Polędwica wołowa z winnym sosem czekoladowym (Akademia Smaku Siemens)

Polędwica wołowa z aromatycznym winnym sosem czekoladowymW kwietniu miałam przyjemność uczestniczyć w słodkich warsztatach organizowanych przez Akademię Smaku Siemens we współpracy z producentem czekolad Lindt. Dobra kawa i najlepsza czekolada – czego chcieć więcej? Razem ze znakomitymi blogerami i utalentowanymi szefami kuchni Sowa i Przyjaciele – Krzysztofem Kopcińskim i Konradem Birkiem w Centrum Domowych Inspiracji wspólnie przygotowywaliśmy dania z dodatkiem czekolady. Jednym z takich dań była polędwica wołowa z aromatycznym winnym sosem czekoladowym. Przyznam, że czekolada wspaniale się łączy z winem. O innych ciekawych połączeniach smakowych możecie przeczytać poniżej – ja zaś prezentuję Wam przepis na stek z polędwicy – można go bowiem łatwo odtworzyć w domu.

Polędwica wołowa z winnym sosem czekoladowym:

  • 8 medalionów polędwicy wołowej (każdy o wadze ok. 80g)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól morska, świeżo mielony pieprz
  • 200 ml wytrawnego, czerwonego porto
  • 12 obranych szalotek
  • 8 suszonych śliwek
  • 1 laska cynamonu
  • 1 łyżka zielonego pieprzu w zalewie
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady (ok. 33 g)
  • 1 łyżka masła

Wołowinę oczyszczamy z błon i kroimy na 2,5 – 3 cm plastry. Nacieramy olejem, grubo mielonym pieprzem oraz listkami tymianku. Patelnię silnie rozgrzewamy i obsmażamy mięso krótko z każdej strony (od 30 sekund do 1 minuty) – nie układamy mięsa ciasno na patelni, kawałki nie mogą do siebie dotykać. Wołowinę przekładamy na blachę do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C – pieczemy przez 7 minut.

Polędwica wołowa z aromatycznym winnym sosem czekoladowym

Czerwone wino zagotowujemy razem z szalotkami, świeżym tymiankiem, śliwkami, cynamonem, zielonym pieprzem i rozmarynem. Gdy sos się zredukuje dodajemy posiekaną czekoladę. Czekamy, aż czekolada się rozpuści, zdejmujemy sos z ognia i dodajemy masło. Wołowinę wyjmujemy z piekarnika, układamy na talerzu i skrapiamy przygotowanym sosem winno-czekoladowym. Na polędwicy kładziemy ugotowane cebulki z sosu. Podajemy ze świeżą rukolą i kluseczkami gnocchi (nam świeże gnocchi dostarczyła Alma).

Polędwica wołowa z aromatycznym winnym sosem czekoladowym


Warsztaty Akademii Smaku Siemens

Deser - warsztaty Akademii SmakuA co jeszcze pasuje do czekolady? Okazuje się, że niemal wszystko! Łączyliśmy ją z kaczką, fiołkami czy nawet szczawiem. Mogliśmy spróbować klasycznych czekolad Lindt z truskawkami, orzechami, pistacjami, chili, cytryną, pomarańczą i miętą. Krzysztof Kopciński pokazał nam także wiele ciekawych i „egzotycznych” dodatków smakowych, których nie kupimy w zwykłym sklepie. Aromatyczna fasolka tonka pachnąca migdałami i wanilią, liofilizowane owoce czy jadalne złoto to tylko niektóre dodatki jakich używaliśmy. W profesjonalnej kuchni ze sprzętem Siemens i Bosch mogliśmy wykonać także takie cuda jak malinowy zamsz… Bardzo się cieszę, że na warsztaty mogłam zabrać także jedną z czytelniczek – Gosię, która wygrała konkurs na blogu.

Deser, który można podziwiać po prawej stronie, przygotował z naszą skromną pomocą Krzysztof Kopciński. A co tajemniczego znajduje się na tym pięknym talerzu? (zrobionym z kamienia łupkowego – chciałabym taki mieć…). Aksamitna chałwa w malinowym zamszu – specjalność szefa kuchni, lody aromatyzowane wspomnianą tonką, piana z syfonu z dodatkiem chili, cukrowa wata z cukru fiołkowego obsypana płatkami jadalnego złota, emulsje smakowe, szczaw zajęczy z Małopolski, sezamki z białego i czarnego sezamu z dodatkiem liofilizowanych malin, jadalna krucha ziemia, beziki z czarnej porzeczki, czekoladowe brownie oraz obłędnie pyszny makaronik.

