Miękkie pierniczki (Lebkuchen)

Miękkie pierniczki lebkuchenMiękkie pierniczki należą do moich ulubionych. W tym roku (podobnie jak inni blogerzy) przygotowałam mięciutkie Lebkuchen – pierniczki z Niemiec. Są szybkie do zrobienia i bardzo aromatyczne – z nutą wyraźnie korzenno-pomarańczową. Szybko miękną od lukru – już na drugi dzień są wspaniałe do jedzenia. Wzorowałam się na przepisie z niezastąpionych Moich Wypieków.

Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki (250 g)
  • 3/4 szklanki mielonych migdałów (80 g)
  • 3/4 szklanki płynnego miodu (180 g)
  • mniej niż pół kostki masła (80 g)
  • 2 łyżki posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka otartej skórki z niewoskowanej cytryny
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika (bez dodatku mąki)
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • kilka łyżek gorącej wody

Do dużej miski wsypujemy składniki suche: mąkę, mielone migdały, przyprawę do piernika, kakao, cynamon, proszek i sodę. Dodajemy do nich bardzo drobno posiekaną kandyzowaną skórkę z pomarańczy i skórkę otartą z cytryny (można też zmielić je w blenderze). Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. W rondelku rozpuszczamy masło i miód. Lekko studzimy. Ciepłą, ale nie gorącą masę miodową wlewamy do suchych składników. Miksujemy lub mieszamy do połączenia. Ręce zwilżamy wodą i formujemy niewielkie kulki (wielkości orzecha włoskiego lub ciut mniejsze), które układamy na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Wyjdzie około 30 sztuk. Spłaszczamy je dłonią (ja spłaszczyłam delikatnie – można spłaszczać je także mocniej). Pierniki pieczemy 12-13 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Studzimy na metalowej kratce.

Ciepłe pierniczki zamaczamy w lukrze (należy do cukru pudru dodać tyle łyżek wody, aby był gęsty, ale żeby jednocześnie dało się zamaczać w nim pierniczki). Gdy lukier zaschnie przekładamy do szczelnie zamykanego pudełka. Na drugi dzień pierniki są już dobre. Możemy przechowywać je do miesiąca czasu – na pewno jednak znikną szybciej :)

Miękkie pierniczki lebkuchen


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

25 Odpowiedzi na Miękkie pierniczki (Lebkuchen)

  1. Łucja napisał/a:

    piękne :) jeszcze ich nie piekłam, może w tym roku zdążę :)

  2. my simple cuisine napisał/a:

    Wygladaja smakowicie :) moje klimaty :)

  3. Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Przewspaniale Ci wyszły. Robiłam je w tym roku po raz pierwszy i na pewno powtórzę!

  4. JustInka napisał/a:

    Uwielbiam miękkie pierniczki! Koniecznie muszę upiec!

  5. zjedz_mnie napisał/a:

    Super wyglądają, jak spod „igły” :D

  6. Magda C. napisał/a:

    Wyglądają prześlicznie! Oj zjadłabym takich kilka z miłą chęcią :)

  7. Małgosia napisał/a:

    Śliczne, nie mogę się napatrzeć :)

  8. wiosenka27 napisał/a:

    Cudowne pierniczki, muszę je w końcu upiec:)

  9. Ervisha napisał/a:

    Bez pierniczków nie ma świąt ;P

  10. Patyska napisał/a:

    Trafiło mi się pożreć natalkowe lebkuchen – poezja smaku! :)

  11. Dzikowiec napisał/a:

    Ojej, wyglądają bajecznie! Aż nie można oderwać wzroku :)

  12. Agnieszka napisał/a:

    Pięknie wyglądają i ten lukier taki trochę srebrny wyszedł- na początku myślałam, że użyłaś jakiegoś barwnika.

    • Natalia napisał/a:

      Lukier z dodatkiem wody jest transparentny – używam go do maczania. Do zdobienia pierników twardych zamiast wody używam białka surowego jaja – wtedy jest śnieżnobiały

  13. Ola in the kitchen napisał/a:

    Bardzo lubię takie mięciutkie pierniczki :D

  14. Majana napisał/a:

    Uwielbiam lebkuchen. Są super. :) Śliczne zdjęcia. Pozdrowienia:)
    Ps. Zapraszam do udziału w Festiwalu Pierniczków, który u mnie trwa. :) Może masz ochotę dołączyć ze swoimi pierniczkami?

  15. studentka na diecie napisał/a:

    w sumie ja nie przepadam jakoś za pierniczkami i ogólnie smakołykami z przyprawami korzennymi, ale takie pierniczki to lubię ;)

  16. skoraq cooks napisał/a:

    Ja też lubię mięciutkie pierniczki z lukrem właśnie, więc chętnie bym Ci kilka porwała i pożarła natychmiast :-)

  17. judik napisał/a:

    Cudownie wyglądają! Od dawna miałam ochotę je zrobić :-)

  18. ELA.M napisał/a:

    Inne oblicze pierniczka.

  19. dżemdżus napisał/a:

    Całkiem inne od znanych mi pierniczków, ale niezwykle interesujące i zachęcające chyba się skuszę i zrobię je

  20. Ania napisał/a:

    wyglądają uroczo:)

  21. Robiłam je już w zeszłym roku, a i w tym mam taki zamiar, są pyszne! :)

  22. lutka40 napisał/a:

    Pięknie polukrowane ! Całośc powala na kolana

  23. Też lubię te pierniczki, piękne :)

  24. marika napisał/a:

    Chociaż robiłam je na Boże Narodzenie to pochwalę je teraz: przepis jest znakomity, pierniczki wychodzą super, dzieci zjadły je jeszcze przed świętami. Choć może to dziwne ale na Wielkanoc też je upiekę!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)