Karpatka – ciasto ptysiowe z maślanym kremem

Tradycyjna karpatka - przepis na karpatkęKarpatka to ciasto nawiązujące nazwą i wyglądem do polskich gór – Karpat. Ma pofalowaną powierzchnię z ciasta parzonego (ptysiowego) i krem – budyniowy, mocno maślany – wypełniający karpatkowe góry. To on decyduje o jej smaku – a dobrze zrobiona Karpatka jest pyszna! Jedno z ulubionych ciast w mojej rodzinie. Przepis jest na dość spore ciasto – mocno pofalowane, z dużą ilością kremu – taka karpatka jest najlepsza.

Ciasto:

  • 5 jajek
  • 1/2 kostki masła (100 g)
  • 1 szklanka wody (250 ml)
  • 1 szklanka mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krem karpatkowy:

  • 1 litr mleka (4 szklanki)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka jaj
  • 2 łyżki advokatu (ajerkoniaku)
  • 1 i 1/2 kostki miękkiego masła (300 g)

Ciasto parzone: W garnku zagotowujemy wodę z masłem. Zdejmujemy z palnika i dodajemy mąkę. Mieszamy, wstawiamy z powrotem na palnik i energicznie ucieramy, aż masa będzie jednolita. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Do zimnej masy dodajemy po jednym jajku i miksujemy. Na końcu należy wmiksować proszek (można też nie dodawać proszku, ale ciasto trzeba wtedy miksować znacznie dłużej). Dwie prostokątne blachy* (ok. 36 x 25 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy za pomocą łyżki zamoczonej w wodzie na każdej połowę ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do w 190°C z termoobiegiem (200°C bez) przez 30-35 minut.

Krem karpatkowy: Trzy szklanki mleka zagotowujemy wraz z cukrem i cukrem wanilinowym. Pozostałą szklankę mleka należy zmiksować z mąkami, ajerkoniakiem i żółtkami. Wylewamy miksturę na gorące mleko i bardzo energicznie mieszamy do zgęstnienia i zagotowania budyniu. Przykrywamy folią i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch i dodajemy po 1 łyżce zimnego budyniu, cały czas miksując. Po wykończeniu składników nakładamy masę na jeden placek i przyciskamy drugim. Karpatka musi spędzić co najmniej 3 godziny w lodówce.

Tradycyjna karpatka - przepis na karpatkę

* Jeśli nie mamy dwóch takich samych blach, możemy rozsmarować ciasto na wyłożonej papierem dużej blasze od piekarnika – po upieczeniu, wystudzone ciasto musimy przeciąć na pół, aby uzyskać dwa takie same kawałki.

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

53 Odpowiedzi na Karpatka – ciasto ptysiowe z maślanym kremem

  1. Natalia - Poezja Smaku Łucja napisał/a:

    Pytasz ko lubi ? ja nie znam osoby która jej nie lubi!! uwielbiamy !!! kusisz niemiłosiernie !!

  2. Natalia - Poezja Smaku Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Jedno z moich ulubionych ciast. 🙂

  3. Natalia - Poezja Smaku Kuchnia u Krysi napisał/a:

    Twoja Karpatka tak pięknie wyrosła, jak najwyższe góry. Piękna. A smak? Przypomniał mi się. Dawno jej nie robiłam. A szkoda, bo pyszne. Kusisz, kusisz…

  4. Natalia - Poezja Smaku iza napisał/a:

    cudna bardzo lubię to ciasto!! jakie pagórki duże wyszły 😉

  5. Natalia - Poezja Smaku ELA.M napisał/a:

    Cudowna karpatka:)

  6. Natalia - Poezja Smaku Marzena napisał/a:

    Jedno z najlepszych ciast dzieciństwa. U nas obowiązkowe na dzień babci, moja mama piecze pod zamówienie wnuków:-)

  7. Natalia - Poezja Smaku marcela napisał/a:

    oh! ooo matko… spełnienie marzeń! wyszła tak idealnie..

  8. Natalia - Poezja Smaku ladylaura. napisał/a:

    To jedyne ciasto ,jakie udawało się mojej mamie,szczęście ,że nie odziedziczyłam po niej antytalentu kulinarnego.

