Ciasta z dużą ilością bakalii nie należą do moich ulubionych, jednak keks stanowi wyjątek. Szczególnie ten orzechowy z kawałkami czekolady – nie jest to keks tradycyjny z dużą ilością kandyzowanych owoców – tutaj główną rolę grają zdecydowanie orzechy. To proste ciasto – robi się je bardzo szybko i zawsze się udaje. Swój niepowtarzalny smak zawdzięcza brązowemu cukrowi. Uwielbiam jego zapach wydobywający się podczas pieczenia. Kiedyś robiłam go bardzo często – teraz, gdy piekę więcej, przypominam sobie o nim w okresie świątecznym. Do Świąt nie doczekał – został zjedzony i są zamówienia na następne.
Składniki:
- 175 g masła o temp. pokojowej (niecała kostka)
- pół szklanki brązowego cukru
- 4 lekko rozkłócone jajka
- 200 g posiekanych kawałków czekolady (najlepiej deserowej lub gorzkiej) lub tyle samo czekoladowych groszków
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g rodzynek lub żurawiny
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- 50 g posiekanych orzechów laskowych
- 50 g posiekanych migdałów
- skórka otarta z jednej pomarańczy
Wykładamy niewielką formę keksówkę pergaminem (moja ma 25 cm długości) i nagrzewamy piekarnik do 165°C. Ucieramy brązowy cukier z miękkim masłem na pulchną masę. Dodajemy stopniowo płynne jajka na zmianę ze szklanką mąki. Na końcu dodajemy pół szklanki mąki wymieszanej z proszkiem. Miksujemy. Dodajemy posiekane orzechy, otartą skórkę, rodzynki lub żurawinę oraz czekoladę. Ostrożnie mieszamy łyżką. Przekładamy masę do formy i robimy spodem łyżki niewielkie zagłębienie wzdłuż środka ciasta. Pieczemy przez godzinę lub do tzw. „suchego patyczka”. Zostawiamy przez 5 minut do ostygnięcia w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach, a następnie wyjmujemy. Kroimy dopiero po całkowitym ostudzeniu.
Ciasto można zawinąć i mrozić nawet przez 3 miesiące.
Uwielbiam ciasta z dużą ilością orzechów 🙂 Keks prezentuje się świetnie!
Wygląda znakomicie, łatwo się go robi, smakuje wybornie – ideał 😉
A ja jestem wielką fanką bakaliowych wypieków i bakalii samych w sobie, dlatego ten keks i mnie by bardzo odpowiadał!
Wygląda obłędnie 🙂 Ta wersja keksu musi być równie dobra, może i lepsza niż tradycyjna.
Przepysznie wygląda z górą orzechów i czekolady musi smakować wybornie ! Pozdrawiam 🙂
Ja bardzo lubię ciasta z bakaliami więc porywam kawałeczek…:)!
ale nadziany bakaliami!:) pycha:)
Oblizuję się Natalio ze smakiem 🙂
Keks wygląda doskonale! Zdecydowanie trafia w me gusta 🙂
Pysznie wygląda. Keksy są takie,że mniam 🙂
pieknie wygląda! kiedys nie przepadałam za keksami a teraz lubię. Wesołych Świąt!
Wesołych, Pogodnych i Zdrowych Swiąt oraz Szczęsliwego Nowego Roku dla Ciebie i Twojej Rodziny !!! 🙂
Życzę Zdrowych, Radosnych i Smacznych Świąt:)! Pozdrawiam!
ile dodatków 🙂 pyszne musiało być do ciasto
Uwielbiam orzechy w cieście, a ten keks wygląda wyśmienicie. Chętnie skosztowałabym kawałeczek.
Nic dziwnego, że nie doczekał Świąt- wygląda pysznie 🙂
Super przepis! Ja piekę od razu 2 blaszki bo jednej nie ma sensu tak szybko znika! Zaczęłam też zastępować orzechy innymi suszonymi owocami. To jeden z moich ulubionych przepisów. Wesołych Świąt!