Jajka faszerowane w skorupkach

Smażone jajka faszerowane w skorupkachSmażone jajka faszerowane w skorupkach to obowiązkowy punkt każdej Wielkanocy w moim rodzinnym domu. Ale nie tylko – są tak smaczne, że warto podać je na każde uroczyste śniadanie. Tym bardziej, że można przygotować je dzień wcześniej, a usmażyć przed podaniem. Ja najbardziej lubię je z farszem pieczarkowym, żółtkami i koperkiem – są przepyszne. Można użyć do nich także białek lub dodać do farszu wędzonego łososia, szprotki czy szczypior – eksperymentujcie!

Jajka faszerowane w skorupkach:

  • 6 jajek
  • ok. 300 g pieczarek
  • 1 średnia cebula (lub 2 szalotki)
  • 2 łyżki posiekanego koperku (lub natki pietruszki)
  • 1 łyżka majonezu (lub śmietany) – opcjonalnie
  • 2 łyżki masła + 2 łyżki oleju
  • bułka tarta
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • do podania: jogurt lub sos tatarski, rzeżucha

Jajka gotujemy na twardo. Studzimy. Najtrudniajsza część jest na samym początku – musimy przeciąć jaja na pół, razem ze skorupką. Najlepiej za pomocą ostrego noża jednym szybkim ruchem. Jajka wydrążamy za pomocą łyżeczki pozostawiając puste skorupki. Najlepiej odłożyć osobno żółtka i osobno białka.

Cebulę (lub szalotki) obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pieczarki obieramy i także kroimy w kostkę lub rozdrabniamy w malakserze. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy cebulę. Gdy będzie szklista, dodajemy pieczarki. Solimy i podsmażamy ok. 5 minut. Pieczarki puszczą wodę, więc starajmy się ją odparować. Pieczarki przekładamy do miski i do jeszcze ciepłych dodajemy rozdrobnione żółtka. Mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz koperkiem (lub natką). Jeśli masa jest sucha (powinna być lepiąca) dodajemy łyżkę majonezu (lub śmietany). Jeśli masy wyszło mało, dodajemy część posiekanych białek. Ja najbardziej lubię farsz z samych żółtek – białka pozostawiam wtedy do sałatki, ale jeśli chcecie, możecie je rozdrobnić i dodać do masy. Faszerujemy skorupki i delikatnie uklepujemy. Na talerzyk wysypujemy bułkę tartą. Przykładamy do niej jajka od strony farszu. Tak przygotowane możemy od razu usmażyć lub wstawić szczelnie przykryte do lodówki i przechowywać przez noc (przed smażeniem trzeba je wyjąć godzinę wcześniej z lodówki).

Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i 2 łyżki masła (olej zapobiegnie przypalaniu się). Gdy tłuszcz będzie gorący, układamy jajka farszem do dołu i podsmażamy, aż bułka nabierze złotego koloru (ok. 2 minuty). Zdejmujemy i od razu podajemy. Takie jajka faszerowane pieczarkami świetnie komponują się z jogurtem (i rzeżuchą) lub sosem tatarskim.

Smażone jajka faszerowane w skorupkach

Smażone jajka faszerowane w skorupkach

Smażone jajka faszerowane w skorupkach

Smażone jajka faszerowane w skorupkach

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

5 Odpowiedzi na Jajka faszerowane w skorupkach

  1. Natalia - Poezja Smaku Cukry Proste napisał/a:

    U mnie niestety one się nie pojawiają na wielkanocnym stole, ale wiem, że są pyszne:)

  2. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    Wyglądają mega pysznie 🙂 Na pewno tak też smakują 🙂

  3. u mnie one też nie goszczą, ale nie wątpię że są pyszne! 🙂

  4. Natalia - Poezja Smaku Marta napisał/a:

    Ja przygotowuję podobne na święta 🙂

  5. Natalia - Poezja Smaku Ewa napisał/a:

    Świetna inspiracja na świąteczną przystawkę 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)