Święta to czas… kiedy brakuje na wszystko czasu. Szczególnie, jeśli bierzemy czynny udział w przygotowaniach do Wigilii. Dla osób zapracowanych lub takich, którzy nie lubią piec (albo wręcz przeciwnie – piekarnik jest u nich ciągle zajęty!) mam bardzo prosty przepis na pyszny torcik piernikowy bez pieczenia. Robi się go błyskawicznie. Potrzeba tylko kilku składników. Mimo dość kalorycznych składników jest bardzo lekki w smaku – na szczęście kalorie rozkładają się na wiele porcji.
Torcik piernikowy bez pieczenia:
- ok. 360-400 g miękkich pierników w lukrze (np. serca, katarzynki, uchatki) + ewentualnie do dekoracji
- 750 ml śmietany 30%
- 500 g serka mascarpone
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2-4 łyżki cukru pudru (mi wystarczają dwie, warto spróbować masy, zawsze można dodać więcej)
- masło do posmarowania boków formy
- 100 – 150 g herbatników lub kruchych ciastek / pierników na dno
Pierniki dzielimy na trzy kupki równej wielkości. Jedną rozdrabniamy na bardzo drobne okruszki (najlepiej w malakserze, ale można też za pomocą palców), a pierniczki z dwóch pozostałych części łamiemy po prostu na mniejsze kawałki. Mascarpone miksujemy wraz ze śmietaną, cukrem pudrem i cynamonem – najpierw na małych obrotach, potem na największych, aż masa zgęstnieje i się ubije na sztywno (uważajmy, aby nie przebić masy! gdy tylko stanie się sztywna, przestajemy miksować). Dodajemy rozdrobnione na okruszki pierniki i mieszamy łyżką (już nie mikserem) do połączenia. Dno tortownicy o śr. 24-26 cm wykładamy herbatnikami lub ciastkami, a boki smarujemy miękkim masłem. Na herbatniki wykładamy ⅓ objętości masy śmietanowej. Na wierzchu układamy porcję połamanych pierników. Dokładamy kolejną ⅓ porcję śmietany i układamy ostatnią porcję połamanych pierników. Przykrywamy pozostałą masą. Wierzch możemy udekorować piernikami – całymi lub zmielonymi na okruchy. Chłodzimy przez co najmniej kilka godzin. Przechowujemy w lodówce, okryte folią, do trzech dni.
Przepis inspirowany Piernikowym ciastem z kremem Kulinarnej Maniusi
Bardzo ciekawy przepis. Tort prezentuje się przepysznie.
Świetny pomysł 🙂 Np. dla gości w II święto, gdy wszyscy mają już dość makowca i sernika 🙂
O mamoooo, połączenie takich składników brzmi jak spełnienie marzeń mojego podniebienia 🙂
oooo mniam! Aż mi ślinka cieknie! Uwielbiam pierniczki, a ciasto w takiej formie to musi byc mistrzostwo <3
Ciasto bez pieczenia! Super sprawa!:-) Z chęcią wprowadze to ciasto na mój świateczny stół.
Super przepis, pyszny deser. Nazwalam go torunskie tiramisu
Czy do tego serniczka z piernikami nie dodaje się żelatyny ?
Jeśli dobrze ubijemy masę – nie potrzeba, ma dużo mascarpone