Prosty keks orzechowy

Keks orzechowyCiasta z dużą ilością bakalii nie należą do moich ulubionych, jednak keks stanowi wyjątek. Szczególnie ten orzechowy z kawałkami czekolady – nie jest to keks tradycyjny z dużą ilością kandyzowanych owoców – tutaj główną rolę grają zdecydowanie orzechy. To proste ciasto – robi się je bardzo szybko i zawsze się udaje. Swój niepowtarzalny smak zawdzięcza brązowemu cukrowi. Uwielbiam jego zapach wydobywający się podczas pieczenia. Kiedyś robiłam go bardzo często – teraz, gdy piekę więcej, przypominam sobie o nim w okresie świątecznym. Do Świąt nie doczekał – został zjedzony i są zamówienia na następne.

Składniki:

  • 175 g  masła o temp. pokojowej (niecała kostka)
  • pół szklanki brązowego cukru
  • 4 lekko rozkłócone jajka
  • 200 g posiekanych kawałków czekolady (najlepiej deserowej lub gorzkiej) lub tyle samo czekoladowych groszków
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g rodzynek lub żurawiny
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g posiekanych orzechów laskowych
  • 50 g posiekanych migdałów
  • skórka otarta z jednej pomarańczy

Wykładamy niewielką formę keksówkę pergaminem (moja ma 25 cm długości) i nagrzewamy piekarnik do 165°C. Ucieramy brązowy cukier z miękkim masłem na pulchną masę. Dodajemy stopniowo płynne jajka na zmianę ze szklanką mąki. Na końcu dodajemy pół szklanki mąki wymieszanej z proszkiem. Miksujemy. Dodajemy posiekane orzechy, otartą skórkę, rodzynki lub żurawinę oraz czekoladę. Ostrożnie mieszamy łyżką. Przekładamy masę do formy i robimy spodem łyżki niewielkie zagłębienie wzdłuż środka ciasta. Pieczemy przez godzinę lub do tzw. „suchego patyczka”. Zostawiamy przez 5 minut do ostygnięcia w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach, a następnie wyjmujemy. Kroimy dopiero po całkowitym ostudzeniu.

Ciasto można zawinąć i mrozić nawet przez 3 miesiące.


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

17 Odpowiedzi na Prosty keks orzechowy

  1. magda napisał/a:

    Uwielbiam ciasta z dużą ilością orzechów :) Keks prezentuje się świetnie!

  2. Patyska napisał/a:

    Wygląda znakomicie, łatwo się go robi, smakuje wybornie – ideał ;)

  3. Agata napisał/a:

    A ja jestem wielką fanką bakaliowych wypieków i bakalii samych w sobie, dlatego ten keks i mnie by bardzo odpowiadał!

  4. whiness napisał/a:

    Wygląda obłędnie :) Ta wersja keksu musi być równie dobra, może i lepsza niż tradycyjna.

  5. Samantha napisał/a:

    Przepysznie wygląda z górą orzechów i czekolady musi smakować wybornie ! Pozdrawiam :)

  6. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Ja bardzo lubię ciasta z bakaliami więc porywam kawałeczek…:)!

  7. Ania napisał/a:

    ale nadziany bakaliami!:) pycha:)

  8. Łasuch w kuchni napisał/a:

    Oblizuję się Natalio ze smakiem :-)

  9. Dzikowiec napisał/a:

    Keks wygląda doskonale! Zdecydowanie trafia w me gusta :)

  10. Majana napisał/a:

    Pysznie wygląda. Keksy są takie,że mniam :)

  11. iza napisał/a:

    pieknie wygląda! kiedys nie przepadałam za keksami a teraz lubię. Wesołych Świąt!

  12. Samantha napisał/a:

    Wesołych, Pogodnych i Zdrowych Swiąt oraz Szczęsliwego Nowego Roku dla Ciebie i Twojej Rodziny !!! :)

  13. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Życzę Zdrowych, Radosnych i Smacznych Świąt:)! Pozdrawiam!

  14. Kokilka napisał/a:

    ile dodatków :) pyszne musiało być do ciasto

  15. Pastelle napisał/a:

    Uwielbiam orzechy w cieście, a ten keks wygląda wyśmienicie. Chętnie skosztowałabym kawałeczek.

  16. Nic dziwnego, że nie doczekał Świąt- wygląda pysznie :)

  17. wierzba napisał/a:

    Super przepis! Ja piekę od razu 2 blaszki bo jednej nie ma sensu tak szybko znika! Zaczęłam też zastępować orzechy innymi suszonymi owocami. To jeden z moich ulubionych przepisów. Wesołych Świąt!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)