Tradycyjna karpatka - przepis na karpatkęKarpatka to ciasto nawiązujące nazwą i wyglądem do polskich gór – Karpat. Ma pofalowaną powierzchnię z ciasta parzonego (ptysiowego) i krem – budyniowy, mocno maślany – wypełniający karpatkowe góry. To on decyduje o jej smaku – a dobrze zrobiona Karpatka jest pyszna! Jedno z ulubionych ciast w mojej rodzinie. Przepis jest na dość spore ciasto – mocno pofalowane, z dużą ilością kremu – taka karpatka jest najlepsza.

Ciasto:

  • 5 jajek
  • 1/2 kostki masła (100 g)
  • 1 szklanka wody (250 ml)
  • 1 szklanka mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krem karpatkowy:

  • 1 litr mleka (4 szklanki)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka jaj
  • 2 łyżki advokatu (ajerkoniaku)
  • 1 i 1/2 kostki miękkiego masła (300 g)

Ciasto parzone: W garnku zagotowujemy wodę z masłem. Zdejmujemy z palnika i dodajemy mąkę. Mieszamy, wstawiamy z powrotem na palnik i energicznie ucieramy, aż masa będzie jednolita. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Do zimnej masy dodajemy po jednym jajku i miksujemy. Na końcu należy wmiksować proszek (można też nie dodawać proszku, ale ciasto trzeba wtedy miksować znacznie dłużej). Dwie prostokątne blachy* (ok. 36 x 25 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy za pomocą łyżki zamoczonej w wodzie na każdej połowę ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do w 190°C z termoobiegiem (200°C bez) przez 30-35 minut.

Krem karpatkowy: Trzy szklanki mleka zagotowujemy wraz z cukrem i cukrem wanilinowym. Pozostałą szklankę mleka należy zmiksować z mąkami, ajerkoniakiem i żółtkami. Wylewamy miksturę na gorące mleko i bardzo energicznie mieszamy do zgęstnienia i zagotowania budyniu. Przykrywamy folią i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch i dodajemy po 1 łyżce zimnego budyniu, cały czas miksując. Po wykończeniu składników nakładamy masę na jeden placek i przyciskamy drugim. Karpatka musi spędzić co najmniej 3 godziny w lodówce.

Tradycyjna karpatka - przepis na karpatkę

* Jeśli nie mamy dwóch takich samych blach, możemy rozsmarować ciasto na wyłożonej papierem dużej blasze od piekarnika – po upieczeniu, wystudzone ciasto musimy przeciąć na pół, aby uzyskać dwa takie same kawałki.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych