Ach, z sentymentem wspominam czasy, kiedy o pierwszej czy drugiej w nocy kebab był jedyną możliwą potrawą do skonsumowania (z czego wszyscy chętnie korzystali). Kłótnie o to, gdzie podają najlepszy i gdzie jest jaka „bułka”. Ja w stolicy wciąż nie znalazłam ideału i tym „ulubionym” zawsze będzie ten z mojej rodzinnej miejscowości – z dużą ilością warzyw i surówki z czerwonej kapusty. Ktoś inny woli taki z samym mięsem – też fajnie. Ideał można za to zrobić sobie samemu. Już wieki nie jadłam kebaba, więc postanowiłam zrobić go sobie sama. Gyros z kurczaka banalnie łatwo przygotować w domu – korzystając z piekarnika (i opcji grilla). Nie muszę chyba pisać, że taki jest najsmaczniejszy i znacznie zdrowszy – bez wspomagaczy smaku. Najlepiej jest połączyć ciemne mięso z udek kurczaka – z tym jasnym z piersi – ale świetnie wyjdzie także na samych udkach. Aby mięso było wyjątkowo soczyste, wystarczy je zamarynować w jogurcie, keczupie i przyprawach – jest wtedy wyjątkowo wilgotne.

Nie bez znaczenia jest też sos. Zamiast lub obok czosnkowego świetnie się sprawdza sos tysiąca wysp – ja do jego przygotowania użyłam Ketchupu Kieleckiego łagodnego i Musztardy Kieleckiej delikatesowej – mają świetne składy i wyraziste smaki. Są w nowych, dużych, poręcznych opakowaniach, które szczególnie sprawdzą się w przypadku grilla, pikniku lub jedzenia na świeżym powietrzu. To wyjątkowo wygodne rozwiązanie, które pozwala łatwo wycisnąć zawartość. Samego Ketchupu Kieleckiego używam też do marynaty – nie tylko nadaje jej łagodnego smaku, ale także zmiękcza mięso. Gyros możecie podawać sam z sosem (np. w towarzystwie frytek czy surówki) albo jako kebab – w tortilli czy bułce. Będziecie zaskoczeni jaki jest smaczny.

Gyros z kurczaka - domowy kebab z piekarnika - pysznyGyros z kurczaka – domowy kebab:

  • 1 kg mięsa z udek kurczaka
  • 400 g filetu z piersi z kurczaka (opcjonalnie)
  • 1 bardzo duża cebula albo ziemniak lub seler
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego
  • 2 łyżki Ketchupu Kieleckiego łagodnego
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 i ½ łyżeczki soli

Gyros z kurczaka – sos:

  • 3 łyżki Ketchupu Kieleckiego łagodnego
  • 2 łyżki Majonezu Kieleckiego
  • 1 łyżka Musztardy Kieleckiej delikatesowej
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego lub greckiego

Części kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy jak na kotlety – można je rozbić, aby były cieńsze, ale nie ma takiej konieczności. Do dużej miski wlewamy cztery łyżki jogurtu i dwie łyżki Ketchupu Kieleckiego łagodnego. Dodajemy przyprawy: granulowany czosnek, wszystkie papryki w proszku, oregano, kmin rzymski oraz sól. Dokładnie mieszamy, aż do połączenia. Wkładamy mięso i dokładnie nacieramy wszystkie kawałki. Nakrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki – minimum na godzinę, a najlepiej na całą noc – mięso nabierze smaku. Po tym czasie bardzo dużą cebulę lub dużego ziemniaka przekrawamy na pół, aby stworzyć podstawkę. Wbijamy kilka patyczków do szaszłyków tak, aby ostre elementy znalazły się na górze. Podstawę wstawiamy do naczynia żaroodpornego lub blaszki. Nabijamy na patyczki mięso – od góry na dół – tworząc wysoką wieżę. Musimy to robić równomiernie, aby wieża nie przechyliła się na jedną ze stron. Wierzch należy złączyć drugą połówką cebuli lub ziemniaka. Aby konstrukcja była stabilniejsza, warto wzmocnić ją dodatkowymi patyczkami od zewnątrz, aby opierały się na naczyniu lub blaszce, przytrzymując mięso z każdej strony. Piekarnik nagrzewamy do 180°C (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Na dół wstawiamy dużą blachę od piekarnika. Gdy piec osiągnie temperaturę, wkładamy blaszkę z kebabem i pieczemy przez ok. 60 minut. Następnie włączamy funkcję grilla w piekarniku (lub podwyższamy temp. na najwyższą możliwą, jeśli nie mamy grilla) i grillujemy jeszcze ok. 10 minut, aż mięso zrumieni się z wierzchu (cebula uchroni górę mięsa przed przypaleniem). Po tym czasie wyjmujemy mięso i zostawiamy na 10 minut do odpoczęcia (inaczej wypłyną soki i będzie suchy). Następnie kroimy z góry na dół, bardzo ostrym nożem, cienkie paski mięsa.

Przygotowujemy sos. Ketchup Kielecki łagodny łączymy z majonezem Kieleckim, Musztardą Kielecką delikatesową i jogurtem. Dodajemy szczyptę soli i mieszamy. Mięso podajemy razem z sosem. Taki gyros doskonale łączy się z frytkami i ulubioną surówką. Gyros możemy podać też w formie kebabu – w panini, tortilli, picie czy (jeśli tak jak ja, lubicie „kebab w grubej bułce”) – w focaccii. Wtedy wystarczy posmarować pieczywo sosem, nałożyć mięso, dodać ulubione warzywa np. pomidora i surówkę np. z kapusty (u mnie z czerwonej) – tak przygotowany jest zdecydowanie smaczniejszy i zdrowszy niż z okolicznej budki! Krojone mięso jest też doskonałe na kanapki.

Gyros z kurczaka - domowy kebab z piekarnika- nadziewanie

Gyros z kurczaka - domowy kebab z piekarnika - składanie

Gyros z kurczaka - domowy kebab z piekarnika - wieża

Gyros z kurczaka - domowy kebab z piekarnika 1

Gyros z kurczaka - domowy kebab z piekarnika 3

Gyros z kurczaka - domowy kebab z piekarnika 4

Gyros z kurczaka - domowy kebab z piekarnika 5

Gyros z kurczaka - domowy kebab z piekarnika - najlepszy

Gyros z kurczaka - domowy kebab z piekarnika - w bułce

Wpis zawiera lokowanie Ketchupu Kieleckiego łagodnego i Musztardy Kieleckiej delikatesowej
FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!