Makaron z pomidorowym pesto

Makaron z pomidorowym pestoMakaron z pomidorowym pesto to danie błyskawiczne, które z łatwością przygotujemy prosto po pracy – wystarczy czas gotowania makaronu. Pesto z suszonych pomidorów jest wyraziste, a wyjątkowego smaku nadają mu orzechy brazylijskie – jak spróbujecie nie zechcecie już pesto ze słoika. Oczywiście możecie go używać nie tylko do makaronu – świetnie nada się jako sos do pizzy, na kanapki czy do zapiekania w nim ryb lub kurczaka. Danie według przepisu mojego męża – tak więc każdy facet sobie z nim poradzi.

Składniki:

  • 400-500 g makaronu tagliatelle lub spaghetti (użyłam z dodatkiem świeżego chili)
  • 1 słoik pomidorów suszonych w oleju/oliwie (ok. 150 g bez zalewy)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki tartego parmezanu
  • 7 orzechów brazylijskich
  • 7-8 dużych listków bazylii
  • 1/3 łyżeczki chili w proszku (można pominąć, jeśli nie lubicie)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek (lub zalewy z pomidorów)
  • sól morska

Makaron (może być zwykły, a może być smakowy – z pomidorami, szpinakiem czy chili) gotujemy w osolonym wrzątku zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. W tym samym czasie suszone pomidory odsączamy z zalewy (zalewę można zostawić) i miksujemy w malakserze wraz z ząbkami czosnku, parmezanem, bazylią, chili i orzechami (można chwilkę podprażyć orzechy na suchej patelni, aby wydobyć więcej smaku) na pastę. Po zblendowaniu dolewamy oliwę (lub zalewę) i miksujemy ponownie. Doprawiamy pesto solą morską do smaku. Mieszamy. Makaron odlewamy (nie przelewamy zimną wodą!) zostawiając 1/3 szklanki wrzątku z gotowania. Wrzątek z gotowania dodajemy do sosu, mieszamy i dodajemy całość do gorącego makaronu. Mieszamy i od razu podajemy. Makaron można ozdobić listkiem bazylii lub posypać kruszonymi orzechami brazylijskimi.

Makaron z pomidorowym pesto

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

25 Odpowiedzi na Makaron z pomidorowym pesto

  1. Natalia - Poezja Smaku WindComp napisał/a:

    Świetny przepis 😉 Pyszna kolacja była, polecam 🙂
    Pozdrawiam, http://www.windcomp.blogspot.com/

  2. Natalia - Poezja Smaku Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Uwielbiam pesto z makaronem. Takie proste, a takie smaczne:))

  3. Natalia - Poezja Smaku Kuchnia u Krysi napisał/a:

    Świetna kombinacja. A jak smakuje…umm. Mniam, mniam:)

  4. Natalia - Poezja Smaku Aga w kuchni napisał/a:

    pyszny ten makaronik 🙂

  5. Natalia - Poezja Smaku ladylaura. napisał/a:

    Super ,coś dla mnie ,ja wiecznie w biegu.

  6. Natalia - Poezja Smaku JustInka napisał/a:

    Ja od niedawna odkrywam zalety pesto. Na pewno Twój makaron jest pyszny!

  7. Natalia - Poezja Smaku Małgosia-napiecyku napisał/a:

    Lubię takie makarony, domowe pesto najlepsze 🙂

  8. Natalia - Poezja Smaku studentka na diecie napisał/a:

    Makaron i pesto. I cóż potrzeba więcej do szczęścia? Nic :)) No może lampka dobrego wina 😉

  9. Natalia - Poezja Smaku Voyagedegustacje napisał/a:

    lubię takie posiłki:)

  10. Natalia - Poezja Smaku iza napisał/a:

    ojj zjadlabym sobie

  11. Natalia - Poezja Smaku Marzena napisał/a:

    Pyszne danie. Ja mam teraz w zaleceniach spożycie orzechów brazylijskich więc spokojnie mogę wykorzystać od razu leczniczo;-))

  12. Uwielbiam takie makarony! 🙂

  13. Natalia - Poezja Smaku Amber napisał/a:

    Fantastyczny makaron!
    Uwielbiam takie dania

  14. szybkie i bardzo smaczne danie – bardzo lubię!

  15. Natalia - Poezja Smaku Magda C. napisał/a:

    Cudowne danie, uwielbiam takie proste makarony 🙂

  16. domowe pesto nie ma sobie równych, pycha 🙂

  17. Natalia - Poezja Smaku Łucja napisał/a:

    Uwielbiam takie dania 😀 Zjadłabym ze smakiem!

  18. Natalia - Poezja Smaku Ervisha napisał/a:

    Za bazyliowym pesto nie przepadam ale pomidory uwielbiam 😉

  19. Natalia - Poezja Smaku Twój Raj napisał/a:

    Makaron to jedno z moich ulubionych składników, a jeszcze z pesto … to po prostu palce lizać !!!!!

  20. Super danie i połaczenie przepyszne !

  21. Natalia - Poezja Smaku marika napisał/a:

    Pani Natalio! Co za wspaniały smak! Pierwszy raz jedliśmy makaron z takim sosem ( zazwyczaj jemy spaghetti lub carbonara ) i to danie było przesmaczne. Cała nasza czwórka orzekła, że będziemy jeść to pesto co tydzień. Tylko zrobiłam bez chilli, bo córka nie lubi. Zresztą wiele Pani przepisów zarówno słodkich jak i wytrawnych jest równie świetnych. Wszystkie dania z nich mi się udawały. Z Pani blogiem zostaję na zawsze. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję!

  22. Natalia - Poezja Smaku marika napisał/a:

    🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)