Tarta rabarbarowa z pomidorową galaretką

Na blogu pojawiło się już ponad czterysta wpisów. Z tej okazji mam dla Was wyjątkową tartę. Tarta rabarbarowa z pomidorową galaretką na migdałowym, kruchym cieście. Połączenie niezwykłe, ale bardzo pyszne. Nie jest to ciasto dla początkujących, ponieważ jest z nim trochę roboty, jednak jeśli chcemy cieszyć się wyjątkowym smakiem warto się natrudzić. Przyznam, że smak dżemu pomidorowego z którego robi się galaretkę jest dość oryginalny 🙂 Za to krem rabarbarowy razem z migdałowym nadzieniem jest obłędny. Polecam dla odważnych. Przepis oryginalny stąd, tutaj z moimi zmianami.

Tarta rabarbarowa z galaretką pomidorowąDżem pomidorowy (galaretka):

  • 500 ml przecieru pomidorowego (passaty)
  • 200 g cukru (1 szklanka + 3 łyżki)
  • 1 torebka herbaty z werbeny lub z mięty
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 czubate łyżeczki żelatyny

Kruche ciasto migdałowe:

  • 280 g mąki pszennej (2 szklanki)
  • 130 g masła
  • 70 g cukru pudru (0,5 szklanki)
  • 30 g zmielonych migdałów (1/3 szklanki)
  • 1 duże jajko

Krem migdałowy:

  • 50 g zmielonych migdałów (mniej niż pół szklanki)
  • 50 g masła (1/4 kostki)
  • 20 g cukru (2 łyżki)
  • 1 małe jajko

Krem rabarbarowy:

  • 400 g rabarbaru
  • 40 g cukru (4 łyżki) + 30 g (3 łyżki)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 80 g masła
  • 1 czubata łyżeczka żelatyny

Dżem pomidorowy: Przecier pomidorowy (passatę) wlewamy do rondelka. Dodajemy cukier i wrzucamy torebkę z herbatą. Gotujemy na średnim ogniu przez 20-25 minut do zredukowania, przy czym torebkę z herbatą wyjmujemy po 5 minutach gotowania. Gotowy dżem odstawiamy do ostudzenia.

Dżem pomidorowy

Kruche ciasto migdałowe: Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodajemy posiekane na mniejsze części masło. Wygniatamy ciasto palcami, aż masło połączy się z mąką i powstaną okruchy jak na kruszonkę. Wtedy dodajemy roztrzepane jajko i zmielone migdały. Szybko zagniatamy jednolite ciasto. Formujemy kulę, spłaszczamy i chowamy na godzinę do lodówki.

Kruche ciasto migdałowe

Krem migdałowy: Masło roztrzepujemy trzepaczką z cukrem i mielonymi migdałami. Gdy krem będzie jednolity dodajemy jajko. Ponownie mieszamy.

Krem migdałowy

Krem rabarbarowy: Rabarbar kroimy na mniejsze części.  Wsypujemy go do rondelka, dodajemy 4 łyżki cukru i 1 łyżeczkę cukru waniliowego. Dodajemy 1 łyżkę wody i zagotowujemy. Gotujemy, aż cały rabarbar się rozpadnie i nabierze konsystencji dżemu (ok. 10 minut). Następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy na kolejne 10 minut, do lekkiego przestudzenia. Następnie dodajemy jajko,  3 łyżki cukru i żelatynę rozpuszczoną w małej ilości wody. Dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojone na mniejsze części masło i miksujemy.

Krem rabarbarowy

Złożenie: Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na okrągły placek pomiędzy dwoma kawałkami folii lub papieru do pieczenia. Ciastem wykładamy tortownicę o średnicy 23-24 cm – dno i boki do połowy wysokości. Nakłuwamy je widelcem. Kładziemy na nim arkusz papieru i obciążamy ciasto suchą fasolą, grochem lub specjalnymi kulkami ceramicznymi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 15 minut.

Obciążenie

Z upieczonego ciasta zdejmujemy papier wraz z obciążeniem. Nakładamy na ciasto przygotowany wcześniej krem migdałowy, rozsmarowujemy równomiernie i pieczemy przez kolejne 10 minut.

Spód z kremem

Upieczony spód wraz z kremem odstawiamy do ostudzenia. Gdy będzie całkowicie zimny, rozsmarowujemy na nim krem rabarbarowy, wyrównujemy i wstawiamy na godzinę do lodówki.

Złożenie

Do dżemu pomidorowego dodajemy sok z cytryny i żelatynę rozpuszczoną w małej ilości wody. Podgrzewamy lekko i zostawiamy do ostudzenia. Gdy ostudzi się całkowicie wlewamy dżem na wierzch tarty. Wstawiamy na noc do lodówki. Utworzy się galaretka. Ciasto wyjmujemy z lodówki na 20 minut przed podaniem, aby było w temperaturze pokojowej.

