Drożdżowa baba z żurawiną i pistacjami

Drożdżowa baba z żurawiną i pistacjamiNie wyobrażam sobie Wielkanocy bez babki. Ta drożdżowa baba ma cytrynowy posmak, wypchana jest rubinową żurawiną, a lukier wzbogacony jest o chrupiące pistacje i migdały. Bardzo ładnie prezentuje się na stole i pysznie smakuje. Najlepsza jest w dniu pieczenia.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej (430 g)
  • 3/5 kostki do pieczenia Kasia – maślany smak (150 g)
  • 1/3 szklanki mleka (75 ml)
  • 40 g świeżych drożdży
  • 3 jajka (o temperaturze pokojowej)
  • 3 żółtka (o temperaturze pokojowej)
  • 1/2 szklanki drobnego cukru (80 g)
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • skórka otarta z niewoskowanej cytryny
  • szczypta soli

Dekoracja:

  • 3/4 szklanki cukru pudru (110 g)
  • 1/4 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/4 szklanki niesolonych pistacji
  • 1/4 szklanki płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowujemy zaczyn. Całe mleko należy lekko podgrzać i do letniego dodać 1 łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki oraz drożdże. Dokładnie mieszamy, aż drożdże rozpuszczą się i odstawiamy zaczyn na 20 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

W tym czasie Kasię rozpuszczamy i ostudzamy (może być lekko ciepła). Jajka i żółtka ubijamy z cukrem. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy wyrośnięty zaczyn i ubite jajka. Wyrabiamy ciasto, stopniowo dodając po trochu rozpuszczonej Kasi. Gdy będzie elastyczne i przestanie się błyszczeć odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.

Żurawinę kroimy na połówki. Ciasto uderzamy pięścią, dodajemy żurawinę i otartą skórkę z cytryny. Wyrabiamy bardzo krótko. Dużą blachę z kominem do babki smarujemy Kasią i wysypujemy mąką. Układamy równomiernie ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 40°C na ok. 40 minut, by wyrosła. Po tym czasie temperaturę zwiększamy do 170°C i pieczemy babę ok. 20-30 minut – najlepiej sprawdzić patyczkiem.

Upieczoną babkę wyjmujemy z formy. Cukier puder mieszamy z 1 łyżką przegotowanej wody i 1 łyżeczką soku z cytryny. Smarujemy ciasto na całej powierzchni za pomocą pędzelka. Posypujemy płatkami migdałowymi, posiekanymi pistacjami i żurawinami.

Drożdżowa baba z żurawiną i pistacjami

Na stronie Kasi znajdziecie konwerter pomagający poskromić świąteczne przepisy bez dokładnych miar.

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

30 Odpowiedzi na Drożdżowa baba z żurawiną i pistacjami

  1. Natalia - Poezja Smaku Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Genialna 🙂 Ja co prawda już mam zaplanowane babki, ale nie wiem czy nie zmodyfikuję listy, bo mam w domu jeszcze zapas pistacji!:))

  2. Natalia - Poezja Smaku Salvador Dali napisał/a:

    ale baba! o mamo.. te pistacje-no wyglądają nieziemsko w niej 🙂
    Nie próbowałam połączenia drożdżowego z pistacjami, ale po Twoich zdjęciach wiem, że to jest dobre połączeni! 😀

  3. Natalia - Poezja Smaku bielinka napisał/a:

    mmmm pycha! 🙂

  4. Natalia - Poezja Smaku skoraq cooks napisał/a:

    Piękna baba Natalio 🙂 Korzystając z okazji życzę Ci Wesołych no i oczywiście pysznych Świąt 🙂

  5. Natalia - Poezja Smaku wenus-lifestyle napisał/a:

    Wow, ale piękne zdjęcia <3 Baba wyszła pierwsza klasa! 😛

  6. Natalia - Poezja Smaku Marzena napisał/a:

    Ja za babkę się nie zabieram, bo to mamy tradycja:-) Ale zrobiłaś piękną – muszę przyznać:-)
    Zdrowych, Spokojnych i Smacznych Świąt Wielkiej Nocy!

