Bułeczki jogurtoweDomowe pieczywo zdecydowanie smakuje najbardziej. Bułeczki jogurtowe to puszyste i mięciutkie buły, które nadadzą się nie tylko na kanapkę, ale będą także świetnym pieczywem na hamburgery. Ich wyrabianie nie trwa długo, składniki ładnie się łączą. Pachną i wyglądają wspaniale, akurat na pyszne śniadanko.

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 60 g miękkiego masła
  • 7 g suchych drożdży (1 opakowanie)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • opcjonalnie: rozmącone jajko i sezam lub mak do posypania

Wszystkie składniki należy wyrobić na gładką masę. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na co najmniej godzinę czasu do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto kroimy na ok. 10-12 części. Formujemy bułeczki, kładziemy na blaszce wyłożonej pergaminem i odstawiamy na 40 minut. Po tym czasie bułeczki możemy posmarować rozmąconym jajkiem i posypać sezamem lub makiem. Dla ozdoby możemy również naciąć nożem krzyż na środku bułeczek. Pieczemy ok. 20 minut w 200ºC.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych