Długo polowałam na wędzoną paprykę w proszku. W końcu udało mi się ją dostać w stoisku z węgierską żywnością. Można też ją nabyć w sklepach internetowych. Bardzo aromatyczna przyprawa. Wspaniale łączyła się z łososiem, którego podałam na delikatnym selerowym musie z koperkiem.
Składniki:
- 1 filet (150-200g) z łososia bez skóry na osobę
- wędzona papryka w proszku (można zastąpić słodką papryką, ale smak będzie nieco inny)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 5 łodyżek selera naciowego
- pół cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki świeżego koperku
- 1 łyżka masła
- oliwa z oliwek do smażenia
- sól, pieprz
Zaczynamy od zamarynowania łososia. Skrapiamy go delikatnie sokiem z cytryny, nacieramy pokrojonym ząbkiem czosnku oraz solimy i pieprzymy z każdej strony. Na końcu nacieramy go wędzoną papryką tak, aby cały był w niej obtoczony. Odstawiamy do lodówki. W małym rondelku roztapiamy łyżkę masła, dolewamy łyżkę oliwy z oliwek i podsmażamy pokrojoną w talarki cebulę. Gdy będzie szklista dodajemy pokrojone drobno 2 ząbki czosnku. Seler kroimy w 2-3 cm kawałki i wrzucamy do cebuli. Podsmażamy jeszcze 1-2 minuty, mieszając. Seler zalewamy małą ilością wody – tak aby był nią ledwo przykryty i gotujemy przez ok. 20 minut na małym ogniu. Po tym czasie całość blendujemy. Dodajemy sól, pieprz oraz pokrojony koperek. Łososia wyjmujemy z lodówki i smażymy na oliwie z oliwek po ok. 2 minuty z każdej strony. Na talerze rozkładamy mus, a na wierzchu kładziemy rybę. Do obiadu będzie pasował właściwie każdy dodatek: ryż, kuskus, pieczone lub gotowane ziemniaki.
ciekawe połączenie smaków:)
Ależ ten łosoś smakowicie wygląda! Bardzo rzadko jadam ryby, ale dzięki Twoim przepisom jestem coraz bliżej zakupu i przyrządzenia łososia! Buziaki :*
Dziękuję :* Rybki polecam, szczególnie ze względu na wartości zdrowotne 🙂
To mówisz, że warto się udać do najbliższego malla i na węgierskim stoisku zaopatrzyć się w wędzoną paprykę? Uwielbiam paprykę, uwielbiam wędzone. I Twoją rybkę też 🙂
Oj tak, wspaniale wzbogaca smak potraw. Szczególnie sosów czy gulaszu.
Wyrafinowany smak, dzięki takiej przyprawie i pięknie wygląda i pewnie wybornie smakuje 🙂 Pozdrawiam 🙂
Też jestem fanką wędzonej papryki ale jeszcze nie próbowałam doprawiać nią łososia… widzę, że szybciutko muszę to nadrobić..:)!
Jak ja nie lubię za bardzo ryb, tak zapragnęłam takiego właśnie łososia 😀
papryka wędzona jest super. Jest tu do kupienia, ale chyba mają tylko duże opakowanie 🙁
http://www.przyprawynmr.pl/product.php?id=392