Proste ciasto dyniowe

Proste ciasto dynioweCiasto dyniowe z dodatkiem zdrowszej mąki pełnoziarnistej to jedno z najprostszych ciast. Jak większość wypieków przygotowujemy je z puree dyniowego. Aby je wykonać wystarczy wydrążyć i pokroić dynię na mniejsze części, nakryć folią aluminiową i piec przez 40 minut w 180°C. Potem zdjąć skórkę i zblendować. Mi szklanka takiego puree pozostała po zupie dyniowej i postanowiłam na drugi dzień przygotować z niego jakieś proste i szybkie ciasto. Udało się – ciasto dyniowe robi się w 10 minut (nie licząc pieczenia oczywiście) – wystarczy wymieszać łyżką składniki. Jest wilgotne, lekko piernikowe i puszyste.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka puree z pieczonej dyni
  • 1 czubata szklanka cukru trzcinowego
  • 1 saszetka cukru wanilinowego
  • 4 duże jajka
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub pestek dyni lub suszonych moreli
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • szczypta soli

Łączymy w jednej misce składniki mokre: jajka, puree z dyni, olej oraz mleko. Mieszamy łyżką do połączenia. W drugiej misce łączymy składniki suche: obie mąki, cukier, cukier wanilinowy, cynamon, proszek do pieczenia, sodę, sól, skórkę z pomarańczy oraz orzechy/pestki lub suszone owoce (w zależności czego używamy). Składniki suche także mieszamy, a następnie łączymy obie masy wlewając mokre składniki do suchych. Ponownie mieszamy łyżką do połączenia (nie dłużej! Gdy będziemy długo mieszać uwolni się gluten i ciasto będzie ciężkie) – masa powinna być grudkowata, ale jednolita. Przelewamy do średniej wielkości formy (u mnie poszerzona keksówka – 22 x 11cm) i pieczemy ok. 45-55 minut (do czasu aż patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy po wyciągnięciu) w piekarniku nagrzanym do 180°C (170°C z termoobiegiem).

Gotowe ciasto dyniowe polewamy lukrem (1 łyżka cytryny rozmieszana z 3/4 szklanki cukru pudru), polewą czekoladową, karmelową, z kremowego serka lub po prostu posypujemy cukrem pudrem. Podany przepis nadaje się także do przygotowania muffinek (pieczemy wtedy ok. 20 minut).

Proste ciasto dyniowe


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

28 Odpowiedzi na Proste ciasto dyniowe

  1. poproszę dokładkę napisał/a:

    mmm pyszne i wilgotne! bardzo lubię takie ciasta, idealne do kubka herbaty czy kakao :-)

  2. iza napisał/a:

    cudownie wygląda

  3. Marzena napisał/a:

    Poczęstuje się dobrze :-) tak smakowicie wygląda :-)

  4. Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Najbardziej przekonał mnie ten piernikowy aromat:)

  5. Magda C. napisał/a:

    Mmm musi smakować bosko :)

  6. Jaki piękny kolor! Jestem pewna, ze smakuje nawet lepiej niż wygląda :)

  7. wyznaję zasadę, że prostosta jest najlepsza. a takie dyniowe zjadłabym z ogromną chęcią!

  8. Magda C. napisał/a:

    Oj takie dyniowe chętnie bym zjadła kawałek :)

  9. Sosna napisał/a:

    Te proste zawsze są najlepsze :D

  10. Ervisha napisał/a:

    Proste ale czy mi wyjdzie? :)

  11. Marcelina napisał/a:

    Ale to ciasto musi aromatycznie pachnieć :)

  12. wenus-lifestyle napisał/a:

    Ale cudownie wygląda. Bede musiala upiec ciasto z dynia, bo chyba jeszcze nie jadlam. Serio! ;)

  13. Ania napisał/a:

    lubię takie placuszki :)

  14. Agnieszka napisał/a:

    Bardzo smakowicie wygląda, aż ślinka cieknie :)

  15. Voyagedegustacje napisał/a:

    bardzo smakowicie wygląda. pomysł świetny:)

  16. Pati napisał/a:

    I ciasto nabrało pięknego żółtego koloru!

  17. dżemdżus napisał/a:

    Doskonale musiało smakowac bo wygląda świetnie :)

  18. Twój Raj napisał/a:

    Ciasto dyniowe wygląda wspaniale i pewnie smakuje wyśmienicie, a kilka dni temu jadłem też dynię ale w formie zupy i była przepyszna !!!!

  19. Cudowne dyniowe smaki, wspaniały chlebek :)

  20. Kuchnia u Krysi napisał/a:

    Pyszne, klasyczne ciasto. Co za kolor! A smak? Pewnie niesamowity :)

  21. Patyska napisał/a:

    Śliczności. Chyba je dziś zrobię, na przekór tęsknocie za Gruzją :)

  22. Amber napisał/a:

    Wygląda wspaniale!
    Dla mnie dyniowych wypieków nigdy dość.

  23. Łukasz napisał/a:

    Wprost uwielbiam dyniowe wypieki! <3

  24. Urszula napisał/a:

    Zdjęcia śliczne, ciasto na pewno też warte grzechu :)

  25. skoraq cooks napisał/a:

    Uwielbiam takie proste ciasta <3

  26. Kolizje Smakow napisał/a:

    Wygląda obłędnie!:)

  27. Kamila napisał/a:

    Poezjo, jesteś niesamowita! Właśnie się zajadam tym ciastem i jest PRZEPYSZNE!!! Pyszyte, wilgotne, pięknie wygląda i zdecydowanie za szybko znika ;) Polecam wszystkim!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)