Placuszki z dyni (dyniowe pancakes)

Placuszki z dyniDynia to królowa jesieni. Nie każdy za nią przepada, jednak jest zdrowa i niskokaloryczna, więc warto trochę przemycić jej do diety – chociażby w postaci takich pysznych i puszystych placuszków. Smakują jak biszkoptowe, korzenne ciasto – zachwycą nie tylko dzieci. Najlepiej polać je syropem klonowym, można je także podać z musem z jabłek, z ulubionym dżemem lub miodem. Składniki na ok. 16 grubych pancakesów.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki orkiszowej (można zastąpić pszenną)
  • 1 szklanka puree z dyni (sposób przygotowania puree poniżej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej (takiej jak do piernika)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego (można zastąpić białym)
  • 2 łyżki stopionego masła
  • 1 i 1/4 szklanki maślanki
  • 2 rozkłócone jajka
  • olej do smażenia
  • syrop klonowy do polania

Zaczynamy od puree z dyni (najlepiej przygotować je wcześniej). Można przyrządzić je na dwa sposoby. Pierwszy to pokrojenie dyni (wraz ze skórką) na kawałki lub plastry (pestki należy wydrążyć łyżką) i upieczenie pod folią aluminiową przez ok. 30 minut w piekarniku w 180ºC. Potem należy tylko odkroić skórkę i zblendować dynię na gładką masę. Drugi to ugotowanie pokrojonej dyni do miękkości. Następnie trzeba odkroić skórkę i zblendować (ewentualnie rozgnieść widelcem). Gdyby masa była wodnista – nadmiar wody należy odcisnąć. Do placuszków będziemy potrzebować jednej szklanki takiego puree – jeśli wyszło więcej z powodzeniem możemy je wykorzystać do przygotowania ciast, chleba czy bułeczek.

Jeśli mamy już gotowe puree – przygotowujemy placuszki. Do jednej miski wsypujemy składniki suche: mąki, cukier, proszek, sodę, sól, przyprawę korzenną oraz cynamon i mieszamy. W drugiej misce rozkłócamy jajka, dolewamy maślankę, stopione masło i puree z dyni. Także dokładnie mieszamy. Składniki mokre wlewamy do suchych i mieszamy do połączenia się składników. Na gorącą patelnię wlewamy olej i smażymy z obydwu stron – pancakesy smażą się bardzo szybko, musimy więc uważać aby ich nie przypalić :).

Placuszki znalazłam ostatnio tu i tu. Zrezygnowałam jednak z dodatku jabłek.

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

13 Odpowiedzi na Placuszki z dyni (dyniowe pancakes)

  1. Natalia - Poezja Smaku Droczilka napisał/a:

    Niech żyje dynia! Pancakesy cudne!

  2. Natalia - Poezja Smaku whiness napisał/a:

    Uwielbiam je 🙂 Tej jesieni to osobiście dla mnie dyniowy hit.

  3. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    Placuszków z dyni jeszcze nie jadłam, wyglądają fanastycznie, muszę spróbować!

  4. Natalia - Poezja Smaku kuchenna napisał/a:

    Uwielbiam wszelkiego rodzaju placuszki 🙂
    Ja wczoraj z dyni zrobiłam muffiny…też smakują rewelacyjnie 🙂

  5. Natalia - Poezja Smaku ugotujmyto.pl napisał/a:

    Cudne :)! Ja również zaczęłam wczoraj sezon dyniowy ale na ostro…:)!

  6. Natalia - Poezja Smaku Samantha napisał/a:

    Też lubię placuszki z dyni są przepyszne ! 🙂

  7. Natalia - Poezja Smaku Majana napisał/a:

    Smakowite placuszki 🙂 Z dyni robiłam i bardzo nam smakowały.

  8. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    Ale super! Mmmmm i z syropkiem klonowym, moim ulubionym 😉

  9. Natalia - Poezja Smaku Ola napisał/a:

    u mnie dzisiaj też dynia 🙂 nie mogę się nacieszyć tym warzywem

  10. Natalia - Poezja Smaku Łasuch w kuchni napisał/a:

    Takich dyniowych pankejków jeszcze nie jadłam. Wyglądają cudnie Natalio, wiec może skuszę się na nie tej jesieni, zwłaszcza na wersję polana obficie syropem klonowym 😀

  11. Pingback: Muffinki dyniowe z orzechami | Poezja smaku

  12. Natalia - Poezja Smaku Daria napisał/a:

    Jesienne placuszki dyniowe w moim wykonaniu. Polecam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)