Cytrynówka - nalewka z cytrynNalewka z cytryn, czyli popularna cytrynówka, to jedna z najprostszych nalewek jakie robiłam. Świetna na rozpoczęcie przygody z robieniem nalewek w domu. Jest szybka (gotowa w 3 dni), można robić ją cały rok (cytryny można kupić zawsze), a także jest smaczna na samej wódce. Dla mnie cytrynówka to nalewka najlepsza na lato – lekka, odświeżająca, o niewielkiej mocy. Lubiana przez Panów i Panie. Idealna na spotkania z przyjaciółmi czy rodziną – umawiamy się w tygodniu, robimy nalewkę, a na weekend cytrynówka jest już gotowa. Nalewka wychodzi pyszna także na spirystusie – jest wtedy trochę mocniejsza i podajemy ją wtedy schłodzoną wraz z kostkami lodu. My nie przepadamy za mocnymi alkoholami, a przyznam, że cytrynówka zeszła od razu – jest wyjątkowo aromatyczna, smaczna i delikatna.

Nalewka z cytryn – cytrynówka:

  • 6 dużych cytryn – najlepiej niewoskowanych (ekologicznych)
  • 1/2 litra wódki 40% (lub wódka pół na pół ze spirytusem jeśli nalewka ma być mocniejsza)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki płynnego miodu
  • 1/2 szklanki wody

Cytryny dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem. Skrobaczką do warzyw obieramy żółtą skórkę z cytryn. Skórki wkładamy do słoja i zalewamy wódką (lub wódką i spirytusem). Cukier rozpuszczamy z wodą podgrzewając w rondelku. Dodajemy miód. Mieszmay i odstawiamy. Z obranych cytryn bardzo dokładnie wyciskamy sok. Łączymy sok (bez pestek, można przelać przez gazę żeby był klarowny) z syropem cukrowo-miodowym i wlewamy całość do drugiego słoja. Zostawiamy oba słoje na dobę w widnym miejscu. Po dobie łączymy zawartość obu słojów przelewając sam płyn do litrowej butelki. Zostawiamy na kolejną dobę lub dwie w ciemnym miejscu. Nalewka jest już gotowa do picia, choć jeśli zostawimy ją na tydzień – sklaruje się i będzie jeszcze smaczniejsza (jeśli chcemy zupełnie przezroczystą, klarowną nalewkę – musi leżakować ok. miesiąc, nie ma to jednak wpływu na smak). Nalewki z cytrusów nie muszą leżakować pół roku i to jest ich największa zaleta.

Cytrynówka - nalewka z cytryn

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych