Idealne naleśniki – przepis podstawowy

Idealne naleśniki - przepis podstawowyChyba nie znam nikogo kto nie lubiłby naleśników. Ukochane danie dzieci i świetny pomysł zarówno na śniadanie, obiad jak i kolację. W mojej rodzinie najlepszy przepis na naleśniki ma babcia – podpytałam o jej tajemnice. Najważniejsza to dodanie do naleśników czegoś gazowanego. Druga to obowiązkowe odpoczywanie ciasta. Ja dodałabym jeszcze dobrą patelnię – najlepiej specjalną, płaską do naleśników – sama przekonałam się, że wszelkie placki wychodzą z niej dużo lepsze. Dzięki tym prostym sztuczkom naleśniki wychodzą idealne. Przepis na 8-10 cienkich sztuk.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 niepełna szklanka mąki (ok. 120-130g)
  • 1 szklanka mleka (250g)
  • 1 czubata łyżka masła
  • szczypta soli
  • ok. 1/3 – 1/2 szklanki mineralnej wody gazowanej, jasnego piwa lub oranżady
  • opcjonalnie do naleśników na słodko: 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • olej do smażenia

Miksujemy jajka wraz ze szczyptą soli. Dodajemy do nich mleko, ekstrakt, stopione masło i na końcu miksujemy z mąką. Odstawiamy ciasto na pół godziny do odpoczęcia – nie ruszamy w tym czasie miski. Na patelni rozgrzewamy olej – w ilości ok. 1 łyżeczki, którą najlepiej rozprowadzić pędzelkiem po całej patelni. Przed samym smażeniem wlewamy do ciasta wodę gazowaną – ok. 1/3 do 1/2 szklanki. Ciasto nabieramy łyżką wazową, wlewamy na patelnię, podnosimy ją i powoli kręcąc rozprowadzamy ciasto po całym dnie – im cieńsze naleśniki tym lepsze. Stawiamy na ogień i smażymy ok. 1 minutę (aż na wierzchu zaczną pojawiać się bąbelki). Naleśnik przekręcamy łopatką na drugą stronę i smażymy jeszcze ok. 30 sek. Przed smażeniem następnego znów wlewamy i rozprowadzamy olej (nawet jeśli mamy nieprzywierającą patelnię, nie rezygnujmy z tłuszczu – naleśniki będą smaczniejsze). Gotowe można nadziać dowolnym farszem (słodkim lub słonym).

Przykładowe nadzienia słodkie: dżem lub powidła, twarożek z miodem i rodzynkami, smażone jabłka z cynamonem, mascarpone z truskawkami, banany z masłem orzechowym lub nutellą, owoce sezonowe, bita śmietana, chałwa, lody.

Przykładowe nadzienia słone: pieczarki przesmażane z cebulą, szpinak z fetą, sery pleśniowe, sos boloński (z mięsem mielonym), kurczak z pomidorami i mozzarellą, szynka lub salami z żółtym serem,  ziołowy serek z wędzonym łososiem, chili con carne, parówka z serem, miks warzyw z przyprawami, jajko sadzone z serem i suszonymi pomidorami.

A jakie są Wasze ulubione naleśniki? Ja najbardziej uwielbiam je w połączeniu z truskawkami, bitą śmietaną i czekoladowym sosem :)


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

30 Odpowiedzi na Idealne naleśniki – przepis podstawowy

  1. Ewa napisał/a:

    najchętniej jadam z dżemem truskawkowym domowej roboty lub serkiem waniliowym homogenizwanym. lubię tez wersje z budyniem i bananami, a z wersji na słono to lubimy podpatrzone z nalesnikarni w moim mieście – z kilkoma rodzajami sera :)

    • Natalia napisał/a:

      brzmi smakowicie!

    • Robert napisał/a:

      Hej. Ja lubię wiele wersji naleśników ale z synem najczęściej robimy takie:
      - cienka parówka lub pół przekrojonej wzdłuż
      - ser żółty w paski na długości parówki
      - cienkie plasterki ogórka konserwowego na długości parówki,
      Całość zawijamy w rólonik i najlepiej pieczemy w piekarniku lub podsmażamy na patelni a jeśli glód nie pozwala nam czekać / a w nadzym przypadku tak jest najczęściej / to podgrzewamy w mikrofali i polewamy ketchupem. Polecam bo są pyszne. Pozdrawiam

  2. teenager ;) napisał/a:

    naleśniki *-* uwielbiam !

