Tarta śniadaniowa z ciasta francuskiegoPo walentynkach czas na miłe śniadanie (najlepiej wprost do łóżka!). Kolorowa mini tarta śniadaniowa stworzy dobry nastrój na cały dzień. Możemy do niej wykorzystać ulubione warzywa lub to co mamy akurat pod ręką. Mini tarty przyrządza się bardzo szybko – w zasadzie skończymy zanim piekarnik osiągnie temperaturę. Jeśli nie posiadamy małych form na tartaletki (były niedawno w promocji w Duce) możemy upiec jedną dużą lub wykorzystać żaroodporne miseczki.

Składniki na 4 mini-tarty lub 1 dużą:

  • pół opakowania ciasta francuskiego
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • warzywa (do wyboru): różyczki brokuła lub kalafiora, papryka, szparagi, groszek, pomidorki koktajlowe, pieczarki lub inne
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • garść tartego, żółtego sera
  • sól, pieprz

Piekarnik nagrzewamy do 200ºC. W tym czasie przygotowujemy formy na tarty – wykładamy je ciastem francuskim, aby pokryło ono dno i brzegi formy, a następnie nakłuwamy je widelcem w wielu miejscach. Na cieście układamy ulubione warzywa – pokrojone uprzednio na mniejsze części (u mnie brokuły i pomidorki w całości). Jajka roztrzepujemy, dodajemy do nich mleko i śmietanę. Przyprawiamy masę jajeczną papryką, tymiankiem (lub innymi ziołami) oraz solimy i pieprzymy. Zalewamy warzywa, posypujemy serem i wstawiamy na 20-25 minut do piekarnika. Po wyjęciu od razu podajemy.

Tarta śniadaniowa z ciasta francuskiego

Wartości odżywcze 100 g Razem
Kalorie
130 kcal 1172 kcal
Węglowodany
10 g 91 g
w tym cukry
2 g 14 g
Tłuszcz
7 g 66 g
w tym kwasy tł. nasycone
3 g 29 g
Białko
5 g 44 g
Sól
0 g 3 g
Błonnik
0 g 0 g
FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!