie.
Gigantyczne to one nie były, ale spore 🙂
Ja zwykle kroję cukinie w drugą stronę. Muszę spróbować zrobić to tak jak Ty, bo wizualnie wygląda doskonale:)
Można też w drugą 🙂
Warzywa faszerowane mięsem – jestem na tak 🙂
bardzo lubię faszerowane warzywa, ale w takiej formie nigdy nie robiłam! szczerze mówiąc, o wiele ładniej wygląda niż klasyczna przecięta cukinia wzdłuż 🙂
Znam te smaki, proste a jakże smaczne 🙂
podoba mi się cukinia w formie krążków:)
Bardzo fajny pomysł na przystawkę, lub lekki poczęstunek dla gości 🙂
Połączenie cukinii i mięsa mielonego to naprawdę udana sprawa. Mnie to bardzo smakuje.
Sama nie robiłam, ale jadłam u koleżanki, naprawdę smaczne danie 🙂
Świetny sposób podania. Takie cukinie są pyszne 🙂
Podałaś je cudnie:-) Chyba bardziej mi się pdooba taka forma niż łódki:-)
Mniam, przepysznie podana. 🙂
Tak, taka cukinia nadziewana to świetny pomysł 🙂
Cudne zdjęcia 🙂 Taką cukinię mogłabym popylać w ilościach dużych, oj dużych 🙂
lubię ją na lekki obiad 😉 fajnie podana 🙂
ulala.. dobre to, dobre! 🙂
Kojarzy mi się trochę z papryką, ale dla mnie bomba 🙂
Cukinie, to coś co naprawdę lubię, ale faszerowane mięsem mielonym jeszcze nie jadłem. Dzięki za przepis. Na pewno się skuszę i spróbuję tego specjału.
Pozdrawiam
Eryk
mniam! założę się, że jest przepysza! tylko raz faszerowałam cukinię i była super!
Świetnie podana, może być i przystawka i daniem głównym. Doskonałe wykorzystanie cukini 🙂
zgadzam się – w moim domu to też pyszny klasyk 😉
Raz się pokusiłam o taki przepis, tyle, że faszerowałam ją, że tak powiem wzdłuż. Ale ta wersja jest równie fajna, a może i estetyczniejsza. Ja najczęściej faszeruję jednak paprykę. Fajny przepis na farsz, mielone jednak się najbardziej sprawdza 🙂
Pozdrowionka 🙂
U mnie łódki już są na blogu, więc teraz podałam inaczej 🙂
Przepyszny i piękny pomysł Natalko. 🙂 Zgrabne danie.
Pozdrawiam 🙂
Pyszna klasyka i pięknie zaprezentowana 🙂
Uwielbiam : ) Pięknie je pokazałaś, aż zazdroszczę 😀
Piękne. Już wiem co podam w niedzielę rodzicom na kolacji 🙂
ale pieknie podana!
lubię bardzo faszerowane warzywa
Cudna ta cukinia!
Proste i smaczne. Często szukamy skomplikowanych przepisów, a zapominamy o tych prostych sprawdzonych.
Pyszne, lekkie, dietetyczne 😉
Bardzo smaczne. Ja zrobiłam w ogromnych cukiniach, dlatego wystarczył jeden krążek na osobę.
Podobnie jak reszta zawsze przekrawam cukinię wzdłuż, ale pomysł z plastrami jest świetny. Dzięki temu można ją podać jako przystawkę.
Wyglądają apetycznie , choć u mnie 25 minut w piecu wydaje mi się trochę mało . Cukinia była twarda , zostawiłam w piekarniku nagrzanym z nadzieja, że zmięknie .