Pierwsze określenie jakie przychodzi mi na myśl o babce jogurtowej to: wilgotna. Doskonale nadaje się zarówno na świąteczny stół, jeśli bogato ją ozdobimy lub jako ciasto na co dzień, gdy posypiemy ją cukrem pudrem. W odróżnieniu od tradycyjnego ciasta jogurtowego robi się ją na maśle zamiast oleju – maślana jest bardziej „babkowa” w strukturze. Babka jogurtowa swobodnie może być przygotowana dzień czy dwa wcześniej – zwłaszcza jeśli użyjemy polewy (np. z białej czekolady) czy lukru.
Babka jogurtowa:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 200 g miękkiego masła (1 kostka)
- 250 g gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego
- 3 duże jajka
- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżki soku z cytryny
- skórka otarta z cytryny
Masło, jogurt i jajka wyjmujemy ok. 3 godziny wcześniej z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej (jak wszystkie składniki są w temperaturze pokojowej minimalizuje to ryzyko zakalca). Masło miksujemy na puch wraz z cukrem i cukrem waniliowym (papierem zostawiamy do wysmarowania formy). Dodajemy po jednym jajku i miksujemy do połączenia – następne dodając dopiero po zmiksowaniu poprzedniego. Dodajemy jedną szklankę mąki, miksujemy. Dodajemy jogurt, skórkę i sok z cytryny, a po zmiksowaniu kolejną szklankę mąki z dodanym proszkiem i sodą oraz mąką ziemniaczaną. Wyłączamy mikser – nie wolno miksować jej byt długo. Piekarnik nagrzewamy do 170°C (grzanie góra-dół).
Formę na babkę z kominem smarujemy papierkiem po maśle lub olejem i wysypujemy bułką tartą lub mąką. Wlewamy ciasto i pieczemy ok 45-50 minut (a najlepiej do tzw. suchego patyczka, bo z rzadszym jogurtem czas pieczenia może być dłuższy). Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, po 20-30 minutach wyjmujemy formę z piekarnika, a po całkowitym wystudzeniu wyjmujemy babkę. Możemy ją oblać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Witam. Czy wyjdzie na samej mące ziemniaczanej?
Niestety nie
Gdyby ktoś spróbował zrobić tę babkę z inną mąka niż pszenna- proszę o komentarz.
Robiłam podobną, ale bez jogurtu :O i aż się zastanawiam, czy taka ilość nie sprawi, że masa będzie zbyt rzadka :O
Nie będzie – efekt na zdjęciu
Super babka! Wychodzi wilgotna i pyszna