Mazurek z powidłami śliwkowymi i migdałami to kruche ciasto, które można przygotować spokojnie nawet 2-3 dni przed podaniem (i co ważne – można przechowywać je wtedy w temperaturze pokojowej – nie musi być w lodówce). Oczywiście, jeśli nie przepadacie za powidłami, w ich zastępstwie świetnie sprawdzi się dżem z czarnej porzeczki czy konfitura z malin. Spód jest bardzo cienki i wyjątkowo kruchy – cały wypiek nie jest przesłodzony i sprawdzi się idealnie na Wielkanocny stoł, jak i do codziennej herbaty. Będzie pięknie wyglądał przyozdobiony jadalnymi kwiatami.
Mazurek z powidłami śliwkowymi – spód:
- 2 szklanki mąki (300 g)
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 żółtka (białka będą potrzebne)
- 3/4 kostki zimnego masła (150 g)
- 1-2 łyżki lodowatej wody
Mazurek z powidłami śliwkowymi – wierzch:
- 1 słoik powideł śliwkowych (ok. 250 g)
- 3 białka (pozostałe po kruchym cieście)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mielonych migdałów (można zmielić płatki migdałowe)
- szczypta soli
- posiekane migdały do posypania
Ze wszystkich składników na spód zagnitamy kruche ciasto – ręcznie lub znacznie szybciej – w malakserze czy hakiem miksera. Kulę z ciasta spłaszczamy, zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki lub na 10 minut do zamrażalnika.
Ciastem wylepiamy prostokątną formę (ok. 36×24) wyłożoną papierem do pieczenia, formując niski rant – nie większy niż 1 cm. Nakłuwamy w wielu miejscach widelcem. Piekarnik nastawiamy do 200°C (190°C z termoobiegiem) – na czas nagrzewania piekarnika formę z ciastem warto wstawić do lodówki. Pieczemy 15 minut. Wyjmujemy i jeszcze gorące smarujemy powidłami śliwkowymi.
Od razu ubijamy też białka ze szczyptą soli. Gdy zaczną stawać się sztywne, powoli, stopniowo dosypujemy drobny cukier. Ubijamy 2-3 minuty i dodajemy mąkę ziemniaczaną. Wyłączamy mikser i dodajemy mielone migdały. Mieszamy szpatułką lub łyżką. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego, a jeśli go nie mamy – możemy użyć czystej koszulki na dokumenty. Wystarczy włożyć do niej masę, uciąć narożnik i wyciskać. Wyciskamy masę na warstwę powideł tworząc kratkę. W puste miejsca wsypujemy posiekane migdały. Wstawiamy z powrotem do piekarnika na ok. 20 minut – tym razem nagrzanego do 180°C (170°C z termoobiegiem). Gotowy mazurek możemy przechowywać do 3 dni w temperaturze pokojowej (szczelnie przykryty).
Zainspirowane mazurkiem z przepisy.pl


Śliczniutki jak obrazek:)
Wygląda super 🙂 Ciekawe czy tak samo smakuję. Kiedyś na pewno wypróbuje.
Mniam!
Najlepszy mazurek jaki jadłam
Prawdziwa poezja smaku Pyszny! Na duży plus wykorzystanie wszystkich składnikow. Jadłam podobnego Mazurka, ale bez bezy.
Robię ten mazurek już trzeci rok i jest przepyszny