Migdałowe księżyceMigdałowe księżyce to ciasteczka korzenne z migdałami o sierpowatym kształcie – bardzo proste i szybkie. Przy dobrej organizacji przygotujemy i upieczemy je w 40 minut. Migdałowe księżyce są kruchutkie, więc idealnie pasują do kawy i herbaty. Zdecydowanie najlepsze na drugi dzień. Składniki na 24-27 niewielkich ciasteczek.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej (200 g)
  • 1 niepełna szklanka zmielonych migdałów (100 g)
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka ciemnego rumu (lub amaretto)
  • 2 krople aromatu migdałowego
  • 150 g masła (3/4 kostki)
  • szczypta soli

Do miski wsypujemy suche składniki: mąkę, zmielone migdały, cukier puder i waniliowy, kakao, przyprawę do piernika i szczyptę soli. Dokładnie mieszamy, aby wszystko połączyło się. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i rozcieramy palcami do utworzenia się okruchów z ciasta. Dodajemy aromat migdałowy i łyżkę rumu, która spoi ciasto. Zagniatamy tylko chwilkę.

Migdałowe księżyce - przygotowanieCiasto dzielimy na trzy części i z każdej formujemy długi wałek. Tniemy ciasto na małe prostokąty (tak jak na kopytka), a następnie każdy prostokąt formujemy na kształt księżyca. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 12 minut w 175°C. Gdy przestygną, migdałowe księżyce posypujemy cukrem pudrem wymieszanym pół na pół z cynamonem.

Migdałowe księżyce

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!