Dietetyczne frytki beztłuszczowe

Dietetyczne frytki beztłuszczoweFrytki lubią dzieci i dorośli, ale smażone na głębokim tłuszczu ziemniaki nie należą do najzdrowszych. Dzisiejszy pomysł zaczerpnięty z zaprzyjaźnionego bloga Dzikowiec od kuchni to sposób nie tylko na zachowanie chrupiących frytek, ale i figury. Frytki light pieczone są w piekarniku bez dodatku tłuszczu, a za chrupiącą skórkę odpowiada kurze białko. Nie smakują identycznie jak te smażone, jednak stanowią ich wspaniały i zdrowy zamiennik. Wbrew powszechnie panującym opiniom ziemniak to wcale nie jałowe warzywo – zawiera on sód, potas, magnez, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, witaminy K, B1, B2, B6 oraz witaminę C.

Składniki:

  • kilka ziemniaków (najlepsze będą odmiany twarde i żółte)
  • 1 białko jaja
  • sól

Przyprawy:

  • papryka w proszku
  • czosnek granulowany
  • tymianek
  • zioła prowansalskie
  • sól ziołowa

Ziemniaki należy obrać i pokroić w słupki lub ćwiartki. Pokrojone ziemniaki myjemy i bardzo dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem (w celu pozbycia się nadmiaru skrobii). W dużej misce lekko ubijamy białko wraz z dużą szczyptą soli. Dodajemy przyprawy. Oczywiście mogą być inne niż te zaproponowane w przepisie. Frytki wrzucamy do białka z przyprawami i dokładnie obtaczamy, aby każdy kawałek oblepił się białkiem. Tak przygotowane frytki rozkładamy na blasze do pieczenia i zapiekamy w 180-190ºC. Czas pieczenia uzależniony jest od rodzaju ziemniaka, grubości frytek i cech piekarnika, dlatego najlepiej piec je „na oko”. Jednak przybliżony czas to ok. 40-50 minut.

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

26 Odpowiedzi na Dietetyczne frytki beztłuszczowe

  1. Natalia - Poezja Smaku Aneta napisał/a:

    Frytki w wersji light? To coś dla mnie;)

  2. Natalia - Poezja Smaku CornerWithRecipes napisał/a:

    Muszę spróbować:)

  3. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    No proszę, jak pięknie się u Ciebie prezentują!!!! Cieszę się, że je zrobiłaś, bardzo mi miło 🙂 Mam nadzieję, że smakowały 🙂 Pozdrawiam!!!

  4. Natalia - Poezja Smaku Samantha napisał/a:

    Z ziołami muszą być wyborne 🙂

  5. Natalia - Poezja Smaku Ola napisał/a:

    nigdy nie pomyślałam, że można wykorzystać białko!

  6. Natalia - Poezja Smaku Canette napisał/a:

    A ja to tylko takie frytki lubię, wiem co jem i nie chcę opychać się niepotrzebnie tłuszczem, są wyśmienite 🙂

  7. Natalia - Poezja Smaku Łasuch w kuchni napisał/a:

    Genialny pomysł. Muszę wypróbować koniecznie!!

  8. Natalia - Poezja Smaku Aneta napisał/a:

    Zrobiłam. Wyszły pyszne i chrupiące jak pisałaś;)

  9. Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

    Super 🙂 cieszę się, że się udały i smakowały

  10. Pingback: Skrzydełka z kurczaka na ostro | Poezja smaku

  11. Natalia - Poezja Smaku Qba napisał/a:

    Frytki w wersji „light”, ale widzę standardowo z ziemniaków. Osobiście polecam z selera.
    http://przepisy-dietetyczne.blogspot.com/2012/03/frytki-light.html

    • Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

      Pewnie że można z selera, można z marchewki, ale wtedy to już nie frytki 😉

  12. Natalia - Poezja Smaku Maciek napisał/a:

    Ku przestrodze… proponuję umyć ziemniaki przed pokrojeniem a nie po (jak sugeruje autorka).
    Jeśli postąpimy według przepisu, spokojnie możemy zapomnieć o tych wszystkich dobrodziejstwach jak: „sód, potas, magnez, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, witaminy K, B1, B2, B6 oraz witaminie C.” gdyż najzwyczajniej w świecie „wypłuczemy” je z ziemniaków…
    A sam przepis… SUPER! Sprawdziłem i polecam 🙂

    • Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

      Witaj Maćku, kolejność w przepisie nie jest przypadkowa. Na frytkach podczas krojenia wydziela się duża ilość skrobii, która sprawia że frytki mogą stać się miękkie i niesmaczne (szczególnie jeśli używamy odmian ziemniaków zawierających dużą jej ilość). Płukanie nie usuwa wszystkich składników odżywczych – nie wiem skąd masz takie informacje, za to po dokładanym umyciu i osuszeniu frytki są bardziej chrupiące oraz nie sklejają się. Pozdrawiam serdecznie i cieszę się, że jesteś zadowolony z przepisu!

  13. Natalia - Poezja Smaku studentka na diecie napisał/a:

    Właśnie siedzą w piekarniku, u mnie frytki z dyni 😀 Robiłam już standardowo z oliwą i były super. Teraz w białku, nie mogę się doczekać aż bedą gotowe ;D

  14. Natalia - Poezja Smaku mmk napisał/a:

    Musze spróbować 🙂

    przepisy-iwony.blogspot.com

  15. Natalia - Poezja Smaku julka napisał/a:

    czy są smaczne?

  16. Natalia - Poezja Smaku Madzia napisał/a:

    Przepyszne i chrupiące 🙂
    Od dzisiaj tylko takie frytki !

  17. Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

    Może i frytki wyszły chrupkie i pyszne, ale nie wiem czemu przywarły do blachy do pieczenia? Czy to może być przez to,że umyłam ziemniaki przed krojeniem, a nie po?

    • Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

      dodam, że użyłam papieru do pieczenia

    • Ziemniaki, które mają dużo skrobii będą się przylepiać – działa ona trochę jak klej w połączeniu z białkiem, dlatego trzeba użyć dobrej jakości, woskowanego papieru do pieczenia. Lepiej płukać po krojeniu, aby wypłukać część skrobii

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)