Ketchup z cukinii

Ketchup z cukiniiKetchup z cukinii to świetna alternatywa dla ketchupu typowo pomidorowego – choć prostsza i równie pyszna. Domowy ketchup (a może powinnam pisać keczup?) przygotowywałam z babcią wiele razy jako mała dziewczynka. Używałam go do chrupiących zapiekanek, pizzy i hot-dogów. Nigdy nie zamieniłabym go na sklepowy. Gdy zobaczyłam przepis na nietypowy ketchup z cukinii u Majanki i Dzikowca od razu wiedziałam, że wcześniej czy później go zrobię. Zmieniłam lekko proporcje oraz przyprawy – na te babcine. Wyszedł po prostu pyszny i przypomniał mi beztroskie dzieciństwo.

  • 1,5 kg cukinii *
  • 0,5 kg cebuli (5-6 sztuk)
  • 2 czerwone papryki
  • 400 g koncentratu pomidorowego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki octu winnego lub jabłkowego
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego (lub całe 4 ziarenka)
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków (lub 4 całe goździki)
  • od 1/2 do 1 łyżeczki pieprzu cayenne (chili) – ilość wg uznania
  • ok. 2 łyżki soli

Cukinie myjemy, obieramy i odcinamy końcówki. Jeśli cukinie są duże, wycinamy gniazda nasienne. Trzemy na tarce o grubych oczkach lub rozdrabniamy w malakserze. Papryki myjemy i pozbywamy się gniazd nasiennych – także trzemy na tarce lub rozdrabniamy. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę lub rozdrabniamy.

Wszystkie warzywa umieszczamy w dużym garnku i posypujemy dwoma łyżkami soli. Dokładnie mieszamy, przykrywamy i zostawiamy na noc (lub co najmniej 4-5 godzin). Po tym czasie warzywa zagotowujemy i gotujemy do czasu, aż rozpadną się na papkę (ok. 40 minut). Co jakiś czas mieszamy. Po tym czasie dodajemy cukier i ocet. Gotujemy przez 20 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawy (liście laurowe, ziele, goździki, pieprz, paprykę słodką i chili) oraz wyciskamy ząbek czosnku. Mieszamy i gotujemy kolejne 20 minut. Wyławiamy liście laurowe (jeśli daliśmy ziele i goździki w całości to także wyławiamy) i miksujemy ketchup blenderem.

Wrzący ketchup z cukinii przelewamy do wyparzonych wrzątkiem słoików. Zakręcamy, odwracamy do góry dnem i zostawiamy do ostygnięcia. Jeśli chcemy przechowywać go dłużej niż 2 miesiące możemy go zapasteryzować.

Ketchup z cukinii

* Cukinii o małych małych rozmiarach możemy użyć w całości, natomiast z tych większych należy wyciąć gniazda nasienne (waga z przepisu dotyczy warzyw po ewentualnym oczyszczeniu)


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

38 Odpowiedzi na Ketchup z cukinii

  1. Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Śliczny słoiczek. 🙂 Jak pisałam na fb – za ketchupem nie przepadam, ale ten brzmi ciekawie!

  2. Ania napisał/a:

    ciekawa alternatywa dla tego pomidorowego:)

  3. karmel-itka napisał/a:

    wow, owo, wow! domowy ketchup. rozkosz!

  4. Magda C. napisał/a:

    Bardzo ciekawy przepis! Nie spotkałam się z takim połączeniem cukinii, ketchup pewnie jest pyszny 🙂

  5. Małgosia napisał/a:

    Pamiętam, że moja mama kiedyś taki robiła. Zupełnie nie pamiętam jego smaku – muszę sama kiedyś zrobić, wygląda świetnie!

  6. basinepichcenie napisał/a:

    Niesamowite. Keczup z cukinii, ciekawa jestem bardzo jego smaku 🙂

  7. Przyznam, że nie znam, mogę się tylko domyślić , że smakuje wyśmienicie !

  8. moja pasja smaku napisał/a:

    Oooo o takim jeszcze nie słyszałam, ale musi być przepyszny ! Cudny słoiczek 🙂

  9. Majana napisał/a:

    Pyszny jest, no nie? Fajnie,ze też go robiłaś 🙂

  10. Patyska napisał/a:

    W końcu go zrobię… skoro mówisz, że pyszny 🙂
    Bardzo apetyczne foty.

  11. Robiłam go kiedyś i wiem, że jest naprawdę rewelacyjny 🙂

  12. Beata napisał/a:

    Domowy ketchup jest najlepszy! 🙂

  13. Ola in the kitchen napisał/a:

    O kurcze takiego jeszcze nie jadłam! Zapiszę do wypróbowania 😀

  14. lutka40 napisał/a:

    BARDZO ,ALE TO BARDZO CIEKAWY PRZEPIS

  15. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Mimo, że ostatnio bardzo mało jadam ketchupu to fantastycznie, że są takie przepisy…. warto wiedzieć co się je… i jak do tego jeszcze pysznie smakuje to nic tylko go robić 🙂

  16. ELA.M napisał/a:

    Nie przepadam za keczupem, ale o keczupie z cukinii jeszcze nie słyszałam:)

  17. Łucja napisał/a:

    zapowiada się doskonale 🙂 pewnie i ja zrobię, ale już w przyszłym roku 🙂

  18. Elunia napisał/a:

    JUŻ DZIAŁAM.WYGLĄDA CUDOWNIE.DZIĘKUJĘ ZA PRZEPIS I DOŁĄCZAM DO GRONA PODGLĄDACZA.

  19. Paul napisał/a:

    czy cukinię można zastąpić kabaczkiem?

  20. figa napisał/a:

    keczup jest wyśmienity robię go mnóstwo pasuje do kanapek parówek pizzy w tym roku zrobię jeszcze więcej i do kilku słoików dodam ziół może wówczas być sosem do spagetti

  21. Ania napisał/a:

    Właśnie zabieram się za ketchup. Jednak nie rozumiem proporcji cukinii, a mianowicie 1,5 kg przed, czy po obraniu i wykrojeniu gniazd nasiennych?

  22. Aneta napisał/a:

    Wczoraj zrobiłam i jest przepyszny 🙂 Nawet mojemu tacie smakuje (chociaż może mu przejść jak się dowie, że to z cukinii ) xD

  23. beti napisał/a:

    Ketchup przepyszny w tym sezonie cukiniowym robie już 4 raz 🙂 dzieciaki go pokochały

  24. Elmirka napisał/a:

    Keczup pyszny!!! Robię właśnie drugą ture i…trochę przesadziłam z chili

  25. rutyniarz napisał/a:

    przeraża mnie trochę ta cukinia i póki co barziej składaniam się ku wyrobom Międzychodu, ale kto wie, może niedlugo się skuszę i wykorzystam ten przepis? 😀

  26. Maja napisał/a:

    Mam pytanie ma być to przecier passata czy normalny i jaki byś poleciła?a ile trzeba min.pasteryzowac?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)