Ketchup z cukinii

Ketchup z cukiniiKetchup z cukinii to świetna alternatywa dla ketchupu typowo pomidorowego – choć prostsza i równie pyszna. Domowy ketchup (a może powinnam pisać keczup?) przygotowywałam z babcią wiele razy jako mała dziewczynka. Używałam go do chrupiących zapiekanek, pizzy i hot-dogów. Nigdy nie zamieniłabym go na sklepowy. Gdy zobaczyłam przepis na nietypowy ketchup z cukinii u Majanki i Dzikowca od razu wiedziałam, że wcześniej czy później go zrobię. Zmieniłam lekko proporcje oraz przyprawy – na te babcine. Wyszedł po prostu pyszny i przypomniał mi beztroskie dzieciństwo.

  • 1,5 kg cukinii *
  • 0,5 kg cebuli (5-6 sztuk)
  • 2 czerwone papryki
  • 400 g koncentratu pomidorowego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki octu winnego lub jabłkowego
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego (lub całe 4 ziarenka)
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków (lub 4 całe goździki)
  • od 1/2 do 1 łyżeczki pieprzu cayenne (chili) – ilość wg uznania
  • ok. 2 łyżki soli

Cukinie myjemy, obieramy i odcinamy końcówki. Jeśli cukinie są duże, wycinamy gniazda nasienne. Trzemy na tarce o grubych oczkach lub rozdrabniamy w malakserze. Papryki myjemy i pozbywamy się gniazd nasiennych – także trzemy na tarce lub rozdrabniamy. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę lub rozdrabniamy.

Wszystkie warzywa umieszczamy w dużym garnku i posypujemy dwoma łyżkami soli. Dokładnie mieszamy, przykrywamy i zostawiamy na noc (lub co najmniej 4-5 godzin). Po tym czasie warzywa zagotowujemy i gotujemy do czasu, aż rozpadną się na papkę (ok. 40 minut). Co jakiś czas mieszamy. Po tym czasie dodajemy cukier i ocet. Gotujemy przez 20 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawy (liście laurowe, ziele, goździki, pieprz, paprykę słodką i chili) oraz wyciskamy ząbek czosnku. Mieszamy i gotujemy kolejne 20 minut. Wyławiamy liście laurowe (jeśli daliśmy ziele i goździki w całości to także wyławiamy) i miksujemy ketchup blenderem.

Wrzący ketchup z cukinii przelewamy do wyparzonych wrzątkiem słoików. Zakręcamy, odwracamy do góry dnem i zostawiamy do ostygnięcia. Jeśli chcemy przechowywać go dłużej niż 2 miesiące możemy go zapasteryzować.

Ketchup z cukinii

* Cukinii o małych małych rozmiarach możemy użyć w całości, natomiast z tych większych należy wyciąć gniazda nasienne (waga z przepisu dotyczy warzyw po ewentualnym oczyszczeniu)

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

42 Odpowiedzi na Ketchup z cukinii

  1. Natalia - Poezja Smaku Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Śliczny słoiczek. 🙂 Jak pisałam na fb – za ketchupem nie przepadam, ale ten brzmi ciekawie!

  2. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    ciekawa alternatywa dla tego pomidorowego:)

  3. Natalia - Poezja Smaku karmel-itka napisał/a:

    wow, owo, wow! domowy ketchup. rozkosz!

  4. Natalia - Poezja Smaku Magda C. napisał/a:

    Bardzo ciekawy przepis! Nie spotkałam się z takim połączeniem cukinii, ketchup pewnie jest pyszny 🙂

  5. Natalia - Poezja Smaku Małgosia napisał/a:

    Pamiętam, że moja mama kiedyś taki robiła. Zupełnie nie pamiętam jego smaku – muszę sama kiedyś zrobić, wygląda świetnie!

