Babka jogurtowaPierwsze określenie jakie przychodzi mi na myśl o babce jogurtowej to: wilgotna. Doskonale nadaje się zarówno na świąteczny stół, jeśli bogato ją ozdobimy lub jako ciasto na co dzień, gdy posypiemy ją cukrem pudrem. W odróżnieniu od tradycyjnego ciasta jogurtowego robi się ją na maśle zamiast oleju – maślana jest bardziej „babkowa” w strukturze. Babka jogurtowa swobodnie może być przygotowana dzień czy dwa wcześniej – zwłaszcza jeśli użyjemy polewy (np. z białej czekolady) czy lukru.

Babka jogurtowa:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 200 g miękkiego masła (1 kostka)
  • 250 g gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego
  • 3 duże jajka
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • skórka otarta z cytryny

Masło, jogurt i jajka wyjmujemy ok. 3 godziny wcześniej z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej (jak wszystkie składniki są w temperaturze pokojowej minimalizuje to ryzyko zakalca). Masło miksujemy na puch wraz z cukrem i cukrem waniliowym (papierem zostawiamy do wysmarowania formy). Dodajemy po jednym jajku i miksujemy do połączenia – następne dodając dopiero po zmiksowaniu poprzedniego. Dodajemy jedną szklankę mąki, miksujemy. Dodajemy jogurt, skórkę i sok z cytryny, a po zmiksowaniu kolejną szklankę mąki z dodanym proszkiem i sodą oraz mąką ziemniaczaną. Wyłączamy mikser – nie wolno miksować jej byt długo. Piekarnik nagrzewamy do 170°C (grzanie góra-dół).

Formę na babkę z kominem smarujemy papierkiem po maśle lub olejem i wysypujemy bułką tartą lub mąką. Wlewamy ciasto i pieczemy ok 45-50 minut (a najlepiej do tzw. suchego patyczka, bo z rzadszym jogurtem czas pieczenia może być dłuższy). Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, po 20-30 minutach wyjmujemy formę z piekarnika, a po całkowitym wystudzeniu wyjmujemy babkę. Możemy ją oblać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Babka jogurtowa - bardzo wilgotna

Babka jogurtowa - bardzo wilgotna i pyszna

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!