Misiowe chlebkiMisiowe chlebki to przeurocze bułeczki, które będą doskonałym pieczywem dla niejadka. W ich przypadku bardziej liczy się wygląd niż walory smakowe – bo tak naprawdę to tylko zwykła bułka. Czekoladowe oczka oraz krąglutkie uszy nadają jednak bułeczkom wyjątkowości. My, chociaż dzieciństwo mamy już dawno za sobą, z wielką rozkoszą spałaszowaliśmy chlebki wraz z nutellą i masłem orzechowym.

Misiowe chlebki – składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżka cukru
  • duża szczypta soli
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki letniej wody
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 2,5 łyżeczki suchych drożdży
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • dodatkowo: pół kostki czekolady
Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto. Nakrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Wykładamy pergaminem blaszkę. Z wyrośniętego ciasta formujemy 8 kulek i 16 małych kuleczek, które będą uszami. Kule układamy w odstępach na blasze i przytwierdzamy uszy (jeśli nie będą chciały się trzymać, można lekko zwilżyć końce wodą). Nakrywamy blaszkę folią streczową lub aluminiową tak, aby nie dotykała bułeczek i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby bułki ponownie podwoiły objętość (w chłodne dni można wstawić do piekarnika nagrzanego do 35ºC). Po wyrośnięciu, w zależności od metody pieczenia można uzyskać dwa rodzaje misiów. Misie brązowe otrzymamy nagrzewając piekarnik do 220ºC, a po wstawieniu misiów zmniejszając temperaturę do 190ºC i pieczenie przez 15-20 minut. Misie białe (takie jak na zdj.) otrzymamy przez pieczenie przez 10 minut w 160ºC, a następnie zmniejszenie temperatury do 130ºC i dopiekanie przez kolejne  5-10 minut. Po wystudzeniu misiów rozpuszczamy niecałą kostkę czekolady (np. w mikrofali) i wykałaczką malujemy oczy i nos. Możemy użyć też kolorowych pisaków spożywczych. Bułeczki uroczo wyglądają przełożone do miseczek lub filiżanek.

Misiowe chlebki

Źródło: http://yaplog.jp/gorogoronta/archive/1106

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych