Kupiłam bardzo chude i ładne żeberka. Od razu wiedziałam jak je przygotuję – w ketchupie! Żeberka z piekarnika w amerykańskim stylu (w sezonie można przygotować danie także na grillu) to bardzo proste danie z kilku składników, które może nawet macie w domu. Są błyskawiczne, nie licząc pieczenia przygotujemy je w 5 minut. Główne skrzypce w marynacie gra swojski ketchup (choć chyba powinnam pisać keczup?). Żeberka smarujemy trzykrotnie sosem na jego bazie, dzięki temu są bardzo wilgotne i aromatyczne. Żeberka z piekarnika pieczoneRazem z żeberkami proponuję upiec duże cząstki ziemniaków (wymieszanych z olejem i ulubionymi przyprawami). Można je także podać z bardzo prostą surówką z białej kapusty – na którą także podaję przepis.

Żeberka z piekarnika (dla 4 osób):

  • ok. 1 kg chudych żeberek wieprzowych
  • 125 ml ketchupu dobrej jakości (pół szklanki)
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 i 1/2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 i 1/2 łyżeczki musztardy dijon
  • 1/3 łyżeczki chili w proszku
  • sól morska i świeżo mielony pieprz

Surówka z białej kapusty:

  • 1/3 główki białej kapusty (najlepsza jest młoda)
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 1 marchewka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • duża szczypta soli

Żeberka z piekarnika: Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Żeberka rozcinamy na dwie części. Posypujemy solą i pieprzem. Do szklanki wlewamy keczup. Dodajemy do niego miód, sos sojowy, oliwę, ocet i musztardę. Wsypujemy chili w proszku, szczyptę soli oraz pieprzu. Wyciskamy dwa ząbki czosnku. Marynatę dokładnie mieszamy. Smarujemy żeberka za pomocą silikonowego pędzelka obficie z obu stron i układamy na blaszce z rusztem (jeśli nie mamy rusztu możemy poukładać żeberka na rulonach ze zgniecionej folii aluminiowej lub na obranych marchewkach). Wkładamy do piekarnika na 30 minut (ja w tym samym czasie piekę połówki ziemniaków, wymieszanych z olejem, solą i przyprawami). Po tym czasie żeberka wyjmujemy, smarujemy ponownie marynatą z obu stron i wkładamy na kolejne 30 minut. Po upieczeniu smarujemy marynatą ostatni raz i zostawiamy na 5 minut do przestygnięcia. Dzielimy na cztery porcje i podajemy.

Surówka z białej kapusty: Kapustę obieramy z przednich liści i wycinamy głąb. Kroimy na jak najcieńsze paseczki. Do kapusty ścieramy na dużych oczkach obraną marchewkę i dodajemy posiekany koperek. Solimy, dodajemy cukier i ugniatamy (mocno ściskając dłońmi) kapustę, aż puści soki. Wlewamy olej, mieszamy i spróbujemy czy trzeba dodatkowo doprawić solą lub cukrem.

Żeberka z piekarnika pieczone

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych