Kujawski krem makowy

Krem makowyZ ilości odwiedzin na blogu wynika, że tak jak ja lubicie desery z makiem (tort makowy ma największą ilość odsłon!). Dziś przedstawiam makowy deser staropolski, jadany głównie na Kujawach – krem makowy. Cudze chwalicie swego nie znacie – dopiero nie dawno o nim usłyszałam, a jest wcale nie gorszy od zachodnich deserów-kremów. Idealny na świąteczny stół.

Składniki:

  • szklanka maku (sparzony, ugotowany i zmielony przez maszynkę lub gotowy mielony z torebki)
  • 400 ml śmietany 30%
  • 2 białka jajek
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • aromat migdałowy – kilka kropel
  • 2 małe łyżeczki żelatyny
  • 4-6 kruchych ciasteczek z czekoladą (np. Digestive)
  • płatki migdałowe do dekoracji

W jednej misce ubijamy na sztywno śmietanę z dodatkiem cukru waniliowego i cukru pudru, a w drugiej pianę z białek. Do śmietany dodajemy mak, aromat i rozpuszczoną w bardzo małej ilości wody żelatynę. Delikatnie dokładamy po 3 łyżki piany z białek i mieszamy. Do szklanek, kieliszków lub pucharków (kremu wyjdzie na 4-6 sztuk w zależności od naczynia) rozkruszamy ciasteczka z czekoladą. Na wierzch nakładamy krem i dekorujemy go płatkami migdałowymi. Przed spożyciem należy do schłodzić przez co najmniej 3 godziny w lodówce.


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

2 Odpowiedzi na Kujawski krem makowy

  1. Arven napisał/a:

    Trochę się boję z jednej strony surowych białek ale z drugiej…rany, on TAK kusząco wygląda!

    • Natalia napisał/a:

      Te z promocji w hipermarkecie raczej się nie nadają :) ale deser naprawdę polecam – białka zawsze możemy ubić na parze :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)