Ciasto z owocami na maślanceLubicie ciasta z owocami? Jeśli tak, musicie koniecznie wypróbować ciasto z owocami na maślance. Do tego wypieku można użyć dowolnych owoców leśnych. Ja najbardziej lubię je z truskawkami i borówkami. Tym razem chciałam zobaczyć czy wyjdzie z owocami mrożonymi, których resztek chciałam się pozbyć. Użyłam więc truskawek oraz różnych mrożonych owoców leśnych (bez rozmrażania). Wyszło super. Placek warto zrobić, ponieważ jest błyskawiczny – składniki wystarczy wymieszać łyżką i ułożyć owoce. Otrzymujemy dużą blachę pysznego ciasta, które zazwyczaj znika jeszcze ciepłe. Prawdziwy smak wczesnego lata!

Ciasto z owocami na maślance:

  • 500 g truskawek lub/i owoców leśnych* (np. truskawki, borówki, jagody, maliny, porzeczki, jeżyny – świeże lub mrożone)
  • 150 g rozpuszczonego masła
  • 1 szklanka maślanki (250 ml)
  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 duże jajka
  • 1 szklanka cukru (u mnie trzcinowy)
  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Do miski wsypujemy składniki suche: mąkę, proszek i cukier. Mieszamy. Do drugiej, dużej miski rozbijamy jajka. Roztrzepujemy je lekko widelcem (nie miksujemy). Dodajemy maślankę i rozpuszczone masło (może być jeszcze ciepłe). Mieszamy. Wsypujemy suche składniki i mieszamy całość łyżką lub łopatką do połączenia się – nie dłużej. Masa może mieć grudki.

Blachę (ok. 24×36 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i wyrównujemy. Na wierzchu układamy warstwę owoców (truskawki można pokroić w ćwiartki). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (170°C z termoobiegiem) i pieczemy ok. 40-45 minut (a najlepiej do tzw. “suchego patyczka”). Po wystudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.

Ciasto z owocami na maślance

* owoce zawierające dużo wody np. jagody czy maliny muszą być w mniejszości, aby ciasto nie namokło – ja zawsze daję najwięcej truskawek

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych