Babka makowa sprawdza się doskonale na Świątecznym stole. Jest prosta do zrobienia i bardzo smaczna – przypomina popularnego pieguska. Maku nie trzeba do niej mielić – dodajemy suchy. Baba długo zachowuje świeżość. Ja zrobiłam ją z lekkim aromatem pomarańczy, ale jeśli wolicie możecie użyć cytryny.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka suchego maku
- 2/3 szklanki mleka
- 2/3 szklanki oleju rzepakowego
- skórka otarta z połowy pomarańczy (lub całej cytryny)
- 3 łyżki soku z pomarańczy (lub 2 z cytryny)
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ubijamy z cukrem waniliowym, stopniowo dodając zwykły cukier. Gdy masa będzie pulchna i powiększy swoją objętość, dodajemy mleko, sok z pomarańczy i olej. Miksujemy. Stopniowo zaczynamy dosypywać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu wmiksowujemy suchy mak i skórkę. Formę do babki z kominem natłuszczamy (masłem lub olejem) i wysypujemy bułką tartą lub mąką. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy połowę białek do masy i delikatnie mieszamy łyżką. Gdy masa się rozluźni dodajemy pozostałe białka i ponownie delikatnie mieszamy. Przekładamy surowe ciasto do przygotowanej formy i wstawiamy do piekarnika. Babka makowa piecze się około 50 minut – najlepiej piec do suchego patyczka. Gotową babkę możemy polać lukrem (3/4 szklanki cukru pudru zmieszane z łyżką przegotowanej wody).


Wygląda pycha, w szczególności tak pięknie polana lukrem 🙂
Wygląda pięknie. A lukier na niej cudnie polany. Muszę wypróbować babkę pieczoną z olejem. Pozdrawiam Cię serdecznie:)
ładnie się prezentuje i ten baranek w środku:)
Wygląda super! Iście wielkanocna 🙂
Cudnie wygląda, taka pękata 🙂
mmm… ależ pysznie wygląda:) gdyby tylko ten mak nie wchodził w zęby… 😉
Fajnie, że można dodać suchego maku. Przepis do szybkiego wypróbowania 🙂
O taaaak… ta babka jest przepyszna…
Wspaniała i na pewno smaczna 😀
Bardzo podoba mi się ten przepis i pomysł z pomarańczą też. Ja uwielbiam olejek rumowy, czy można byłoby go dodać?
Można – rumowy, migdałowy, pomarańczowy – tylko nie zbyt dużo (3 krople wystarczą), aby nie zdominował smaku babki
Też ją ostatnio robiła, pychotka 🙂
Idealnie wyrośnięta, gratuluję! 🙂
Piekłam taką ,smaczna.
Lubię, kiedy mak chrzęści pod zębami…
Uwielbiam pieguska, więc i ta babka jest w stanie mi zasmakować 🙂
Piękna babka i z pewnością smakuje doskonale!
Jak tak patrzę na te babki wszędzie dookoła to jeszcze bardziej nie mogę doczekać się świąt ;D
Pięknie się prezentuje, jestem przekonana, że smakuje jeszcze lepiej 🙂
Cudna babeczka 🙂 uwielbiam wypieki z całym makiem !
wspaniała.
Lubię wypieki z makiem, Twoja babka prezentuje się bardzo okazale, ozdobiona lukrową polewą 🙂
Lubimy, robimy;-))
Pięknie wygląda! W sam raz na Wielkanoc 🙂
Bardzo fajna babeczka 😀
Cudowna ta babka, z moim ukochanym makiem <3
Wow, cudownie wygląda. Też planuję upiec babkę na Wielkanoc, ale nie makową. Przepis pojawi się za jakiś cza na moim blogu, a tymczasem zapraszam na faszerowane jajka http://wenus-lifestyle.pl/2014/04/jajka-faszerowane-na-wielkanoc/
Przepysznie wygląda i pięknie wyrosła 🙂
Mama kiedyś, taka piekła. Ja jakoś o niej zapomniałam, może w święta upiekę:)
apetycznie wygląda
Super wygląda! Ja jeszcze nie robiłam takiej babki, ale sie przymierzam 🙂
Idealna babka ;)!
Rewelacyjny przepis. Babka wyszła mi przepyszna i zachwyciła gości 🙂 dziękuję i pozdrawiam
smaczna babka! zrobiłam na święta Wielkiej Nocy i powiem, że przepis idealny, ląduję w moich przepisach na zawsze:)
moja babka juz w piekarniku w keksowce
teraz czekam na efekt
Zawsze mam problem czy składniki mają być w temp. pokojopwej?
Nie jest to konieczne, ale w przypadku ciast ucieranych i biszkoptów użycie składników w temperaturze pokojowej minimalizuje ryzyko wystąpienia zakalca
Dziękuję
Dziekuje, przepis super, robie juz 4 raz. Dodaje pol szklanki maki ziemniaczanej i wiecej soku z cytryny poniewaz uwielbiam cytrynowy smak 🙂 Przepis na 6!