  7. Natalia - Poezja Smaku Magda C. napisał/a:

    Znowu razem się zgrałyśmy, u mnie też baba drożdżowa z żurawiną. Jednak Twoja wygląda zdecydowanie okazalej i pysznie! 🙂

    Zdrowych i spokojnych Świąt, dużo odpoczynku 🙂

  8. Natalia - Poezja Smaku iza napisał/a:

    cudnie wygląda

  9. Natalia - Poezja Smaku Voyagedegustacje napisał/a:

    śliczna ta babeczka:)

  10. Natalia - Poezja Smaku napiecyku napisał/a:

    Lubię takie baby na śniadanie : )
    Zdrowych, pogodnych Świąt Wielkanocnych pełnych nadziei i miłości, oraz wspaniałych spotkań w gronie rodziny i przyjaciół życzy Małgosia z rodziną : )

  11. Natalia - Poezja Smaku Nemi napisał/a:

    Bajeczna! Zdrowych, radosnych Świąt;)

  12. Natalia - Poezja Smaku Królowa Karo napisał/a:

    Ja w tym roku z babki jednak zrezygnowałam, bo nie mogłam się zdecydować, jaką upiec.

  13. Natalia - Poezja Smaku Łucja napisał/a:

    Z przyjemnością sięgam po kawałeczek 🙂 Wesołych Świąt!

  14. Natalia - Poezja Smaku Majana napisał/a:

    Piękna, dostojna baba. Nie ma to jak drożdżowa.
    Radosnych Swiąt Wielkiej Nocy 🙂

  15. Natalia - Poezja Smaku Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Zrobiłam, obłędna. <3

  16. Piękna Twoja babeczka z moją ulubioną żurawiną. Zdrowych i radosnych Swiąt Wielkiej Nocy 🙂

  17. Natalia - Poezja Smaku judik napisał/a:

    Cudowna babka! Z takimi dodatkami zjadłabym jej bardzo dużo! 🙂 Życzę Zdrowych i Wesołych Świąt Wielkanocnych!! 🙂

  18. Natalia - Poezja Smaku Voyagedegustacje napisał/a:

    Wesołych Świąt!:)

  19. Natalia - Poezja Smaku ugotujmyto.pl napisał/a:

    Wspaniala!!!! Natalio, Zdrowych i Spokojnych Świąt życzę :)!!!

  20. Natalia - Poezja Smaku lutka40 napisał/a:

    Babeczka cudowna !
    Zdrowych ,spokojnych Świąt

  21. Wspaniale nadziana ta babeczka 😉 Pozdrawiam, życząc zdrowych, radosnych i spokojnych Świąt oraz mokrego Dyngusa 😉

  22. Natalia - Poezja Smaku Kaś napisał/a:

    z pistacjami <3
    Wesołych!

  23. Natalia - Poezja Smaku Ervisha napisał/a:

    Na wstępie chciałabym życzyć Tobie i całej Twojej rodzinie spokojnych Świąt, smacznego jajka i mokrego dyngusa 🙂

    A babka drożdżowa to moja miłosć (obok sernika).. moja mama robi inaczej bo oprócz masła dodaje olej (nie wiem po co), mało cukru i rodzynki które wydłubuję ;P Uwielbiam ją nie tylko na Święta i wolę jak jest trochę sucha niżeli puszysta (taka nadczerstwiała mi najbardziej smakuje ;P)… Twoja prezentuje się iście królewsko ;D

  24. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    bab nie lubię, są dla mnie jakieś takie suche, ale za to dla mojej mamy idealna:D

  25. Natalia - Poezja Smaku zjedz_mnie napisał/a:

    Wygląda świetnie, taka „miska” wśród babeczek 🙂

  26. Natalia - Poezja Smaku ladylaura. napisał/a:

    Z pistacjami ,żurawiną,ale bogata ta baba.

  27. Natalia - Poezja Smaku dżemdżus napisał/a:

    Wielkanoc bez baby toż to smutek wielki. Baba na bogato można by rzec 🙂

  28. baba z takimi dodatkami to dopiero musiała być pyszna ; )

  29. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    Wygląda znakomicie! A co tam, że już po Świętach, zrobię 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)