Miękkie pierniczki (Lebkuchen)

Miękkie pierniczki lebkuchenMiękkie pierniczki należą do moich ulubionych. W tym roku (podobnie jak inni blogerzy) przygotowałam mięciutkie Lebkuchen – pierniczki z Niemiec. Są szybkie do zrobienia i bardzo aromatyczne – z nutą wyraźnie korzenno-pomarańczową. Szybko miękną od lukru – już na drugi dzień są wspaniałe do jedzenia. Wzorowałam się na przepisie z niezastąpionych Moich Wypieków.

Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki (250 g)
  • 3/4 szklanki mielonych migdałów (80 g)
  • 3/4 szklanki płynnego miodu (180 g)
  • mniej niż pół kostki masła (80 g)
  • 2 łyżki posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka otartej skórki z niewoskowanej cytryny
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika (bez dodatku mąki)
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • kilka łyżek gorącej wody

Do dużej miski wsypujemy składniki suche: mąkę, mielone migdały, przyprawę do piernika, kakao, cynamon, proszek i sodę. Dodajemy do nich bardzo drobno posiekaną kandyzowaną skórkę z pomarańczy i skórkę otartą z cytryny (można też zmielić je w blenderze). Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. W rondelku rozpuszczamy masło i miód. Lekko studzimy. Ciepłą, ale nie gorącą masę miodową wlewamy do suchych składników. Miksujemy lub mieszamy do połączenia. Ręce zwilżamy wodą i formujemy niewielkie kulki (wielkości orzecha włoskiego lub ciut mniejsze), które układamy na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Wyjdzie około 30 sztuk. Spłaszczamy je dłonią (ja spłaszczyłam delikatnie – można spłaszczać je także mocniej). Pierniki pieczemy 12-13 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Studzimy na metalowej kratce.

Ciepłe pierniczki zamaczamy w lukrze (należy do cukru pudru dodać tyle łyżek wody, aby był gęsty, ale żeby jednocześnie dało się zamaczać w nim pierniczki). Gdy lukier zaschnie przekładamy do szczelnie zamykanego pudełka. Na drugi dzień pierniki są już dobre. Możemy przechowywać je do miesiąca czasu – na pewno jednak znikną szybciej 🙂

Miękkie pierniczki lebkuchen

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

25 Odpowiedzi na Miękkie pierniczki (Lebkuchen)

  1. Natalia - Poezja Smaku Łucja napisał/a:

    piękne 🙂 jeszcze ich nie piekłam, może w tym roku zdążę 🙂

  2. Natalia - Poezja Smaku my simple cuisine napisał/a:

    Wygladaja smakowicie 🙂 moje klimaty 🙂

  3. Natalia - Poezja Smaku Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Przewspaniale Ci wyszły. Robiłam je w tym roku po raz pierwszy i na pewno powtórzę!

  4. Natalia - Poezja Smaku JustInka napisał/a:

    Uwielbiam miękkie pierniczki! Koniecznie muszę upiec!

  5. Natalia - Poezja Smaku zjedz_mnie napisał/a:

    Super wyglądają, jak spod “igły” 😀

  6. Natalia - Poezja Smaku Magda C. napisał/a:

    Wyglądają prześlicznie! Oj zjadłabym takich kilka z miłą chęcią 🙂

  7. Natalia - Poezja Smaku Małgosia napisał/a:

    Śliczne, nie mogę się napatrzeć 🙂

  8. Natalia - Poezja Smaku wiosenka27 napisał/a:

    Cudowne pierniczki, muszę je w końcu upiec:)

  9. Natalia - Poezja Smaku Ervisha napisał/a:

    Bez pierniczków nie ma świąt ;P

  10. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    Trafiło mi się pożreć natalkowe lebkuchen – poezja smaku! 🙂

  11. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    Ojej, wyglądają bajecznie! Aż nie można oderwać wzroku 🙂

  12. Natalia - Poezja Smaku Agnieszka napisał/a:

    Pięknie wyglądają i ten lukier taki trochę srebrny wyszedł- na początku myślałam, że użyłaś jakiegoś barwnika.

    • Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

      Lukier z dodatkiem wody jest transparentny – używam go do maczania. Do zdobienia pierników twardych zamiast wody używam białka surowego jaja – wtedy jest śnieżnobiały

  13. Natalia - Poezja Smaku Ola in the kitchen napisał/a:

    Bardzo lubię takie mięciutkie pierniczki 😀

  14. Natalia - Poezja Smaku Majana napisał/a:

    Uwielbiam lebkuchen. Są super. 🙂 Śliczne zdjęcia. Pozdrowienia:)
    Ps. Zapraszam do udziału w Festiwalu Pierniczków, który u mnie trwa. 🙂 Może masz ochotę dołączyć ze swoimi pierniczkami?

  15. Natalia - Poezja Smaku studentka na diecie napisał/a:

    w sumie ja nie przepadam jakoś za pierniczkami i ogólnie smakołykami z przyprawami korzennymi, ale takie pierniczki to lubię 😉

  16. Natalia - Poezja Smaku skoraq cooks napisał/a:

    Ja też lubię mięciutkie pierniczki z lukrem właśnie, więc chętnie bym Ci kilka porwała i pożarła natychmiast 🙂

  17. Natalia - Poezja Smaku judik napisał/a:

    Cudownie wyglądają! Od dawna miałam ochotę je zrobić 🙂

  18. Natalia - Poezja Smaku ELA.M napisał/a:

    Inne oblicze pierniczka.

  19. Natalia - Poezja Smaku dżemdżus napisał/a:

    Całkiem inne od znanych mi pierniczków, ale niezwykle interesujące i zachęcające chyba się skuszę i zrobię je

  20. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    wyglądają uroczo:)

  21. Robiłam je już w zeszłym roku, a i w tym mam taki zamiar, są pyszne! 🙂

  22. Natalia - Poezja Smaku lutka40 napisał/a:

    Pięknie polukrowane ! Całośc powala na kolana

  23. Też lubię te pierniczki, piękne 🙂

  24. Natalia - Poezja Smaku marika napisał/a:

    Chociaż robiłam je na Boże Narodzenie to pochwalę je teraz: przepis jest znakomity, pierniczki wychodzą super, dzieci zjadły je jeszcze przed świętami. Choć może to dziwne ale na Wielkanoc też je upiekę!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)