Najlepsze brownie

Najlepsze brownieNajlepsze brownie wychodzi mi zawsze z tego przepisu. Jest mega kaloryczne, ale być może dlatego takie jest dobre.  Na szczęście ciasto można pokroić na małe kawałki i rozkoszować się powoli. Odchudzone brownie pojawi się na blogu wkrótce – teraz skupmy się na wersji dającej więcej szczęścia. Brownie nie jest ciastem, które każdy lubi – niektórzy twierdzą, że to zwykły zakalec. Inni je kochają i jest najulubieńszym ciastem. Ja się zaliczam do drugiej grupy. Brownie w smaku nie przypomina murzynka – jest ciężkie, gumowate, wilgotne i mocno czekoladowe. Warto spróbować chociażby po to, aby wyrobić sobie zdanie! No i nie musimy się martwić o to czy wyrośnie!

Najlepsze brownie (brownie idealne):

  • 300 g czekolady 70% (3 tabliczki)
  • 200 g masła (1 kostka)
  • 2 szklanki cukru pudru (280 g)
  • 1 niepełna szklanka mąki (130 g)
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżeczka kawy w proszku (instant)
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • pół łyżeczki soli

Robimy kąpiel wodną – nalewamy niepełną szklankę wody do rondelka, włączamy palnik, a na wierzchu stawiamy metalową lub szklaną miskę (nie może dotykać wody). Do miski wrzucamy pokrojone na mniejsze kawałki: masło i 230 g czekolady (70 g zostawiamy na później). Rozpuszczamy co jakiś czas mieszając. Zdejmujemy z kąpieli. Do lekko ciepłej (nie gorącej) czekolady dodajemy ekstrakt. Jajka ubijamy powoli dosypując cukier puder. Wlewamy powoli, cienką strużką czekoladę cały czas miksując. W drugiej misce mieszamy składniki suche – mąkę, kawę i sól. Wsypujemy stopniowo suche składniki do mokrych i miksujemy na małych obrotach do połączenia – nie dłużej. Przelewamy do prostokątnej lub kwadratowej formy (ok. 25×20 lub takiej, w której ciasto będzie wysokie na ok. 1,5 – 2 cm). Odłożoną czekoladę łamiemy na mniejsze części i wtykamy w ciasto. Pieczemy ok. 25 minut w 170°C (bez termoobiegu) lub 160°C (z termoobiegiem) – nie ma sensu wbijać patyczka bo będzie wilgotny od czekolady. Po wystudzeniu brownie kroimy na małe kwadraty lub prostokąty.

Najlepsze brownie

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

12 Odpowiedzi na Najlepsze brownie

  1. Uwielbiam tylko tyle 🙂

  2. Natalia - Poezja Smaku Cukry Proste napisał/a:

    A miałam sobie zrobić detoks od czekolady;)

  3. Natalia - Poezja Smaku Rosemary napisał/a:

    Spróbuję, chociaż uwielbiam też Twoje brownie z malinami 🙂

  4. Natalia - Poezja Smaku Ewa napisał/a:

    Naprawdę jest idealne!

  5. Natalia - Poezja Smaku Marzena napisał/a:

    Ale mi narobiłaś smaku, zjadłabym i ze cztery kawałki 🙂

  6. Natalia - Poezja Smaku marcelina napisał/a:

    Tyle radości w jednym kawałku 🙂 Ależ narobiłaś smaka na brownie 🙂

  7. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    ja niestety należę do pierwszej grupy i nie lubię brownie 🙁

  8. Natalia - Poezja Smaku Majanaq napisał/a:

    Cudowne! uwielbiam ! 🙂

  9. Natalia - Poezja Smaku iza napisał/a:

    jej jakie kuszące

  10. Natalia - Poezja Smaku Magda C. napisał/a:

    Uwielbiam brownie, a że jest tuczące? Trudno się mówi 🙂

  11. Natalia - Poezja Smaku Kuchnia u Krysi napisał/a:

    Wspaniałe brownie, których nigdy nie potrafię sobie odmówić. Popełniłam już kilka i zawsze smakują. Teraz Ty swoim wypiekiem przypomniałaś mi jakie są genialne 🙂

  12. Natalia - Poezja Smaku Sosna napisał/a:

    Wygląda genialnie 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)