Babka makowaBabka makowa sprawdza się doskonale na Świątecznym stole. Jest prosta do zrobienia i bardzo smaczna – przypomina popularnego pieguska. Maku nie trzeba do niej mielić – dodajemy suchy. Baba długo zachowuje świeżość. Ja zrobiłam ją z lekkim aromatem pomarańczy, ale jeśli wolicie możecie użyć cytryny.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka suchego maku
  • 2/3 szklanki mleka
  • 2/3 szklanki oleju rzepakowego
  • skórka otarta z połowy pomarańczy (lub całej cytryny)
  • 3 łyżki soku z pomarańczy (lub 2 z cytryny)
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ubijamy z cukrem waniliowym, stopniowo dodając zwykły cukier. Gdy masa będzie pulchna i powiększy swoją objętość, dodajemy mleko, sok z pomarańczy i olej. Miksujemy. Stopniowo zaczynamy dosypywać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu wmiksowujemy suchy mak i skórkę. Formę do babki z kominem natłuszczamy (masłem lub olejem) i wysypujemy bułką tartą lub mąką. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy połowę białek do masy i delikatnie mieszamy łyżką. Gdy masa się rozluźni dodajemy pozostałe białka i ponownie delikatnie mieszamy. Przekładamy surowe ciasto do przygotowanej formy i wstawiamy do piekarnika. Babka makowa piecze się około 50 minut – najlepiej piec do suchego patyczka. Gotową babkę możemy polać lukrem (3/4 szklanki cukru pudru zmieszane z łyżką przegotowanej wody).

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych