Ciasto czekoladowe bez mąki, na bazie czerwonej fasoli z dodatkiem oleju rzepakowego. Można zrobić z masą lub bez. W sam raz dla osób, które są na diecie bezglutenowej (użyjmy tylko bezglutenowego proszku do pieczenia). Czerwona fasola jest bardzo bogata w białko i substancje odżywcze, natomiast olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3, dlatego wypieki z nim należą do tych najzdrowszych. Taki deser możemy jeść bez wyrzutów sumienia, choć nie trzeba jeść go wiele – jest bardzo sycący. A fasola? Nikt się nie domyśli, że przemyciliście ją do kremu i ciasta!
Ciasto:
- 1 puszka czerwonej fasoli (400 g)
- 3 jajka
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50 g)
- 1/2 szklanki cukru (80 g)
- 1 łyżeczka kawy instant
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sok i skórka z połowy pomarańczy
- szczypta soli
Krem:
- 1/2 puszki białej fasoli (200 g)
- 1/3 szklanki wiórków kokosowych
- 2 czubate łyżki mleka kokosowego
- 1 łyżeczka malibu
- 1 łyżka miodu
- kilka dużych, świeżych truskawek
Piekarnik nagrzewamy do 175°C. Czekoladę trzemy na tarce lub drobno siekamy. Do malaksera lub robota kuchennego wsypujemy puszkę odsączonej na sitku i przepłukanej czerwonej fasoli. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy jajka, kakao, olej rzepakowy, cukier, kawę, proszek, sok i skórkę z pomarańczy oraz sól. Ponownie blendujemy, aż składniki się połączą. Dodajemy startą czekoladę i mieszamy łyżką. Przekładamy do okrągłej formy o średnicy 18 cm wyłożonej papierem (lub małej keksówki). Czekoladowe ciasto z fasoli pieczemy przez ok. 45 minut.
W tym czasie przygotowujemy krem. Białą fasolę odsączamy z zalewy i bardzo dokładnie płuczemy. Wiórki blendujemy przez ok. 3 minuty, następnie dodajemy przepłukaną fasolę, miód, malibu oraz 2 czubate łyżki śmietanki, która się zbiera na wierzchu mleka kokosowego. Ponownie miksujemy. Masę przekładamy na wystudzone ciasto czekoladowe. Dekorujemy świeżymi truskawkami przekrojonymi na połówki. Wkładamy ciasto na co najmniej dwie godziny do lodówki – masa się przegryzie i zyska kokosowy aromat.
Będąc na diecie zajadałam się fasolowym ciastem i bardzo miło je wspominam :))
Ale namieszałaś 🙂 I to cudnie. Bardzo ciekawy przepis. Takie połączenie składników mnie intryguje 🙂
Kurde, nie lubię tego rodzaju wymodów, ale skoro polecasz, to chyba nie mam wyboru 😉
takiego cuda jeszcze nie jadłam!
jak cudnie wygląda
genialne…
ciasto z fasoli… naprawdę świetny pomysł. Podoba mi się 🙂
Wygląda przepysznie 🙂 i jakie zdrowe! Mam podobny przepis od cioci na takie ciacho, ale jeszcze go nie upiekłam!
cudne! 🙂
Świetna patera! A ciasto pierwsza klasa! Na pewno takie przygotuję – wygląda wspaniale 😉
Jak ujędrnić ciało w 2 tygodnie – zapraszam! 🙂
robiłam kiedyś notorycznie to ciasto 😀 jest pyszne ;))
Wspaniały i tyle.
Robiłam podobne ciasto, świetnie smakuje 🙂
No właśnie słyszałam o tym cieście i mam ochotę je wypróbować, bo próbowałam już ciast z marchewką, cukinią, buraczkami, ale z fasolą jeszcze nie.
Wypróbowałam ten sam zestaw 😉
Wygląda genialnie! Ciekawa jestem dodatku fasoli 🙂
Wygląda obłędnie! Gdyby nie przepis nigdy bym nie pomyślała nawet, że może być z fasoli.
Ale pomysł! Wygląda wspaniale, poproszę kawałeczek:)
Ale jestem ciekawa jak smakuje;-)
Świetne, takiego ciasta jeszcze nie jadłam! 🙂
Dla mnie to zupełna nowość. Nigdy nie jadłam ciasta z fasolą. Bardzo ciekawy przepis i ciasto wygląda wspaniale : )
wygląda mega! uwielbiam czekoladowe na fasoli
ps miło było dziś poznać 🙂
Mi także! 😀
Kiedyś piekłam…wyszedł zakalec, nie mam szczęścia do tzw. zdrowych przepisów :))
Spróbuj z tego przepisu 🙂
Kradnę przepis (z racji diety ograniczam produkty mączne) taki deser to jest dla mnie idealny. Ciasto bez maki, słodkie, pyszne i pięknie podane. Prześliczna patera na ciasto.
Kiedyś jadłam właśnie ciasto czekoladowe bez mąki i było cudne! Bardzo się cieszę, że dziś znalazłam ten przepis 😀
dodaję do listy: do upieczenia!:)
Intrygująco ale na pewno spróbuję i pięknie wygląda 🙂
Koniecznie muszę takie ciasto zrobić, koniecznie 😀
Wow, chciałbym spróbować jak smakuje fasola w cieście 😀
Ale obłędnie czekoladowe…. i to z fasolą… super 🙂
Wygląda pięknie, a fasoli nie czuć 🙂
Dziękuję za to ciasto! W ciągu kilku tygodni robiłam je na różne okazje, najczęściej w foremkach na muffiny i znikało w sekundę, wywołując zachwyt wśród wszystkich, którzy go próbowali 🙂 Szybkie, zdrowe i przepyszne!
Super:) A czy można dodać do niego owoce? Np. śliwki?
Raczej nie, ciasto i tak jest ciężkie
Idealne!!!!! Rewelacja, jak mam ochotę :(( oj, niebawem zrobię!
Zamiast czekolady / kakao można również użyć karobu, świetnie smakuje a nie zawiera kofeiny 🙂
Ciekawy, innowacyjny przepis, robiłam już 3 razy i goście zawsze są zaskoczeni, gdy się dowiadują, że nie ma mąki,a jest fasola. Jutro mam zamiar znowu je upiec. Pozdrawiam!
Ile piec ciasto jesli zrobię je w tortownicy 23cm? Oczywiscie zrobie z wiekszej ilosci składników (kazry składnik razy ok 1,28).
ok. 5 min dłużej
Dzięki za rade.