Dzisiejszy przepis jest trochę nietypowy. Łosoś w sake brzmi nieco egzotycznie, ale bez problemu można zastąpić sake bardziej swojską wódką lub białym winem. Alkohol jest w tym daniu oczywiście tylko dla podbicia smaku – procenty wyparowują wraz z podgrzewaniem sosu. Receptura pochodzi z książki Nigelli Lawson i już od dłuższego czasu miałam ochotę ją wypróbować. Teraz się w końcu udało i taki łosoś w sake bardzo nam posmakował. Sos jest dość charakterystyczny, pikantny, ale zdecydowanie wart spróbowania.

Łosoś w sakeMarynata:

  • 2 duże filety z łososia bez skóry
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy angielskiej lub pasty wasabi
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka sake (można zastąpić wódką lub białym winem)
  • 1 łyżka oleju aromatyzowanego czosnkiem (lub olej + wyciśnięty ząbek czosnku)

Sos sake:

  • 1/4 szklanki sake (można zastąpić wódką lub białym winem)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki sosu rybnego
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • 1/2 – 1 łyżeczki musztardy angielskiej lub pasty wasabi
  • 1-2 łyżki posiekanej świeżej kolendry (ewentualnie natki pietruszki) do dekoracji

Ryż:

  • 1 szklanka ryżu basmati (można zastąpić zwykłym, jaśminowym lub brązowym)
  • 2 strąki kardamonu (można pominąć)

Do małej, plastikowej torebki lub woreczka strunowego (takiego do zamrażania) wlewamy musztardę angielską (lub wasabi), sos Worcestershire, sos sojowy, olej i sake. Mieszamy, aż składniki się połączą, wkładamy filety z łososia, zamykamy i zostawiamy w lodówce na 30 minut.

Ryż gotujemy w osolonym wrzątku wraz ze strączkami kardamonu zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Filety z łososia wyjmujemy z marynaty i smażymy na gładkiej patelni, ok. 3 min na jednej stronie i 2 min na drugiej (Nigella robi to połowę krócej, ale wtedy łosoś jest wpół-surowy). Po usmażeniu owijamy każdy filet w folię i odstawiamy na 10 min, na drewnianej desce.

W tym czasie doprowadzamy sake do wrzenia w małym garnuszku. Zdejmujemy z ognia i dodajemy resztę składników: sos sojowy, sos rybny, sos Worcestershire i musztardę angielską (lub wasabi). Próbujemy, możemy złagodzić sos dodając trochę cukru trzcinowego.

Łososia odwijamy z folii. Ryż układamy na 2 talerzach, kroimy łososia w cienkie paski (mój jak widać trochę się rozpadł), kładziemy na ryżu i polewamy sosem. Na wierzch układamy listki świeżej kolendry.

Łosoś w sake

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!