Kategorie

Pomysły na śniadania

Jajko na szpinaku

Jajko na szpinaku

Proste, szybkie i zdrowe śniadanie. Choć najbardziej lubię słodkie śniadania, to przecież nie można ich jeść w nieskończoność. Zaczęłam coraz bardziej lubić szpinak i postanowiłam wykorzystać go w porannym posiłku. Świetnie łączy się on z rozpływającym się żółtkiem jajka w…

Czytaj dalej
Tarta śniadaniowa z ciasta francuskiego

Tarta śniadaniowa z ciasta francuskiego

Po walentynkach czas na miłe śniadanie (najlepiej wprost do łóżka!). Kolorowa mini tarta śniadaniowa stworzy dobry nastrój na cały dzień. Możemy do niej wykorzystać ulubione warzywa lub to co mamy akurat pod ręką. Mini tarty przyrządza się bardzo szybko –…

Czytaj dalej
Pasta z zielonego groszku z zielonym pieprzem

Pasta z zielonego groszku z zielonym pieprzem

Tydzień temu zostało mi niepotrzebne opakowanie zielonego groszku i postanowiłam wypróbować przepis na pasztet z groszku bez pieczenia Wegetarianki. To bardziej pasta, ale mniejsza o nazwę. Nie miałam jednak jednego z głównych składników – zielonego pieprzu w zalewie. Zastąpiłam go…

Czytaj dalej
Tosty francuskie z czekoladą

Tosty francuskie na słodko z czekoladą

Znowu śniadanie na słodko (czyli dla mnie te najlepsze). Mój mąż przygotowywał mi tosty francuskie z chałki jako nastolatek – to dlatego mam do nich ogromny sentyment. Sama chałka dzięki moczeniu w mleku jest niesamowicie delikatna, z wierzchu chrupiąca –…

Czytaj dalej
Budyń czekoladowy

Budyń czekoladowy

Jak byłam mała często jadałam budyń na słodkie śniadania i kolacje. U mojego męża był raczej deserem. O budyniu przypomniał mi wpis na blogu relishmeals.blogspot.com. Połączyłam ten przepis z budyniem Nigelli Lawson, aby uzyskać smak doskonały. Okazało się, że domowy…

Czytaj dalej
Jajko w toście

Jajko w toście – czyli śniadaniowe muffiny

Ciekawym zastosowaniem formy na muffinki jest jej wykorzystanie do śniadań. Jest to szczególnie wygodne, gdy śniadanie musimy przygotować dla większej ilości osób – wtedy wystarczy tylko wypełnić wszystkie otwory zawartością i czekać na upieczenie. Jajka w tostach to raczej pomysł, a…

Czytaj dalej
Grzanki śródziemnomorskie

Grzanki śródziemnomorskie

Grzanki to świetna propozycja na śniadanie czy podwieczorek lub szczególnie jako dodatek do kremowych zup oraz sałatek. Te śródziemnomorskie są mocno wyraziste w smaku – głównie dzięki słonemu anchois. Mozzarella wspaniale łagodzi słoność ryb i oliwek.  Chrupiące pieczywo oraz ostrość…

Czytaj dalej
Chałka z kruszonką na żółtkach

Chałka z kruszonką na żółtkach

Czasem, po zrobieniu tortu bezowego czy piegusa, pozostają nam zbędne żółtka. Dobrym pomysłem na ich wykorzystanie jest zrobienie puszystej, drożdżowej chałki z kruszonką – idealnej ze świeżym masełkiem lub dżemem. Na moich ulubionych blogach widziałam dużo pomysłów na chałeczki, dlatego…

Czytaj dalej
Serowe pączki (oponki) w wersji romantycznej

Serowe pączki w romantycznej wersji

Uwielbiam serowe oponki (pączki z białego sera), mogłabym jeść je codziennie. Jednak wykonanie ich z całej porcji jest dość pracochłonne, a ilość starczyłaby dla kompani wojska. Postanowiłam wykonać je z części porcji w wersji śniadaniowej – w końcu są jak…

Czytaj dalej
Misiowe chlebki

Misiowe chlebki

Misiowe chlebki to przeurocze bułeczki, które będą doskonałym pieczywem dla niejadka. W ich przypadku bardziej liczy się wygląd niż walory smakowe – bo tak naprawdę to tylko zwykła bułka. Czekoladowe oczka oraz krąglutkie uszy nadają jednak bułeczkom wyjątkowości. My, chociaż…

Czytaj dalej
Tosty z bekonem i jajkiem

Tosty francuskie na sposób (prawie) angielski

Znacie angielskie śniadanie? Jajka sadzone, bekon, kiełbaski, tosty… Dużo tego jak na pierwszy posiłek. Przygotowując tosty francuskie (bardziej znane jako chlebek w jajku) zabrakło mi do nich czegoś konkretnego i od razu pomyślałam o angielskich dodatkach – w nieco skróconej…

Czytaj dalej
Zamknij