A jak to wszystko powstało? Zobaczcie filmik z tego wydarzenia, który przygotowała Akademia Smaku Siemens. Warto obejrzeć szefów kuchni przy pracy.

Wszystkie przepisy i wywiady z blogerami zaproszonymi na warsztaty znajdziecie zaś w specjalnym magazynie, który można pobrać tutaj – Desery i czekolada. Potęga Słodyczy.

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

21 Odpowiedzi na Polędwica wołowa z winnym sosem czekoladowym (Akademia Smaku Siemens)

  1. Natalia - Poezja Smaku Magda C. napisał/a:

    Zazdroszczę bardzo warsztatów! Widać na filmiku, że były wyśmienite 🙂 A przepis na polędwice wyborny, koniecznie do wypróbowania bo czekolady z mięsem nie jadłam 🙂

  2. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    Fajnie było, oj fajnie 🙂 Może zainwestujemy w tę tonkę na spółkę?

  3. Natalia - Poezja Smaku Michał napisał/a:

    Warsztaty genialne i można się na nich naprawdę sporo nauczyć. Pozytywnie zazdroszczę 🙂

  4. Natalia - Poezja Smaku Marzena napisał/a:

    Chciałabym bardzo być na takich warsztatach:-) Byłam na jednych wrasztatach z Sową i Birkiem i mam miłe wspomnienia. Mięsko tez wygląda super:-) Aczkolwiek bałabym się eksperymentować z czekoladą;-)

  5. Natalia - Poezja Smaku studentka na diecie napisał/a:

    Mmmm… dzieło sztuki 🙂

  6. Natalia - Poezja Smaku skoraq cooks napisał/a:

    Ten sos musi być boski!!!

  7. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    ciekawy ten sos do mięsa:)

  8. Natalia - Poezja Smaku Królowa Karo napisał/a:

    Wow, nie wyobrażam sobie życia bez czekolady, więc udziału w warsztatach szczerze zazdroszczę.

  9. Bardzo interesujący sosik! 🙂

  10. Natalia - Poezja Smaku Łucja napisał/a:

    Piękne takie warsztaty, chętnie popróbowałabym wszystkich smakołyków 🙂 Natalio miło było Cię zobaczyć !

  11. Natalia - Poezja Smaku ladylaura. napisał/a:

    Wspaniałe dania powstały ,z najlepszych składników i w świetnym towarzystwie,ja też chcę…

  12. Natalia - Poezja Smaku wenus-lifestyle napisał/a:

    świetnie wygląda – super 😛
    A warsztaty na pewno były udane 😉

  13. Natalia - Poezja Smaku Voyagedegustacje napisał/a:

    ja też zazdroszczę, fajna sprawa!:)

  14. Natalia - Poezja Smaku Pati napisał/a:

    Skosztowałabym z ciekawości takie danie…

  15. Gratuluję, to wspaniałe przedsięwzięcie być tam i podziwiać mistrzów. Wspaniałe desery, interesująca kuchnia i bardzo inspirujące. Pozdrawiam 🙂

  16. Natalia - Poezja Smaku lutka40 napisał/a:

    Byc w takim towarzystwie – troszkę zazdroszczę .
    Bardzo ciekawe połączenie smaków

  17. Natalia - Poezja Smaku iza napisał/a:

    super sprawa

  18. Natalia - Poezja Smaku Kuchnia u Krysi napisał/a:

    Takie warsztaty są świetną okazją do poznania nowych technik w pracy, poznania nowych ludzi. Jednym słowem rozwijają pod okiem najlepszych. Danie, które prezentujesz jest bardzo wyszukane na eleganckie przyjęcie. Jest wyśmienite. Do tego pięknie podane 🙂

  19. Natalia - Poezja Smaku kalinas napisał/a:

    pyszności, wygląda super, aż cieknie ślinka

  20. Natalia - Poezja Smaku ugotujmyto.pl napisał/a:

    Bardzo ciekawe warsztaty!! Zazdroszczę :)! Fajnie było Cię zobaczyć Natalio a przepis na pewno wypróbuję !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)