Dietetyczne frytki beztłuszczowe

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...Loading...

Dietetyczne frytki beztłuszczoweFrytki lubią dzieci i dorośli, ale smażone na głębokim tłuszczu ziemniaki nie należą do najzdrowszych. Dzisiejszy pomysł zaczerpnięty z zaprzyjaźnionego bloga Dzikowiec od kuchni to sposób nie tylko na zachowanie chrupiących frytek, ale i figury. Frytki light pieczone są w piekarniku bez dodatku tłuszczu, a za chrupiącą skórkę odpowiada kurze białko. Nie smakują identycznie jak te smażone, jednak stanowią ich wspaniały i zdrowy zamiennik. Wbrew powszechnie panującym opiniom ziemniak to wcale nie jałowe warzywo – zawiera on sód, potas, magnez, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, witaminy K, B1, B2, B6 oraz witaminę C.

Składniki:

  • kilka ziemniaków (najlepsze będą odmiany twarde i żółte)
  • 1 białko jaja
  • sól

Przyprawy:

  • papryka w proszku
  • czosnek granulowany
  • tymianek
  • zioła prowansalskie
  • sól ziołowa

Ziemniaki należy obrać i pokroić w słupki lub ćwiartki. Pokrojone ziemniaki myjemy i bardzo dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem (w celu pozbycia się nadmiaru skrobii). W dużej misce lekko ubijamy białko wraz z dużą szczyptą soli. Dodajemy przyprawy. Oczywiście mogą być inne niż te zaproponowane w przepisie. Frytki wrzucamy do białka z przyprawami i dokładnie obtaczamy, aby każdy kawałek oblepił się białkiem. Tak przygotowane frytki rozkładamy na blasze do pieczenia i zapiekamy w 180-190ºC. Czas pieczenia uzależniony jest od rodzaju ziemniaka, grubości frytek i cech piekarnika, dlatego najlepiej piec je „na oko”. Jednak przybliżony czas to ok. 40-50 minut.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

21 Odpowiedzi na Dietetyczne frytki beztłuszczowe

  1. Aneta napisał/a:

    Frytki w wersji light? To coś dla mnie;)

  2. CornerWithRecipes napisał/a:

    Muszę spróbować:)

  3. Dzikowiec napisał/a:

    No proszę, jak pięknie się u Ciebie prezentują!!!! Cieszę się, że je zrobiłaś, bardzo mi miło :) Mam nadzieję, że smakowały :) Pozdrawiam!!!

  4. Samantha napisał/a:

    Z ziołami muszą być wyborne :)

  5. Ola napisał/a:

    nigdy nie pomyślałam, że można wykorzystać białko!

  6. Canette napisał/a:

    A ja to tylko takie frytki lubię, wiem co jem i nie chcę opychać się niepotrzebnie tłuszczem, są wyśmienite :)

  7. Łasuch w kuchni napisał/a:

    Genialny pomysł. Muszę wypróbować koniecznie!!

  8. Aneta napisał/a:

    Zrobiłam. Wyszły pyszne i chrupiące jak pisałaś;)

  9. Natalia napisał/a:

    Super :) cieszę się, że się udały i smakowały

  10. Pingback: Skrzydełka z kurczaka na ostro | Poezja smaku

  11. Qba napisał/a:

    Frytki w wersji „light”, ale widzę standardowo z ziemniaków. Osobiście polecam z selera.
    http://przepisy-dietetyczne.blogspot.com/2012/03/frytki-light.html

  12. Maciek napisał/a:

    Ku przestrodze… proponuję umyć ziemniaki przed pokrojeniem a nie po (jak sugeruje autorka).
    Jeśli postąpimy według przepisu, spokojnie możemy zapomnieć o tych wszystkich dobrodziejstwach jak: „sód, potas, magnez, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, witaminy K, B1, B2, B6 oraz witaminie C.” gdyż najzwyczajniej w świecie „wypłuczemy” je z ziemniaków…
    A sam przepis… SUPER! Sprawdziłem i polecam :)

    • Natalia napisał/a:

      Witaj Maćku, kolejność w przepisie nie jest przypadkowa. Na frytkach podczas krojenia wydziela się duża ilość skrobii, która sprawia że frytki mogą stać się miękkie i niesmaczne (szczególnie jeśli używamy odmian ziemniaków zawierających dużą jej ilość). Płukanie nie usuwa wszystkich składników odżywczych – nie wiem skąd masz takie informacje, za to po dokładanym umyciu i osuszeniu frytki są bardziej chrupiące oraz nie sklejają się. Pozdrawiam serdecznie i cieszę się, że jesteś zadowolony z przepisu!

  13. studentka na diecie napisał/a:

    Właśnie siedzą w piekarniku, u mnie frytki z dyni :D Robiłam już standardowo z oliwą i były super. Teraz w białku, nie mogę się doczekać aż bedą gotowe ;D

  14. mmk napisał/a:

    Musze spróbować :)

    przepisy-iwony.blogspot.com

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)