Migdałowe księżyce to ciasteczka korzenne z migdałami o sierpowatym kształcie – bardzo proste i szybkie. Przy dobrej organizacji przygotujemy i upieczemy je w 40 minut. Migdałowe księżyce są kruchutkie, więc idealnie pasują do kawy i herbaty. Zdecydowanie najlepsze na drugi dzień. Składniki na 24-27 niewielkich ciasteczek.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej (200 g)
- 1 niepełna szklanka zmielonych migdałów (100 g)
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżka ciemnego rumu (lub amaretto)
- 2 krople aromatu migdałowego
- 150 g masła (3/4 kostki)
- szczypta soli
Do miski wsypujemy suche składniki: mąkę, zmielone migdały, cukier puder i waniliowy, kakao, przyprawę do piernika i szczyptę soli. Dokładnie mieszamy, aby wszystko połączyło się. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i rozcieramy palcami do utworzenia się okruchów z ciasta. Dodajemy aromat migdałowy i łyżkę rumu, która spoi ciasto. Zagniatamy tylko chwilkę.
Ciasto dzielimy na trzy części i z każdej formujemy długi wałek. Tniemy ciasto na małe prostokąty (tak jak na kopytka), a następnie każdy prostokąt formujemy na kształt księżyca. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 12 minut w 175°C. Gdy przestygną, migdałowe księżyce posypujemy cukrem pudrem wymieszanym pół na pół z cynamonem.
uwielbiam takie ciasteczka 🙂 schrupałabym Twoje!
Prezentują się niezwykle kusząco 🙂
Oo tak, to zdecydowanie coś dla mnie. I kruchość, i smak jaki muszą mieć – bardzo mi odpowiada!
Proste składniki, to jest to! Muszę zrobić, koniecznie.
Uwielbiam takie kruche ciasteczka! 🙂
Wyglądają rewelacyjnie. Chętnie bym Ci kilka podkradła 🙂
Bierz ile chcesz 🙂
Mnie podoba się ich korzenny zapach:)
Pyszne do kawki !
Zjadłabym całą tackę:)
Wyglądają naprawdę apetycznie. A jak to się ma pod względem kalorii? Dla kogoś kto ma tak zwane „boczki” każda kaloria na wagę złota ;/
Wtedy jemy jedno zamiast całej miski i będzie OK 😉
ale super 🙂 są podobne ciastka z orzechami włoskimi, szczerze ich nie lubię.. Ale te z migdałami, ooo tak ;D
Nie znam tych z orzechami, ale te są w porządku 🙂
Znam wersję z orzechami włoskimi 🙂 Migdałowe muszą być równie smaczne 🙂
Prześliczne, i na pewno przepyszne. Chowam przepis 🙂
świetne do kawki lub herbatki:D
z migdałami muszą byc przepyszne
Lubię Twoje małe słodkości i z przyjemnością sięgnęłabym po takie ciasteczko!
A ja chętnie bym poczęstowała 🙂
Bardzo lubię te migdałowe ciasteczka. Pyszne są:)
Pozdrowienia 🙂
Domowe ciasteczka zawsze są pyszniejsze niż kupne. Zapisuję przepis do wypróbowania:)
Wyglądają cudownie!
Oj… schrupałaby kilka…..naście ;)!