  6. Natalia - Poezja Smaku basinepichcenie napisał/a:

    Niesamowite. Keczup z cukinii, ciekawa jestem bardzo jego smaku 🙂

  7. Przyznam, że nie znam, mogę się tylko domyślić , że smakuje wyśmienicie !

  8. Natalia - Poezja Smaku moja pasja smaku napisał/a:

    Oooo o takim jeszcze nie słyszałam, ale musi być przepyszny ! Cudny słoiczek 🙂

  9. Natalia - Poezja Smaku Majana napisał/a:

    Pyszny jest, no nie? Fajnie,ze też go robiłaś 🙂

  10. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    W końcu go zrobię… skoro mówisz, że pyszny 🙂
    Bardzo apetyczne foty.

  11. Robiłam go kiedyś i wiem, że jest naprawdę rewelacyjny 🙂

  12. Natalia - Poezja Smaku Beata napisał/a:

    Domowy ketchup jest najlepszy! 🙂

  13. Natalia - Poezja Smaku Ola in the kitchen napisał/a:

    O kurcze takiego jeszcze nie jadłam! Zapiszę do wypróbowania 😀

  14. Natalia - Poezja Smaku lutka40 napisał/a:

    BARDZO ,ALE TO BARDZO CIEKAWY PRZEPIS

  15. Natalia - Poezja Smaku ugotujmyto.pl napisał/a:

    Mimo, że ostatnio bardzo mało jadam ketchupu to fantastycznie, że są takie przepisy…. warto wiedzieć co się je… i jak do tego jeszcze pysznie smakuje to nic tylko go robić 🙂

  16. Natalia - Poezja Smaku ELA.M napisał/a:

    Nie przepadam za keczupem, ale o keczupie z cukinii jeszcze nie słyszałam:)

  17. Natalia - Poezja Smaku Łucja napisał/a:

    zapowiada się doskonale 🙂 pewnie i ja zrobię, ale już w przyszłym roku 🙂

  18. Natalia - Poezja Smaku Elunia napisał/a:

    JUŻ DZIAŁAM.WYGLĄDA CUDOWNIE.DZIĘKUJĘ ZA PRZEPIS I DOŁĄCZAM DO GRONA PODGLĄDACZA.

  19. Natalia - Poezja Smaku Paul napisał/a:

    czy cukinię można zastąpić kabaczkiem?

  20. Natalia - Poezja Smaku figa napisał/a:

    keczup jest wyśmienity robię go mnóstwo pasuje do kanapek parówek pizzy w tym roku zrobię jeszcze więcej i do kilku słoików dodam ziół może wówczas być sosem do spagetti

  21. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    Właśnie zabieram się za ketchup. Jednak nie rozumiem proporcji cukinii, a mianowicie 1,5 kg przed, czy po obraniu i wykrojeniu gniazd nasiennych?

  22. Natalia - Poezja Smaku Aneta napisał/a:

    Wczoraj zrobiłam i jest przepyszny 🙂 Nawet mojemu tacie smakuje (chociaż może mu przejść jak się dowie, że to z cukinii ) xD

  23. Natalia - Poezja Smaku beti napisał/a:

    Ketchup przepyszny w tym sezonie cukiniowym robie już 4 raz 🙂 dzieciaki go pokochały

  24. Natalia - Poezja Smaku Elmirka napisał/a:

    Keczup pyszny!!! Robię właśnie drugą ture i…trochę przesadziłam z chili

  25. Natalia - Poezja Smaku rutyniarz napisał/a:

    przeraża mnie trochę ta cukinia i póki co barziej składaniam się ku wyrobom Międzychodu, ale kto wie, może niedlugo się skuszę i wykorzystam ten przepis? 😀

  26. Natalia - Poezja Smaku Maja napisał/a:

    Mam pytanie ma być to przecier passata czy normalny i jaki byś poleciła?a ile trzeba min.pasteryzowac?

  27. Natalia - Poezja Smaku Aurelia napisał/a:

    Witam czy z patisonów tez mozna zrobic

  28. Natalia - Poezja Smaku szef kuchni napisał/a:

    Patison, cukinia i kabaczek są kwalifikowane jako dynia zwyczajna czyli Cucurbita pepo. Charakteryzują się tym, że praktycznie pozbawione są wyraźnego smaku, zatem służą jako wypełniacze. Można stosować je zamiennie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)