  3. Inspirowane smakiem napisał/a:

    Mmm, uwielbiam. :) Chociaż sama trochę boję sie smażyć. Ale mam od tego speców:)

  4. Elexis napisał/a:

    Uwielbiam :) A odkąd nauczyłam męża smażyć naleśniki to ja robię tylko ciasto, a on smaży:))

  5. whiness napisał/a:

    Z oranżadą? Pierwszy raz spotykam się z takim pomysłem, ale naleśniki wyglądają naprawdę pięknie.

  6. Ania napisał/a:

    o tak, dobra patelnia to podstawia, sama się nauczyłam niedawno je przekręcać:)

    • Natalia napisał/a:

      A umiesz podrzucać? :)

    • Ola napisał/a:

      Mój mąż potrafi! Ja się tylko przyglądam z daleka jak On to robi ;) zawsze się boje, że jakoś „krzywo” Mu spadnie i nie trafi na patelnie i poparzy Mu rękę… Sama nie próbowałam.

  7. Patyska napisał/a:

    Moja mama nie lubi naleśników ;) Ale na Twoje pewnie by się skusiła ;)

  8. Łasuch w kuchni napisał/a:

    Ja tez lubię naleśniki, ale zawsze robię naleśnikową miksturę na oko :-)

  9. Magda K. napisał/a:

    zjadłabym z wielką przyjemnością :)

  10. 3 cytryny napisał/a:

    Musze koniecznie wypróbować. Ja w sumie nigdy nie robię naleśników z przepisu tylko wrzucam wszystkie składniki na oko;)

  11. Samantha napisał/a:

    Na słodko, na słono, zawsze są przepyszne i rzeczywiście sztuką jest zrobić doskonałe naleśniki, ale Twój przepis jest doskonały !!!

  12. Kokilka napisał/a:

    musze sobie zrobić te naleśniczki ;)

  13. asiathinksthings napisał/a:

    naleśniki są dobre na wszystko i zawsze :) pozdrawiam, Asia

  14. Dzikowiec napisał/a:

    Ale mnie rozochociłaś! Dawno nie jadłam, muszę zrobić i to czym prędzej :)

  15. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Najbardziej lubię z serem… i te ze szpinakiem….i te z parówką… i….długo by wymieniać;)

  16. rootek napisał/a:

    lubię naleśniki ale jak to jest podstawowy przepis to ja jestem święty !

  17. Dominika napisał/a:

    Polecam naleśniki z syropem klonowym – połączenie doskonałe i mocno uzależniające :)

  18. Kinga Szadzka napisał/a:

    Naleśniki są super na wiele różnych sposobów. Bardzo lubię na śniadanie i czasami jako drugie danie do obiadu jako bardziej deser – na przykład z owocami lub syropem klonowym. Sama czasami robię takie proste ale warto wprowadzić coś nowego więc spróbuję z wielką chęcią. Dzięki za pomysły.

  19. Jola z rodziną napisał/a:

    naleśniki wychodzą naprawdę super! ja nie miałam pędzelka więc zlewałam do miseczki nadmiar tłuszczu z patelni, trzeba tylko uważać, żeby się nie poparzyć (ja się trochę zagapiłam ;-) ) no i trzeba od czasu do czasu dolewać zimnego oleju, żeby schłodzić ten z patelni
    są tak pyszne, że chyba nie będziemy czekać do niedzieli, żeby zrobić następną porcję ;-)

  20. Robert napisał/a:

    Hej. Ja lubię wiele wersji naleśników ale z synem najczęściej robimy takie:
    - cienka parówka lub pół przekrojonej wzdłuż
    - ser żółty w paski na długości parówki
    - cienkie plasterki ogórka konserwowego na długości parówki,
    Całość zawijamy w rólonik i najlepiej pieczemy w piekarniku lub podsmażamy na patelni a jeśli glód nie pozwala nam czekać / a w nadzym przypadku tak jest najczęściej / to podgrzewamy w mikrofali i polewamy ketchupem. Polecam bo są pyszne. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)