Jajko na szpinaku

Jajko na szpinakuProste, szybkie i zdrowe śniadanie. Choć najbardziej lubię słodkie śniadania, to przecież nie można ich jeść w nieskończoność. Zaczęłam coraz bardziej lubić szpinak i postanowiłam wykorzystać go w porannym posiłku. Świetnie łączy się on z rozpływającym się żółtkiem jajka w koszulce. Jeśli nie czujecie się na siłach przygotować jajka w ten sposób – świetnie też będzie pasować sadzone.

Składniki dla 2-óch osób:

  • 2 średniej wielkości jajka
  • 2 kromki ciemnego pieczywa
  • 1 łyżeczka octu winnego (lub kwasek cytrynowy)
  • ok. 200 g mrożonego szpinaku
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Chleb wkładamy do tostera (możemy też potrzymać go 5 minut w gorącym piekarniku lub na patelni). Szpinak odparowujemy na gorącej patelni. W tym czasie w garnuszku gotujemy wodę z dodatkiem soli i octu (można zastąpić go odrobiną kwasku). Gdy woda zacznie wrzeć, delikatnie zamieszajmy ją łyżką w jedną stronę, jajko wbijamy do filiżanki i powoli wlewamy je w środek „wiru”. Za chwilę podobnie postępujemy z drugim jajkiem. Gotujemy je tak przez ok. 2 minuty. Do szpinaku, gdy zgęstnieje dodajemy śmietanę, wyciśnięty czosnek i dodajemy pomidorki przekrojone na pół. Mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy więcej. Na tosty wykładamy gotowy szpinak z pomidorkami, a na wierzchu układamy odcedzone jajko, które delikatnie posypujemy solą i pieprzem do smaku.


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

19 Odpowiedzi na Jajko na szpinaku

  1. Dzikowiec napisał/a:

    Bardzo pożywne i zdrowe śniadanko. Jajka w koszulce jeszcze nie robiłam, ale mam w planach od dawna 🙂

  2. Samantha napisał/a:

    Bardzo smaczna kanapka i wygląda tak pięknie 🙂

  3. Łasuch w kuchni napisał/a:

    Zgadzam się z Samanthą. Kanapka wygląda pięknie i na pewno jest pyszna 🙂

  4. Patyska napisał/a:

    Super kakapka, jak mawia moja córa 😉 Bardzo lubię wszelakie ciepłe warianty kanapeczek, a Twoja wygląda tak, że już ją pożeram oczami 🙂

  5. Aneta napisał/a:

    Uwielbiam szpinak, jajka w koszulce również. dlatego chętnie skorzystam z tego pomysłu na śniadanie;)

  6. Ania napisał/a:

    zdrowe to śniadanko:) ja też od niedawna lubię szpinak:)

  7. krychutek napisał/a:

    za mną też chodzi jajko w koszulce, chyba się w końcu skuszę, tak apetycznie wygląda 🙂

  8. Magda K. napisał/a:

    uwielbiam to połączenie 🙂

  9. Elexis napisał/a:

    Ja tez coraz bardziej lubie szpinak, kiedys go nie jadlam nie znajac jego smaku- myslalam ze jest niedobry i tyle. Teraz gosci u nas przynajmniej raz w tygodniu:) z jajkiem nie probowalam ale jestem pewna ze z przepisu skorzystam:)

  10. iza napisał/a:

    jejku wygląda mega mega apetycznie

  11. KulinarnaJa napisał/a:

    Ale bym zjadła takie jajo! 🙂

  12. soulstorm-everywhere napisał/a:

    bardzo dobry pomysł na śniadanie 😉

  13. lutka40 napisał/a:

    Robi wrażenie ! Pycha

  14. Magda napisał/a:

    Szpinak – pyyyycha! Fajna propozycja. 🙂

  15. Anita napisał/a:

    Jutro na lunch. Zjem:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)