Migdałowe księżyce

Migdałowe księżyceMigdałowe księżyce to ciasteczka korzenne z migdałami o sierpowatym kształcie – bardzo proste i szybkie. Przy dobrej organizacji przygotujemy i upieczemy je w 40 minut. Migdałowe księżyce są kruchutkie, więc idealnie pasują do kawy i herbaty. Zdecydowanie najlepsze na drugi dzień. Składniki na 24-27 niewielkich ciasteczek.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej (200 g)
  • 1 niepełna szklanka zmielonych migdałów (100 g)
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka ciemnego rumu (lub amaretto)
  • 2 krople aromatu migdałowego
  • 150 g masła (3/4 kostki)
  • szczypta soli

Do miski wsypujemy suche składniki: mąkę, zmielone migdały, cukier puder i waniliowy, kakao, przyprawę do piernika i szczyptę soli. Dokładnie mieszamy, aby wszystko połączyło się. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i rozcieramy palcami do utworzenia się okruchów z ciasta. Dodajemy aromat migdałowy i łyżkę rumu, która spoi ciasto. Zagniatamy tylko chwilkę.

Migdałowe księżyce - przygotowanieCiasto dzielimy na trzy części i z każdej formujemy długi wałek. Tniemy ciasto na małe prostokąty (tak jak na kopytka), a następnie każdy prostokąt formujemy na kształt księżyca. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 12 minut w 175°C. Gdy przestygną, migdałowe księżyce posypujemy cukrem pudrem wymieszanym pół na pół z cynamonem.

Migdałowe księżyce

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

24 Odpowiedzi na Migdałowe księżyce

  1. Natalia - Poezja Smaku Łucja napisał/a:

    uwielbiam takie ciasteczka 🙂 schrupałabym Twoje!

  2. Natalia - Poezja Smaku gin napisał/a:

    Prezentują się niezwykle kusząco 🙂

  3. Natalia - Poezja Smaku Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Oo tak, to zdecydowanie coś dla mnie. I kruchość, i smak jaki muszą mieć – bardzo mi odpowiada!

  4. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    Proste składniki, to jest to! Muszę zrobić, koniecznie.

  5. Natalia - Poezja Smaku judik napisał/a:

    Uwielbiam takie kruche ciasteczka! 🙂

  6. Natalia - Poezja Smaku skoraq cooks napisał/a:

    Wyglądają rewelacyjnie. Chętnie bym Ci kilka podkradła 🙂

  7. Natalia - Poezja Smaku Anita napisał/a:

    Mnie podoba się ich korzenny zapach:)

  8. Natalia - Poezja Smaku Agnieszka napisał/a:

    Zjadłabym całą tackę:)

  9. Natalia - Poezja Smaku Adrianka napisał/a:

    Wyglądają naprawdę apetycznie. A jak to się ma pod względem kalorii? Dla kogoś kto ma tak zwane “boczki” każda kaloria na wagę złota ;/

  10. Natalia - Poezja Smaku Salvador Dali napisał/a:

    ale super 🙂 są podobne ciastka z orzechami włoskimi, szczerze ich nie lubię.. Ale te z migdałami, ooo tak ;D

  11. Znam wersję z orzechami włoskimi 🙂 Migdałowe muszą być równie smaczne 🙂

  12. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    Prześliczne, i na pewno przepyszne. Chowam przepis 🙂

  13. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    świetne do kawki lub herbatki:D

  14. Natalia - Poezja Smaku lutka40 napisał/a:

    z migdałami muszą byc przepyszne

  15. Natalia - Poezja Smaku Trzy cytryny napisał/a:

    Lubię Twoje małe słodkości i z przyjemnością sięgnęłabym po takie ciasteczko!

  16. Natalia - Poezja Smaku Majana napisał/a:

    Bardzo lubię te migdałowe ciasteczka. Pyszne są:)
    Pozdrowienia 🙂

  17. Natalia - Poezja Smaku ELA.M napisał/a:

    Domowe ciasteczka zawsze są pyszniejsze niż kupne. Zapisuję przepis do wypróbowania:)

  18. Natalia - Poezja Smaku Magda C. napisał/a:

    Wyglądają cudownie!

  19. Natalia - Poezja Smaku ugotujmyto.pl napisał/a:

    Oj… schrupałaby kilka…..naście ;)!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)