Uroczysty obiad dla rodziny to zawsze wyzwanie. Ten lubi to, ten tamto, a niektóre gusta ciężko zaspokoić równocześnie. Ja wtedy stawiam na coś prostego i klasycznego. Gospodarz lub gospodyni nie powinni też być wyłączeni z biesiadowania i stać non-stop przy kuchence, dlatego warto pomyśleć o daniu, które spokojnie można odgrzać bez starty na jakości.
Schab w sosie chrzanowym towarzyszy nam najczęściej w każde Święta – zarówno te Bożonarodzeniowe jak i Wielkanocne. Może dlatego, że wszyscy go lubią, jest delikatny, wilgotny i aromatyczny? Najlepiej smakuje podany z ziemniakami i buraczkami. Świetnie pasuje też do postnej kapusty.
Schab w sosie chrzanowym:
- 1 – 1,2 kg świeżego schabu wieprzowego
- 2-3 cebule szalotki lub 1 duża cebula
- ok. 3 łyżki zimnego masła
- sól, pieprz
- dodatkowo: rękaw do pieczenia
Schab w sosie chrzanowym – sos:
- ok. 300 ml bulionu warzywnego lub mięsnego (ewentualnie wody)
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki chrzanu ze słoika
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- sól, pieprz, cukier
Schab nacieramy solą i pieprzem. Wkładamy do rękawa do pieczenia. Na wierzchu obkładamy go obranymi i pokrojonymi na plastry szalotkami lub cebulą. Kładziemy ok. 3 łyżki masła. Zawiązujemy rękaw z obu stron, wkładamy do brytfanki i chowamy do lodówki na całą noc (a najlepiej np. dobę). Minimalny czas chłodzenia to 2-3 godziny. Po tym czasie pieczemy ok. 60-70 minut w 180°C (grzanie góra-dół). Po upieczeniu delikatnie rozcinamy rękaw (uważając, aby nie poparzyć się parą), wyjmujemy mięso i zachowujemy soki z pieczenia. Do soków z pieczenia dolewamy bulion (ewentualnie wodę) – tak, aby uzyskać ok. 0,5 litra płynu (zazwyczaj jest go ok. szklanki, więc dodaję ok. 250-300 ml bulionu). Mięso kroimy na plastry. Możemy je ułożyć na półmisku, ale jeszcze lepsze jest wtedy, gdy pogotujemy je chwilę w sosie.
Sos chrzanowy: W dużym garnku rozpuszczamy dwie łyżki masła. Dodajemy mąkę i mieszamy łopatką, aż całość się połączy i zacznie „skwierczeć”. Powoli zaczynamy wlewać bulion wraz z sokami z mięsa (ok. 500 ml), jednocześnie intensywnie i szybko mieszając. Zasmażka powinna szybko gęstnieć. Dodajemy od razu śmietankę i chrzan. Wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie oraz solimy i pieprzymy. Gotujemy przez chwilę, próbujemy i przyprawiamy sokiem z cytryny, ewentualnie dodatkowo chrzanem/solą/pieprzem/cukrem. Do sosu wkładamy mięso pokrojone na plastry. Gotujemy w nim plastry ok. 10 minut. Wyjmujemy, układamy na półmisku i polewamy resztką sosu lub przelewamy sos do sosjerki. Innym sposobem jest nie gotowanie mięsa w sosie, tylko ułożenie po pieczeniu na półmisku i zalanie go gorącym sosem. Podajemy od razu. Schab można też przygotować wcześniej i odgrzewać w sosie.
Mmm! Pięknie się prezentuje, na pewno przepięknie pachnie! Taki sos jest idealnym uzupełnieniem mięska 🙂
Na ile osob jest przepis?
6-8 jeśli jest jedynym daniem
Ech jeszcze nie upiekłam a juz 2 błędy- schab kupilam juz pokrojony i zapomnialam dodac masla. Cos wyjdzie tylko czy miekkie? 🙂 Pozdrawiam noworocznie
Wyszlo przepyszne i mięciutkie! Dzięki za kolejny swietny przepis!
Ufff!!! :)))))
Świetny przepis! Dziękuję. Wyjątkowo smaczny i soczysty schab. Sos chrzanowy fantastyczny. Polecam wszystkim! 🙂
Czy mozna dodac na końcu chrzan, aby dla dziecka odlać troche sosu bez chrzanu
Jasne
Piekę dwa schaby po 1,7 kg, tylko że jeden nacięłam żeby było łatwiej kroić XD nie wiem po jakiego grzyba, mam nadzieję że wyjdzie, drugi jest nie nacięty.
Piekę 1,5 h i może będzie dobrze.