Mazurek z powidłami śliwkowymi i migdałamiMazurek z powidłami śliwkowymi i migdałami to kruche ciasto, które można przygotować spokojnie nawet 2-3 dni przed podaniem (i co ważne – można przechowywać je wtedy w temperaturze pokojowej – nie musi być w lodówce). Oczywiście, jeśli nie przepadacie za powidłami, w ich zastępstwie świetnie sprawdzi się dżem z czarnej porzeczki czy konfitura z malin. Spód jest bardzo cienki i wyjątkowo kruchy – cały wypiek nie jest przesłodzony i sprawdzi się idealnie na Wielkanocny stoł, jak i do codziennej herbaty. Będzie pięknie wyglądał przyozdobiony jadalnymi kwiatami.

Mazurek z powidłami śliwkowymi – spód:

  • 2 szklanki mąki (300 g)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 żółtka (białka będą potrzebne)
  • 3/4 kostki zimnego masła (150 g)
  • 1-2 łyżki lodowatej wody

Mazurek z powidłami śliwkowymi – wierzch:

  • 1 słoik powideł śliwkowych (ok. 250 g)
  • 3 białka (pozostałe po kruchym cieście)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mielonych migdałów (można zmielić płatki migdałowe)
  • szczypta soli
  • posiekane migdały do posypania

Ze wszystkich składników na spód zagnitamy kruche ciasto – ręcznie lub znacznie szybciej – w malakserze czy hakiem miksera. Kulę z ciasta spłaszczamy, zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki lub na 10 minut do zamrażalnika.

Ciastem wylepiamy prostokątną formę (ok. 36×24) wyłożoną papierem do pieczenia, formując niski rant – nie większy niż 1 cm. Nakłuwamy w wielu miejscach widelcem. Piekarnik nastawiamy do 200°C (190°C z termoobiegiem) – na czas nagrzewania piekarnika formę z ciastem warto wstawić do lodówki. Pieczemy 15 minut. Wyjmujemy i jeszcze gorące smarujemy powidłami śliwkowymi.

Od razu ubijamy też białka ze szczyptą soli. Gdy zaczną stawać się sztywne, powoli, stopniowo dosypujemy drobny cukier. Ubijamy 2-3 minuty i dodajemy mąkę ziemniaczaną. Wyłączamy mikser i dodajemy mielone migdały. Mieszamy szpatułką lub łyżką. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego, a jeśli go nie mamy – możemy użyć czystej koszulki na dokumenty. Wystarczy włożyć do niej masę, uciąć narożnik i wyciskać. Wyciskamy masę na warstwę powideł tworząc kratkę. W puste miejsca wsypujemy posiekane migdały. Wstawiamy z powrotem do piekarnika na ok. 20 minut – tym razem nagrzanego do 180°C (170°C z termoobiegiem). Gotowy mazurek możemy przechowywać do 3 dni w temperaturze pokojowej (szczelnie przykryty).

Mazurek z powidłami śliwkowymi i migdałami

Mazurek z powidłami śliwkowymi i migdałami

Mazurek z powidłami śliwkowymi i migdałami

Mazurek z powidłami śliwkowymi i migdałami

Zainspirowane mazurkiem z przepisy.pl

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!