Misiowe chlebki to przeurocze bułeczki, które będą doskonałym pieczywem dla niejadka. W ich przypadku bardziej liczy się wygląd niż walory smakowe – bo tak naprawdę to tylko zwykła bułka. Czekoladowe oczka oraz krąglutkie uszy nadają jednak bułeczkom wyjątkowości. My, chociaż dzieciństwo mamy już dawno za sobą, z wielką rozkoszą spałaszowaliśmy chlebki wraz z nutellą i masłem orzechowym.
Misiowe chlebki – składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżka cukru
- duża szczypta soli
- 1/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki letniej wody
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 2,5 łyżeczki suchych drożdży
- 1 łyżka miękkiego masła
- dodatkowo: pół kostki czekolady
Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto. Nakrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Wykładamy pergaminem blaszkę. Z wyrośniętego ciasta formujemy 8 kulek i 16 małych kuleczek, które będą uszami. Kule układamy w odstępach na blasze i przytwierdzamy uszy (jeśli nie będą chciały się trzymać, można lekko zwilżyć końce wodą). Nakrywamy blaszkę folią streczową lub aluminiową tak, aby nie dotykała bułeczek i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby bułki ponownie podwoiły objętość (w chłodne dni można wstawić do piekarnika nagrzanego do 35ºC). Po wyrośnięciu, w zależności od metody pieczenia można uzyskać dwa rodzaje misiów. Misie brązowe otrzymamy nagrzewając piekarnik do 220ºC, a po wstawieniu misiów zmniejszając temperaturę do 190ºC i pieczenie przez 15-20 minut. Misie białe (takie jak na zdj.) otrzymamy przez pieczenie przez 10 minut w 160ºC, a następnie zmniejszenie temperatury do 130ºC i dopiekanie przez kolejne 5-10 minut. Po wystudzeniu misiów rozpuszczamy niecałą kostkę czekolady (np. w mikrofali) i wykałaczką malujemy oczy i nos. Możemy użyć też kolorowych pisaków spożywczych. Bułeczki uroczo wyglądają przełożone do miseczek lub filiżanek.
Źródło: http://yaplog.jp/gorogoronta/archive/1106


Wyglądają uroczo z tych kubeczków 😉 Śliczności.:)
Az poprawiają humor. 🙂
genialnie wyglądają!:D dziecko na pewno wtedy zje całe śniadanie:)
Przeurocze!!!!!
Bardzo urocze te chlebki! 🙂
Przesłodkie te misie 🙂
I jak im w tych miseczkach ładnie 🙂
Przesłodkie, pokochałam je od pierwszego wejrzenia na fejsie 😉
Słodziaki 😉
Są tak cudne, że w życiu bym ich nie ugryzła!!
Ja miałam opory, ale ciekawość ich smaku była silniejsza 😀
Ale słodziaki 😀
rewelacja!!!!!!!!!!!!!
Urzekają te Twoje Misie. Sama się zesłodziakowałam 🙂
o mamo, jakie cudowne! *.*
Cudne misie, och takie piękne, że dzieciaczki z ochotą będą zajadać, ja zjadłabym wszystkie ! 🙂
Misie pysie 😀
Urocze! Z chęcią schrupałabym takiego misia!
Fantastyczny pomysł! Super takie mini chlebki 🙂
Boskie :).
Jakie słodkie misie 🙂
Rozkoszne 🙂
Polecam piec w formie na mufinki, bo mogą się połączyć w tracie rośnięcia i pieczenia ciasta, jak mi.
Cudne!!!!
Są przesłodkie!