Wuzetka to królowa PRL’owskich kawiarni. Słynne warszawskie ciastko było za mojego dzieciństwa bardzo modne. Kto tylko wspominał, że będzie robił wuzetkę, wywoływał efekt “wow”. Jej nazwa miała pochodzić od słynnej, stołecznej trasy W-Z (a niektórzy twierdzą, że od kawiarni w jej pobliżu). Dziś już wuzetka jest zapomniana i nieco “passe”. Szkoda, bo to bardzo smaczne i nieskomplikowane ciasto. Składniki znajdziemy w każdym, nawet najmniejszym sklepie. Przepis na dużą blachę – świetnie nada się na wszelkie uroczystości, imieniny czy święta.

Wuzetka - ciasto W-ZWuzetka – ciasto:

  • 8 dużych jajek
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Wuzetka – masa:

  • 850 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • słoik kwaskowej konfitury (u mnie malinowa, ale może być także wiśniowa, porzeczkowa czy jagodowa)

Wuzetka – polewa:

  • 100 ml śmietany 30% (+ ewentualnie 50 ml na kleksy z bitej śmietany)
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)

Ciasto: Piekarnik nagrzewamy do 170°C (lub 160°C z termoobiegiem). Obie mąki, kakao i proszek przesiewamy dwukrotnie przez sito do miseczki. Jajka (jeśli nie są w temp. pokojowej) przelewamy chwilę wrzątkiem, a następnie oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli. Gdy będą już białe, zaczynamy powoli, stopniowo dosypywać cukier. Ubijamy ok. 3 minuty. Dodajemy po jednym żółtku – dokładnie miksując po każdej sztuce. Zmieniamy obroty na małe i cienką strużką dolewamy olej. Dodajemy po trochu suchych składników, delikatnie je rozsypując i miksując na małych obrotach, aż do wyczerpania. Przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (ok. 36 na 24 cm) i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 35-40 minut.

Masa: Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukier puder. Żelatynę mieszamy z łyżką soku z cytryny oraz łyżką wody i zostawiamy do napęcznienia na ok. 3 minuty. Po tym czasie rozpuszczamy żelatynę nad parą wodną lub w mikrofalówce (uważamy, aby całość się nie zagotowała, bo straci właściwości żelujące). Dodajemy żelatynę do śmietany i bardzo krótko miksujemy. Biszkopt przekrawamy na dwie części (niektórzy nasączają biszkopt herbatą wraz z łyżką rumu – ja wolę bez nasączania). Jeden biszkopt smarujemy konfiturą, a na wierzch wykładamy ubitą śmietanę. Wyrównujemy i przyciskamy drugim biszkoptem. Wkładamy do lodówki.

Polewa: Śmietankę podgrzewamy, aż będzie bardzo gorąca (ale nie wrząca). Czekolady siekamy na małe kawałki, wkładamy do miseczki i zalewamy gorącą śmietaną. Przykrywamy i odczekujemy 1-2 minuty. Po tym czasie zaczynamy mieszać, aż czekolada w całości się połączy ze śmietanką. Tak przygotowaną polewę wylewamy na ciasto i wyrównujemy.

Jeśli chcemy udekorować wuzetkę bitą śmietaną, ubijamy na sztywno trochę śmietanki (50 ml) i za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy kleksy. Przed podaniem chłodzimy przez co najmniej kilka godzin w lodówce.

Wuzetka - ciasto W-Z

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych