Jajko… z niespodzianką!!!

A co gdyby po obraniu skorupki czekała na nas niespodzianka? Proponuję wielkanocne ciasteczka upieczone w skorupkach jajek – są niezwykle efektowne, wspaniale się prezentują. Trochę pracy wymaga opróżnienie skorupek z zawartości, ale zawsze możemy zatrudnić do tego dzieci ;) . Pomysł znalazłam na wizażu, ale później okazało się, że podobny umieszczono w aktualnym, kwietniowym magazynie Kuchnia (tyle że wypełnienie jest z ciasta Brownie). Zamieszczam przepis na dwie wersje :) Do białych jajek pasuje bardziej ciasto ciemne – brownie, zwykłe jajka świetnie prezentują się z ciastem jasnym.

Przygotowanie: Potrzebujemy 12-16 wydmuszek (w zależności od wielkości jajka). Jak je zrobić? W każdym jajku należy wykręcić otworek (np. korkociągiem), a potem go lekko powiększyć odrywając ręcznie kawałki skorupek do takiego rozmiaru, aby zmieściła się w nim końcówka do napełniania ciasta. Jeśli jajko nie chce wypływać należy mu „pomóc” grzebiąc w środku wykałaczką. Tak przygotowane skorupki płuczemy pod zimną wodą i wkładamy do wrzątku z solą (10 dag soli na 1l wody) na 30 minut (jajka muszą się nim wypełnić). Po półgodzinie płuczemy jajka pod bieżącą wodą i zostawiamy otworem do dołu do wyschnięcia. Następnie do każdej skorupki wlewamy łyżeczkę oleju i potrząsamy aż cała skorupka będzie w nim oblepiona, a nadmiar wylewamy. Teraz pozostaje napełnić skorupki do 2/3 wysokości ciastem (do wyboru jasne lub ciemne).

Jajko z niespodziankąCiasto jasne (ze zdjęcia):

  • 2 szklanki mąki
  • 200 g masła (1 kostka)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 3 duże jajka
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki adwokatu / ajerkoniaku

Miękkie masło ucieramy z cukrami. Wbijamy do niego jajka – po jednej sztuce i po każdym miksujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy adwokat lub inny likier.

Ciasto ciemne (brownie):

  • 2 tabliczki (20 dag) deserowej (posiekanej) czekolady
  • 120 g miękkiego masła
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżki naturalnego kakao

Roztapiamy na parze czekoladę z masłem, mieszając. Zdejmujemy z ognia. Miksujemy na puszystą masę jajka z cukrem, dodajemy lekko przestudzoną czekoladę, dokładnie mieszamy. Łączymy mąkę z solą i kakao, dodajemy do masy, mieszamy drewnianą łyżką.

Bez względu na to, które ciasto wybraliśmy napełniamy nim worek cukierniczy i wypełniamy skorupki do 2/3 wysokości. Gnieciemy folię aluminiową tak, aby można było postawić na niej jajka pionowo (otworem do góry) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 20-25 minut. Po upieczeniu odcinamy ciasto, które wypłynęło i obieramy jajka do połowy.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Kruchy placek z truskawkami
Tradycyjny kruchy placek z truskawkami - niebo w gębie. W ty...
Krajanka z jagodami i kokosem
Krajanka ta, to proste ciasto z którym poradzi sobie każdy -...
Pieczone pączki z polewą czekoladową
Pieczone pączki z polewą czekoladową to doskonały wypiek kar...
Tort intensywnie czekoladowy
Tort intensywnie czekoladowy. Ciężki biszkopt w stylu browni...

7 Odpowiedzi na Jajko… z niespodzianką!!!

  1. KucharkaZen napisał/a:

    Niesamowity pomysł! I bardzo pięknie się prezentują. Gratulacje :)

  2. gary barbary napisał/a:

    FANTASTYCZNA sprawa :) mam nadzieję, że starczy mi czasu i cierpliwości na wykonanie tych jajeczek.
    Zapraszam do akcji BROWNIE na durszlaku, myślę że ten przepis się nie powtórzy ;)

  3. Łasuch w kuchni napisał/a:

    Jaki wspaniały pomysł. Genialny!!!

  4. karmel-itka napisał/a:

    widziałam te jaja w gazecie. jeju, są genialne! marzy mi się by je zrobić.
    ale nie mam aż tylu wydmuszek.
    o, wiem! może sąsiadka coś ostatnio piekła xd

  5. ewa ruszkowka napisał/a:

    Jesteś szalona, wspaniale, Luksus dla cierpliwych!!!!!!!!!

  6. Arven napisał/a:

    Kuszą te jajka ale tyyle pracy przy nich – podziwiam, że chciało Ci się je robić :-) Efekt jest wart poświęcenia!

  7. Natalia napisał/a:

    Cieszę się, że Wam się podobają :-) Moja cierpliwość była przy nich naruszona, ale warto było :) Tym bardziej że były całkiem smaczne ;-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)