Miękkie pierniczki lebkuchenMiękkie pierniczki należą do moich ulubionych. W tym roku (podobnie jak inni blogerzy) przygotowałam mięciutkie Lebkuchen – pierniczki z Niemiec. Są szybkie do zrobienia i bardzo aromatyczne – z nutą wyraźnie korzenno-pomarańczową. Szybko miękną od lukru – już na drugi dzień są wspaniałe do jedzenia. Wzorowałam się na przepisie z niezastąpionych Moich Wypieków.

Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki (250 g)
  • 3/4 szklanki mielonych migdałów (80 g)
  • 3/4 szklanki płynnego miodu (180 g)
  • mniej niż pół kostki masła (80 g)
  • 2 łyżki posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka otartej skórki z niewoskowanej cytryny
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika (bez dodatku mąki)
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • kilka łyżek gorącej wody

Do dużej miski wsypujemy składniki suche: mąkę, mielone migdały, przyprawę do piernika, kakao, cynamon, proszek i sodę. Dodajemy do nich bardzo drobno posiekaną kandyzowaną skórkę z pomarańczy i skórkę otartą z cytryny (można też zmielić je w blenderze). Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. W rondelku rozpuszczamy masło i miód. Lekko studzimy. Ciepłą, ale nie gorącą masę miodową wlewamy do suchych składników. Miksujemy lub mieszamy do połączenia. Ręce zwilżamy wodą i formujemy niewielkie kulki (wielkości orzecha włoskiego lub ciut mniejsze), które układamy na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Wyjdzie około 30 sztuk. Spłaszczamy je dłonią (ja spłaszczyłam delikatnie – można spłaszczać je także mocniej). Pierniki pieczemy 12-13 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Studzimy na metalowej kratce.

Ciepłe pierniczki zamaczamy w lukrze (należy do cukru pudru dodać tyle łyżek wody, aby był gęsty, ale żeby jednocześnie dało się zamaczać w nim pierniczki). Gdy lukier zaschnie przekładamy do szczelnie zamykanego pudełka. Na drugi dzień pierniki są już dobre. Możemy przechowywać je do miesiąca czasu – na pewno jednak znikną szybciej 🙂

Miękkie pierniczki lebkuchen

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!