Ciasto z owocami na maślanceLubicie ciasta z owocami? Jeśli tak, musicie koniecznie wypróbować ciasto z owocami na maślance. Do tego wypieku można użyć dowolnych owoców leśnych. Ja najbardziej lubię je z truskawkami i borówkami. Tym razem chciałam zobaczyć czy wyjdzie z owocami mrożonymi, których resztek chciałam się pozbyć. Użyłam więc truskawek oraz różnych mrożonych owoców leśnych (bez rozmrażania). Wyszło super. Placek warto zrobić, ponieważ jest błyskawiczny – składniki wystarczy wymieszać łyżką i ułożyć owoce. Otrzymujemy dużą blachę pysznego ciasta, które zazwyczaj znika jeszcze ciepłe. Prawdziwy smak wczesnego lata!

Ciasto z owocami na maślance:

  • 500 g truskawek lub/i owoców leśnych* (np. truskawki, borówki, jagody, maliny, porzeczki, jeżyny – świeże lub mrożone)
  • 150 g rozpuszczonego masła
  • 1 szklanka maślanki (250 ml)
  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 duże jajka
  • 1 szklanka cukru (u mnie trzcinowy)
  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Do miski wsypujemy składniki suche: mąkę, proszek i cukier. Mieszamy. Do drugiej, dużej miski rozbijamy jajka. Roztrzepujemy je lekko widelcem (nie miksujemy). Dodajemy maślankę i rozpuszczone masło (może być jeszcze ciepłe). Mieszamy. Wsypujemy suche składniki i mieszamy całość łyżką lub łopatką do połączenia się – nie dłużej. Masa może mieć grudki.

Blachę (ok. 24×36 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i wyrównujemy. Na wierzchu układamy warstwę owoców (truskawki można pokroić w ćwiartki). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (170°C z termoobiegiem) i pieczemy ok. 40-45 minut (a najlepiej do tzw. “suchego patyczka”). Po wystudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.

Ciasto z owocami na maślance

* owoce zawierające dużo wody np. jagody czy maliny muszą być w mniejszości, aby ciasto nie namokło – ja zawsze daję najwięcej truskawek

Wartości odżywcze 100 g Razem
Kalorie
232 kcal 4295 kcal
Węglowodany
33 g 604 g
w tym cukry
12 g 226 g
Tłuszcz
9 g 160 g
w tym kwasy tł. nasycone
5 g 90 g
Białko
6 g 102 g
Sól
0 g 1 g
Błonnik
1 g 25 g
FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!