  9. Natalia - Poezja Smaku zjedz_mnie napisał/a:

    Pofalowana niczym polskie góry, świetnie wygląda 🙂

  10. Natalia - Poezja Smaku napiecyku napisał/a:

    Moje ulubione cisto 🙂 U nas bardzo szybko znika 🙂 Patrząc na Twoje już żałuję, że dawno nie jadłam karpatki :))

  11. Nie wyobrażasz sobie, ile bym dała,żeby taką teraz zjeść.. Nie jadłam karpatki wieki!

  12. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    Idealna, cudnie pagórkowata 🙂

  13. Natalia - Poezja Smaku Bomba Kaloryczna napisał/a:

    Piękne zdjęcia, na których uwieczniłaś najlepsze ciasto na świecie 🙂 Karpatka przez duże K 🙂

  14. Natalia - Poezja Smaku skoraq cooks napisał/a:

    Woooow, rzeczywiście górzyście i pysznie 🙂

  15. Natalia - Poezja Smaku Ola in the kitchen napisał/a:

    Wygląda świetnie, zapiszę sobie i zrobię 😀

  16. Natalia - Poezja Smaku AnnaA-G napisał/a:

    jak ja dawno nie jadłam:) przepysznie się prezentuje:)

  17. Natalia - Poezja Smaku studentka na diecie napisał/a:

    Karpatka to chyba jedne z lepszych ciast jakie istnieją 😀

  18. Natalia - Poezja Smaku paula napisał/a:

    Pokusa zwyciężyła, jestem w trakcie, przygotowałam ciasto parzone i krem budyniowy, teraz stygną i czekają na ciąg dalszy… już nie mogę się doczekać 🙂

  19. Natalia - Poezja Smaku Magda C. napisał/a:

    Prześliczna i przepysznie Twoja karpatka wygląda! 🙂

  20. Natalia - Poezja Smaku Elexis napisał/a:

    Ale dawno nie jadłam karpatki! Cudo!:)

  21. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    ulubione ciasto A. piękne ci wyszło:)

  22. Natalia - Poezja Smaku dżemdżus napisał/a:

    Przepiękne górki wyszły ci na tym cieście. Boska musiała być karpatka w Twoim wydaniu 🙂

  23. Natalia - Poezja Smaku basiac napisał/a:

    Twoja taka karpatka cudowna,że skusiłam się i upiekłam.Niestety nie wyszła mi karpatka tylko jakieś niziny.Nie wiem co zrobiłam żle bo robiłam w/g przepisu.Krem jest super,tylko te góry zanikły.Mam pytanie czy ciasto wstawiasz do gorącego piekarnika i jakiej użyłaś mąki.

    • Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

      Basiu, koniecznie do nagrzanego – do 190C. Ciasto ptysiowe musi być pieczone od początku w bardzo wysokiej temperaturze. Mąka zwykła, pszenna. Jeśli karpatka nie rośnie to możliwe, że jajka były za krótko miksowane z ciastem. Następnym razem na pewno się uda.

  24. Czy jest ktoś, kto nie lubi karpatki? Osobiście – uwielbiam : )

  25. Przepyszny deser, wspaniałe te ” karpaty ” 🙂

  26. Natalia - Poezja Smaku Agnieszka napisał/a:

    Karpatka. Właśnie mi uświadomiłaś, że z rok jej nie robiłam. A to jest jedno z moich ulubionych ciast. tylko nie lubię robić ciasta bo źle się rozprowadza i jest takie cienkie i klejące. Ale trochę męczarni i mam coś pysznego.

  27. Natalia - Poezja Smaku Kaś napisał/a:

    piękna!!! czaję się na karpatkę jeszcze przed świętami, może się wyrobię 🙂

  28. Natalia - Poezja Smaku lutka40 napisał/a:

    Zjawiskowa !!!

  29. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    Jak ja dawno nie robiłam karpatki! Twoja wygląda przecudnie!!!!!!!!!!

  30. Natalia - Poezja Smaku Pati napisał/a:

    Ten krem jest fantastyczny!

  31. Natalia - Poezja Smaku ugotujmyto.pl napisał/a:

    Idealna :)! Ja robię ją rzadko, bo taka duża blacha to są u nas dwie porcje… dla Małżonka i jego brata 😉 Reszta ma małe szanse na choć kawałeczek ;)!

  32. Natalia - Poezja Smaku Majana napisał/a:

    Ładna karpatka. Dawno nie jadłam tego ciasta.
    Pozdrowienia

  33. Natalia - Poezja Smaku JustInka napisał/a:

    Karpatkę uwielbiam. Dlatego każdy wie, że krem karpatkowy robię bardzo często!

  34. Natalia - Poezja Smaku Angelika napisał/a:

    Ja mam kłopot bo krem mi się potrafi zważyć. Staram się używać masła 82% tłuszczu a i tak czasami się nie udaje. A karpatkę uwielbiam.Jakieś wskazówki?

    • Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

      Masa waży się gdy następuje różnica temperatur. Budyń musi być całkowicie ostudzony – jeśli będzie nawet lekko ciepły masa się może zważyć. Bardzo ważne jest też dobre utarcie masła (koniecznie o temperaturze pokojowej, a nie z lodówki) – dopiero gdy będzie puszyste, zaczynamy dodawać budyń – trzeba robić to koniecznie stopniowo, najlepiej nie więcej niż po łyżce. Dopiero gdy jedna porcja budyniu całkowicie zmiksuje się z masłem, możemy dodać następną. Masa tak robiona nie powinna się nigdy zważyć 🙂 jeśli mimo wszystko tak się stanie, należy ucierać dalej stawiając miskę nad gorącą parą – można wtedy uratować zważoną masę.

