Nalewka z cytryn – cytrynówka

Cytrynówka - nalewka z cytrynNalewka z cytryn, czyli popularna cytrynówka, to jedna z najprostszych nalewek jakie robiłam. Świetna na rozpoczęcie przygody z robieniem nalewek w domu. Jest szybka (gotowa w 3 dni), można robić ją cały rok (cytryny można kupić zawsze), a także jest smaczna na samej wódce. Dla mnie cytrynówka to nalewka najlepsza na lato – lekka, odświeżająca, o niewielkiej mocy. Lubiana przez Panów i Panie. Idealna na spotkania z przyjaciółmi czy rodziną – umawiamy się w tygodniu, robimy nalewkę, a na weekend cytrynówka jest już gotowa. Nalewka wychodzi pyszna także na spirystusie – jest wtedy trochę mocniejsza i podajemy ją wtedy schłodzoną wraz z kostkami lodu. My nie przepadamy za mocnymi alkoholami, a przyznam, że cytrynówka zeszła od razu – jest wyjątkowo aromatyczna, smaczna i delikatna.

Nalewka z cytryn – cytrynówka:

  • 6 dużych cytryn – najlepiej niewoskowanych (ekologicznych)
  • 1/2 litra wódki 40% (lub wódka pół na pół ze spirytusem jeśli nalewka ma być mocniejsza)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki płynnego miodu
  • 1/2 szklanki wody

Cytryny dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem. Skrobaczką do warzyw obieramy żółtą skórkę z cytryn. Skórki wkładamy do słoja i zalewamy wódką (lub wódką i spirytusem). Cukier rozpuszczamy z wodą podgrzewając w rondelku. Dodajemy miód. Mieszmay i odstawiamy. Z obranych cytryn bardzo dokładnie wyciskamy sok. Łączymy sok (bez pestek, można przelać przez gazę żeby był klarowny) z syropem cukrowo-miodowym i wlewamy całość do drugiego słoja. Zostawiamy oba słoje na dobę w widnym miejscu. Po dobie łączymy zawartość obu słojów przelewając sam płyn do litrowej butelki. Zostawiamy na kolejną dobę lub dwie w ciemnym miejscu. Nalewka jest już gotowa do picia, choć jeśli zostawimy ją na tydzień – sklaruje się i będzie jeszcze smaczniejsza (nie będzie zupełnie przezroczysta przez dodatek miodu). Nalewki z cytrusów nie muszą leżakować pół roku i to jest ich największa zaleta.

Cytrynówka - nalewka z cytryn

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

18 Odpowiedzi na Nalewka z cytryn – cytrynówka

  1. Natalia - Poezja Smaku Łukasz napisał/a:

    Ale ma piękny słoneczny kolor! 😉

  2. Lubię domowe nalewki, a cytrynowa jest i pyszna i świetnie wygląda 🙂

  3. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    piękny kolorek 🙂

  4. Natalia - Poezja Smaku Marzena napisał/a:

    Moja ulubiona nalewka, mój tato zawsze mi robi mały zapasik na zimę 🙂

  5. Natalia - Poezja Smaku iza napisał/a:

    ja osobiście nie robiłam, ale dostałam od mamy pyszności!!!

  6. Natalia - Poezja Smaku AZgotuj napisał/a:

    Wspaniały kolor ale ma też i moc %:)

  7. Natalia - Poezja Smaku dżemdżus napisał/a:

    Uwielbiam wszystkie nalewki, a cytrynówka (obok maliniaka) jest moja ulubioną 🙂

  8. Natalia - Poezja Smaku Magda C. napisał/a:

    Domowa cytrynóweczka, najlepsza 🙂 U mnie nazywa się zupa Romana od twórcy przepisu 😉

  9. Natalia - Poezja Smaku Ewa napisał/a:

    Dawno mnie nie było a tu takie pyszności!

  10. Natalia - Poezja Smaku Slubeo.pl :) napisał/a:

    Ooo, to jest dopiero pomysł na… wieczór panieński! 😀 I wszystkie dziewczyny będą radośnie śpiewać w słonecznych rytmach, popijając w eleganckich kieliszkach domową pyszniutką cytrynówkę 🙂 Można pomyśleć, do wdrożenia 😉
    Piękne zdjęcia!

  11. Natalia - Poezja Smaku Ewelina napisał/a:

    Czy można pominąć miód czy czymś zastąpić ?

  12. Natalia - Poezja Smaku Tomasz napisał/a:

    Mam pytanko a słoiki zakrecamy?

  13. Natalia - Poezja Smaku Luiza napisał/a:

    Czy słoje postawić w ciemnym miejscu, np na podłodze gdzie jest chłodno, czy lepiej na szafce w kuchni?
    Czy słój z sokiem i syropem można czymś przykryć lub zakryć dekielkiem?
    Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)