Jajko… z niespodzianką!!!

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (4 głosów, średnia: 3,75 z 5)
Loading...Loading...

Jajko z niespodziankąA co gdyby po obraniu skorupki czekała na nas niespodzianka? Proponuję wielkanocne ciasteczka upieczone w skorupkach jajek – są niezwykle efektowne, wspaniale się prezentują. Trochę pracy wymaga opróżnienie skorupek z zawartości, ale zawsze możemy zatrudnić do tego dzieci ;) . Pomysł znalazłam na wizażu, ale później okazało się, że podobny umieszczono w aktualnym, kwietniowym magazynie Kuchnia (tyle że wypełnienie jest z ciasta Brownie). Zamieszczam przepis na dwie wersje :) Do białych jajek pasuje bardziej ciasto ciemne – brownie, zwykłe jajka świetnie prezentują się z ciastem jasnym.

Przygotowanie: Potrzebujemy 12-16 wydmuszek (w zależności od wielkości jajka). Jak je zrobić? W każdym jajku należy wykręcić otworek (np. korkociągiem), a potem go lekko powiększyć odrywając ręcznie kawałki skorupek do takiego rozmiaru, aby zmieściła się w nim końcówka do napełniania ciasta. Jeśli jajko nie chce wypływać należy mu „pomóc” grzebiąc w środku wykałaczką. Tak przygotowane skorupki płuczemy pod zimną wodą i wkładamy do wrzątku z solą (10 dag soli na 1l wody) na 30 minut (jajka muszą się nim wypełnić). Po półgodzinie płuczemy jajka pod bieżącą wodą i zostawiamy otworem do dołu do wyschnięcia. Następnie do każdej skorupki wlewamy łyżeczkę oleju i potrząsamy aż cała skorupka będzie w nim oblepiona, a nadmiar wylewamy. Teraz pozostaje napełnić skorupki do 2/3 wysokości ciastem (do wyboru jasne lub ciemne).

Ciasto jasne (ze zdjęcia):

  • 200 g mąki
  • 200 g masła
  • 200g cukru
  • 3 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki adwokatu lub dowolnego likieru (ja dodałam tradycyjny, jajeczny)

Masło należy utrzeć z cukrem. Wbić do niego jajka i zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę i proszek do pieczenia i znów zmiksować.  Na koniec dodać adwokat lub liker.

Ciasto ciemne (brownie):

  • 2 tabliczki (20 dag) deserowej (posiekanej) czekolady
  • 12 dag miękkiego masła
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżki naturalnego kakao

Roztapiamy na parze czekoladę z masłem, mieszając. Zdejmujemy z ognia. Miksujemy na puszystą masę jajka z cukrem, dodajemy lekko przestudzoną czekoladę, dokładnie mieszamy. Łączymy mąkę z solą i kakao, dodajemy do masy, mieszamy drewnianą łyżką.

Bez względu na to, które ciasto wybraliśmy napełniamy nim worek cukierniczy i wypełniamy skorupki do 2/3 wysokości. Gnieciemy folię aluminiową tak, aby można było postawić na niej jajka pionowo (otworem do góry) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 20-25 minut. Po upieczeniu odcinamy ciasto, które wypłynęło i obieramy jajka do połowy.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Leśne gniazdka
Jeśli lubisz placki ziemniaczane, na pewno polubisz leśne gn...
Ciasto... gotowane!
Formy do gotowanego ciasta mają zapewne jeszcze nasze babcie...
Truskawkowy torcik z ganache z białej czekolady i setny wpis
To dokładnie setny wpis na moim blogu. Odwiedza go codzienni...
Zapiekane jajko w kokilce
Kto powiedział, że pyszne śniadanie musi być skomplikowane...

7 Odpowiedzi na Jajko… z niespodzianką!!!

  1. KucharkaZen napisał/a:

    Niesamowity pomysł! I bardzo pięknie się prezentują. Gratulacje :)

  2. gary barbary napisał/a:

    FANTASTYCZNA sprawa :) mam nadzieję, że starczy mi czasu i cierpliwości na wykonanie tych jajeczek.
    Zapraszam do akcji BROWNIE na durszlaku, myślę że ten przepis się nie powtórzy ;)

  3. Łasuch w kuchni napisał/a:

    Jaki wspaniały pomysł. Genialny!!!

  4. karmel-itka napisał/a:

    widziałam te jaja w gazecie. jeju, są genialne! marzy mi się by je zrobić.
    ale nie mam aż tylu wydmuszek.
    o, wiem! może sąsiadka coś ostatnio piekła xd

  5. ewa ruszkowka napisał/a:

    Jesteś szalona, wspaniale, Luksus dla cierpliwych!!!!!!!!!

  6. Arven napisał/a:

    Kuszą te jajka ale tyyle pracy przy nich – podziwiam, że chciało Ci się je robić :-) Efekt jest wart poświęcenia!

  7. Natalia napisał/a:

    Cieszę się, że Wam się podobają :-) Moja cierpliwość była przy nich naruszona, ale warto było :) Tym bardziej że były całkiem smaczne ;-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)