    • Natalia - Poezja Smaku Angelika napisał/a:

      Dziękuję:)

  35. Natalia - Poezja Smaku Spinka napisał/a:

    karpatka przepyszna, krem aksamitny -idealny, mojej rodzinie bardzo zasmakował , niestety karpatka nie wyrosła tak pięknie, mikserem długo wyrabiałam ale nic nie pomogło 🙁
    smak znakomity zniknęła bardzo szybko:)

  36. Natalia - Poezja Smaku Dorota napisał/a:

    To ciasto powinno się zwać “Karpatka Wspaniała” bo tak w istocie się piecze i przygotowuje ten wyborny maślany krem mmh…Pierwszy raz zabierałam się do Karpatki takiej prawdziwej a nie tej z “pudełka z proszkiem”, i moje oczekiwania co do prostoty wykonania jak i samego efektu końcowego wyglądu ciasta,konsystencji masy i smaku przeszły najśmielsze oczekiwania. Mąż jest wielbicielem Karpatki (twierdzi, że już od kołyski) i sam jego zapał w miksowaniu kremu dowodzi, że to ciasto zostanie spałaszowane w niezwykle szybkim tempie..szkoda bo prezentuje się wybornie ale jeszcze lepiej smakuje. P.s. zamiast ajerkoniaku dodałam olejek migdałowy z prostej przyczyny braku w zapasach. Serdecznie pozdrawiam.

    • Natalia - Poezja Smaku Anna napisał/a:

      Nie miałam pomysłu na ciasto na niedzielę Mąż sobie zażyczył karpatkę i tu trafiłam. Co prawda mam w zeszycie przepis ale tam mało kremu mi wychodzi a tu jest bardzo bardzo dużo. Zrobiłam właśnie i chłodzi się w lodówce. Karpaty piękne i tyle masy. Super

  37. Natalia - Poezja Smaku joanna napisał/a:

    Karpatka jest poprostu przesmaczna:)

  38. Natalia - Poezja Smaku gabi napisał/a:

    Właśnie spróbowaliśmy naszej karpatki- wyszła przepyszna, krem DOSKONAŁY. Ciasto bardziej przypomina Beskid Niski niż Tatry, ale smak wspaniały. Dziękujemy za przepis! Pozdrawiamy!

  39. Natalia - Poezja Smaku Tomek napisał/a:

    Ciasto właśnie się piecze. Robię pierwszy raz. Jak mi wyjdzie będę robił z ciasta parzonego eklery, ptysie, groszek ptysiowy. Ale mojej pierwszej karpatki nie mogę się już doczekać. A jak mi obydwa placki wyjdą pofalowane to jak ja na tym krem rozsmaruję? Napiszę co wyszło i jaki miało smak…

    • Podobno karpatka im bardziej pofalowana tym lepsza 🙂 niestety ciasto parzone jest kapryśne i nie zawsze faluje. Trzymam kciuki, mam nadzieję, że będzie smakować

  40. Natalia - Poezja Smaku Ewa napisał/a:

    Wysokość gór zależy od napowietrzenia ciasta dlatego trzeba je miksować dość długo ok. 5 minut na dużych obrotach.

  41. Natalia - Poezja Smaku Karolina napisał/a:

    Jakiego masła użyć do kremu?
    Każde ma inny procent tluszczu. A są różnice między tłuszczem mlecznym a roślinnym… Moze jakies nazwy? 🙂

    • Masło to tłuszcz zwierzęcy (mleczny) – prawdziwe masło powinno mieć 82% tłuszczu. To produkt całkowicie naturalny. Tłuszcze roślinne o konsystencji stałej to margaryny – są one wytworzone chemicznie poprzez utwardzanie olejów. W ofercie są też tzw. miksy – czyli margaryny z domieszką masła. Masło jest najdroższe z tych produktów, ale jemu ufam najbardziej 🙂 Szukaj masła o jak najwyższej ilości tłuszczu, bez sztucznych dodatków czy barwników. Powinno być twarde po wyjęciu z lodówki – te miękkie mogą mieć domieszkę innych tłuszczy.

  42. Natalia - Poezja Smaku Mazur 8 napisał/a:

    bardzo pięknie wygląda . Muszę od razu sobie ją zrobić B-)

  43. Natalia - Poezja Smaku Marcelinaaaaa napisał/a:

    Zrobiłam wczoraj i już jej nie ma. Wyszły Himalaje a nie Karpaty 🙂 Najlepsza jaką jadłam. Dzięki za przepis!!! 🙂

  44. Natalia - Poezja Smaku TM napisał/a:

    Najlepsza na świecie 🙂

  45. Natalia - Poezja Smaku bbbaukis napisał/a:

    Karpatka wyszła cudowna! Bardzo polecam ten przepis!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)