Uroczysty obiad dla rodziny to zawsze wyzwanie. Ten lubi to, ten tamto, a niektóre gusta ciężko zaspokoić równocześnie. Ja wtedy stawiam na coś prostego i klasycznego. Gospodarz lub gospodyni nie powinni też być wyłączeni z biesiadowania i stać non-stop przy kuchence, dlatego warto pomyśleć o daniu, które spokojnie można odgrzać bez starty na jakości.
Schab w sosie chrzanowym towarzyszy nam najczęściej w każde Święta – zarówno te Bożonarodzeniowe jak i Wielkanocne. Może dlatego, że wszyscy go lubią, jest delikatny, wilgotny i aromatyczny? Najlepiej smakuje podany z ziemniakami i buraczkami. Świetnie pasuje też do postnej kapusty.
Schab w sosie chrzanowym:
- 1 – 1,2 kg świeżego schabu wieprzowego
- 2-3 cebule szalotki lub 1 duża cebula
- ok. 3 łyżki zimnego masła
- sól, pieprz
- dodatkowo: rękaw do pieczenia
Schab w sosie chrzanowym – sos:
- ok. 300 ml bulionu warzywnego lub mięsnego (ewentualnie wody)
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki chrzanu ze słoika
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- sól, pieprz, cukier
Schab nacieramy solą i pieprzem. Wkładamy do rękawa do pieczenia. Na wierzchu obkładamy go obranymi i pokrojonymi na plastry szalotkami lub cebulą. Kładziemy ok. 3 łyżki masła. Zawiązujemy rękaw z obu stron, wkładamy do brytfanki i chowamy do lodówki na całą noc (a najlepiej np. dobę). Minimalny czas chłodzenia to 2-3 godziny. Po tym czasie pieczemy ok. 60-70 minut w 180°C (grzanie góra-dół). Po upieczeniu delikatnie rozcinamy rękaw (uważając, aby nie poparzyć się parą), wyjmujemy mięso i zachowujemy soki z pieczenia. Do soków z pieczenia dolewamy bulion (ewentualnie wodę) – tak, aby uzyskać ok. 0,5 litra płynu (zazwyczaj jest go ok. szklanki, więc dodaję ok. 250-300 ml bulionu). Mięso kroimy na plastry. Możemy je ułożyć na półmisku, ale jeszcze lepsze jest wtedy, gdy pogotujemy je chwilę w sosie.
Sos chrzanowy: W dużym garnku rozpuszczamy dwie łyżki masła. Dodajemy mąkę i mieszamy łopatką, aż całość się połączy i zacznie “skwierczeć”. Powoli zaczynamy wlewać bulion wraz z sokami z mięsa (ok. 500 ml), jednocześnie intensywnie i szybko mieszając. Zasmażka powinna szybko gęstnieć. Dodajemy od razu śmietankę i chrzan. Wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie oraz solimy i pieprzymy. Gotujemy przez chwilę, próbujemy i przyprawiamy sokiem z cytryny, ewentualnie dodatkowo chrzanem/solą/pieprzem/cukrem. Do sosu wkładamy mięso pokrojone na plastry. Gotujemy w nim plastry ok. 10 minut. Wyjmujemy, układamy na półmisku i polewamy resztką sosu lub przelewamy sos do sosjerki. Innym sposobem jest nie gotowanie mięsa w sosie, tylko ułożenie po pieczeniu na półmisku i zalanie go gorącym sosem. Podajemy od razu. Schab można też przygotować wcześniej i odgrzewać w sosie.


Mmm! Pięknie się prezentuje, na pewno przepięknie pachnie! Taki sos jest idealnym uzupełnieniem mięska 🙂
Na ile osob jest przepis?
6-8 jeśli jest jedynym daniem
Ech jeszcze nie upiekłam a juz 2 błędy- schab kupilam juz pokrojony i zapomnialam dodac masla. Cos wyjdzie tylko czy miekkie? 🙂 Pozdrawiam noworocznie
Wyszlo przepyszne i mięciutkie! Dzięki za kolejny swietny przepis!
Ufff!!! :)))))
Świetny przepis! Dziękuję. Wyjątkowo smaczny i soczysty schab. Sos chrzanowy fantastyczny. Polecam wszystkim! 🙂