Tarta rabarbarowa z galaretką pomidorową

Tartę przyozdobiłam smażoną w głębokim tłuszczu skórką z pomidora (posypaną cukrem pudrem).

Tarta rabarbarowa z galaretką pomidorową

 

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

30 Odpowiedzi na Tarta rabarbarowa z pomidorową galaretką

  1. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    Niezły frik, skosztowałabym 😉 Super pomysł z tą skórką.

  2. Natalia - Poezja Smaku Michał napisał/a:

    Poetyckie połączenie. Muszę się przyznać, że takie połączenie mnie zaintrygowało. Galaretka pomidorowa, ciekawa sprawa. Musze to spróbować, no muszę 🙂

  3. Takiej tarty jeszcze nigdy nie robiłam ani nie jadłam. Świetny pomysł, wygląda super, szczególnie ta pomidorowa galaretka : )

  4. Natalia - Poezja Smaku Pati napisał/a:

    Bardzo zaskakujące połączenie!

  5. Natalia - Poezja Smaku Salvador Dali napisał/a:

    smakiem, wyglądem, idealnością-pasuje mi bardziej nazwa tort…
    Cudowne ciasto! 🙂

  6. Bardzo oryginalny przepis i podoba mi się, choć nigdy nie słyszałam o takim połączeniu. Zapewne wyjątkowo pysznie smakuje. Rewelacja 🙂

  7. Natalia - Poezja Smaku ervisha napisał/a:

    Ciekawy pomysł z tą galaretką 🙂

  8. Natalia - Poezja Smaku Zakątek Smaku napisał/a:

    Zaskakujące połączenie:) Wygląda zjawiskowo! Jak znajdę chwilkę to z pewnością wypróbuje przepis:)

  9. Natalia - Poezja Smaku Ciachomania napisał/a:

    Przepis bardzo intrygujący, chętnie spróbowałabym kawałek 🙂

  10. Natalia - Poezja Smaku Majana napisał/a:

    Wow, jaka ona fajna! pięknie się prezentuje. 🙂
    Pozdrawiam ciepło 🙂

  11. Natalia - Poezja Smaku napiecyku napisał/a:

    Takiej tarty nie powstydziłby się najlepszy lokal…aż dziw, że odnalazłaś się przy takiej ilości składników : ))

  12. Natalia - Poezja Smaku Królowa Karo napisał/a:

    Najpierw sobie pomyślałam, że jak pracochłonne, to odpuszczam, ale… korci mnie, bo ciekawa jestem pomidorowej galaretki.

  13. Natalia - Poezja Smaku lutka40 napisał/a:

    Ciekawa jestem smaku ,bo wygląd powala na kolana .

  14. Natalia - Poezja Smaku moja pasja smaku napisał/a:

    Jestem pod wrażeniem ! Wspaniała tarta 🙂

  15. Wow! Pięknie wygląda, a smaku to nawet nie mogę sobie wyobrazić 🙂

  16. Natalia - Poezja Smaku Łucja napisał/a:

    Wygląda doskonale 🙂 smak tak wykwintny że nawet nie potrafię sobie go wyobrazić!! jestem pod wrażeniem!

  17. Natalia - Poezja Smaku iza napisał/a:

    idealna!!

  18. Natalia - Poezja Smaku skoraq cooks napisał/a:

    Wooooow, takiej tarty to ja jeszcze nie widziałam 🙂 Co za pomysł 🙂

  19. Natalia - Poezja Smaku kalinas napisał/a:

    bardzo chętnie wypróbuję akurat mam rabarbar na podwórku

  20. Natalia - Poezja Smaku Ola in the kitchen napisał/a:

    Jestem bardzo ciekawa jak smakuje? 😀 Bo wygląda świetnie!

  21. Natalia - Poezja Smaku JustInka napisał/a:

    Dżem pomidorowy… pomyślałam hmmm Muszę go zrobić, bo pomidory kocham ! Więc jak tylko przyjdzie sezon będę szaleć z nim 🙂

  22. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    cóż za połączenie?! aż jestem ciekawa!:)

  23. Natalia - Poezja Smaku dżemdżus napisał/a:

    No moje smaki, pomysł i wykonanie genialne. Nic tylko próbować i zajadać się. Ja do tej pory jestem zaskoczona smakiem dżemu z zielonych pomidorów to pewnie i tartę polubię. A dodatkowo Twoja rekomendacja – to juz sukces murowany 🙂

  24. Natalia - Poezja Smaku Magda C. napisał/a:

    Prześlicznie wygląda i pewnie genialnie smakuje. Super pomysł! 🙂

  25. Natalia - Poezja Smaku wenus-lifestyle napisał/a:

    Wow, jak genialnie wygląda <3

  26. Natalia - Poezja Smaku ugotujmyto.pl napisał/a:

    Wygląda genialnie i pewnie tak smakuje 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)