Na blogu znajdziecie różne rodzaje pizzy. Była pizza z drożdżami suszonymi, była na proszku do pieczenia, były bułeczki pizzowe… Dziś chcę Wam pokazać jaka jest moja tradycyjna włoska pizza na cienkim cieście. Używam do niej świeżych drożdży i robię niemal identycznie jak pizzę klasyczną – daję tylko ciut mniej wody (jeśli korzystacie z suszonych drożdży, zajrzyjcie do proporcji na klasyczną) i wykonuję nie jeden, a dwa placki. Sekretem ciasta na cienkim spodzie, jest pieczenie go na rozgrzanym kamieniu lub blasze – przez krótki okres czasu – w bardzo gorącym piekarniku. Do tej pizzy użyłam błyskawicznego sosu pomidorowego. Ze świeżą rukolą smakuje doskonale.

Pizza na cienkim cieście z rukoląSkładniki na ciasto do pizzy (2 sztuki):

  • 300 g mąki typ 00, ewentualnie 550 (2 szklanki)
  • ok. 2/3 – 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży (1/4 kostki)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki cukru
  • pół łyżeczki soli

Błyskawiczny sos pomidorowy:

  • 390 g krojonych pomidorów z bazylią (kartonik / puszka)
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 2 wyciśnięte ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz – wg smaku

Dodatki:

  • 8 plasterków szynki parmeńskiej
  • 8-10 pomidorków koktajlowych
  • 10 wydrylowanych oliwek
  • 2 garście świeżych liści rukoli
  • 1 kula mozzarelli
  • szczypta oregano

Ciasto: Do dużej miski wsypujemy mąkę i sól. Mieszamy, robimy wgłębienie pośrodku. Drożdże rozcieramy z cukrem i jedną łyżką ciepłej wody i wlewamy do wgłębienia w mące. Zostawiamy na 15 minut, aż drożdże zwiększą objętość. Po tym czasie dodajemy oliwę i pozostałą wodę. Mieszamy łyżką w jedną stronę, aż składniki się połączą, a następnie szybko wyrabiamy jednolite ciasto na blacie podsypanym mąką. Ciasto odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.

Błyskawiczny sos pomidorowy: Do pomidorów dodajemy pozostałe składniki i blendujemy. Sosu jest więcej niż potrzeba do pizzy. Pozostały sos zawsze wlewam do pojemników na lód – potem jak robię pizzę po prostu rozmrażam kilka kostek.

Pizza: Piekarnik nagrzewamy do 240-250°C – zostawiając na środkowym poziomie blachę od piekarnika (lub jeśli posiadamy – specjalny kamień). W ciasto uderzamy pięścią i dzielimy na dwie jednakowe części.

Na papierze do pieczenia układamy jedną część ciasta i formujemy okrągły placek. Dłonie formujemy w pięść i wygniatamy ciasto tak, aby placek powiększał swoją średnicę. Co jakiś czas ciasto przewracamy na drugą stronę , lekko rozciągamy i dalej szybko wygniatamy (można oczywiście użyć wałka, ale ręcznie jest szybciej i przyjemniej – wymaga to jednak odrobinę wprawy). Robimy tak do czasu, aż uzyskamy średnicę ok. 28 cm (ja zostawiam odrobinę grubsze brzegi). Wtedy przekładamy ciasto wraz z papierem na talerz. Smarujemy sosem pomidorowym za pomocą pędzelka. Układamy połowę mozzarelli pokrojonej w plastry oraz pięć pokrojonych oliwek. Bierzemy talerz z pizzą i zsuwamy wraz z papierem na gorącą blachę w piekarniku. Pieczemy 3-4 minuty. Następnie piekarnik otwieramy i szybko układamy na pizzy kilka przepołowionych pomidorków i 4 plastry szynki. Zamykamy piekarnik i pieczemy kolejne 3-4 minuty. Po wyjęciu z pieca posypujemy pizzę oregano i układamy na wierzchu garść rukoli. Analogicznie przyrządzamy drugi placek.

Pizza na cienkim cieście z rukolą

Wartości odżywcze 100 g Razem
Kalorie
101 kcal 2377 kcal
Węglowodany
12 g 278 g
w tym cukry
2 g 52 g
Tłuszcz
3 g 74 g
w tym kwasy tł. natłuszczone
0 g 10 g
Białko
5 g 124 g
Sól
0 g 5 g
Błonnik
2 g 36 g
FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!