Zupa rybna z pomidorami to przysmak, któremu mało kto się oprze. Samo określenie “zupa rybna” nie kojarzy się dobrze, lecz to tak delikatna i pełna smaku zupa, że posmakuje chyba każdemu. Ugotowana na pancerzach z krewetek, które dają wspaniały, słodkawy smak jest najlepsza. Obranie krewetek to najgorsza część – jak to już zrobimy, potem pójdzie z górki. Składniki użyte do przygotowania rybnej są dość wykwintne (krewetki, łosoś, dorsz), więc zupa może być idealną przystawką na świąteczny lub uroczysty obiad. Ja ją uwielbiam – od razu wpałaszowałam z dużą dokładką. Mogłabym ją jeść na okrągło. Polecam – nawet tym, którzy za rybami nie przepadają.

Zupa rybna z pomidoramiZupa rybna z pomidorami:

  • wywar rybny (przepis niżej) (ok. 2 l)
  • 500 g surowych (szarych) krewetek w pancerzach (mogą być mrożone)
  • 300 g filetu z białej ryby (np. dorsz)
  • 200 g filetu z łososia
  • 4 cebule szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 kartonik krojonych pomidorów z bazylią (390 g)
  • 1 świeży pomidor (najlepiej malinowy)
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • cukier, sól morska, świeżo mielony pieprz

Wywar rybny:

  • pęczek włoszczyzny
  • głowy i pancerze obrane z 500 g krewetek
  • 4-5 sztuk głów i kręgosłupów z dowolnych ryb (opcja)
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • sól morska, świeżo mielony pieprz

Dzień wcześniej zaczynamy od wywaru. Rozmrożone lub świeże krewetki obieramy – nie wyrzucając głów i pancerzy. Krewetki nacinamy z obu stron wzdłuż i wyjmujemy przewody pokarmowe. Oczyszczone krewetki chowamy do lodówki. Pancerze z odnóżami i głowami wkładamy do dużego garnka. Dodajemy głowy i kręgosłupy z ryb (jeśli nie mamy, możemy pominąć, warto jednak mrozić sobie takie niepotrzebne “resztki” właśnie na zupę rybną), a także włoszczyznę, anyż, liście laurowe i ziele angielskie. Zalewamy 2,5 litrami zimnej wody. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień na mały i gotujemy przez 1 do 1,5 godziny. Przyprawiamy solą i pieprzem. Odcedzamy i odstawiamy w chłodne miejsce na noc – smaki przegryzą się.

Zupa rybna z pomidorami: W dużym garnku podgrzewamy oliwę z oliwek. Szalotki kroimy w półplasterki, czosnek w drobną kostkę. Przesmażamy na oliwie wraz z nasionami kopru. Dodajemy pomidory z kartonika, a także obranego ze skórki (najpierw sparzamy wrzątkiem) i pokrojonego pomidora (bez gniazd nasiennych). Zagotowujemy. Wlewamy 2 litry wywaru rybnego. Przyprawiamy koncentratem, sosem sojowym, sosem rybnym, octem i chili. Dodajmy łyżeczkę cukru, mieszamy, próbujemy, a następnie przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy ok. 15 minut na małym ogniu. Zupa prawie gotowa. Przed samym podaniem łososia i dorsza kroimy w grubą kostkę (jeśli zupa ma być podana innego dnia, to nie dodajemy ryb! Potrzebują tylko chwili by dojść w gorącej zupie). Delikatnie solimy. Dodajemy ryby do wrzącej zupy i gotujemy jeszcze 10 minut. Na 3-4 minuty przed końcem wrzucamy szare krewetki. Od razu podajemy. Możemy posypać wierzch ziołami: zielonymi częściami dymki, bazylią, koperkiem, natką kolendry lub pietruszki. Co lubimy. Podajemy z grzankami lub świeżą bagietką.

Zupa rybna z pomidorami

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych